Ивановић већ девет мјесеци у затвору

Тачно девет месеци од како је ухапшен лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић навршило се данас, а за то време он се само једном појавио пред међународним судским већем Основног суда у Косовској Митровици.

Србија 27.10.2014 | 10:45
Ивановић већ девет мјесеци у затвору

Захтеви његових бранилаца да буде пуштен да се брани са слободе Еулексове судије нису прихватиле због, како су навели, могућности утицаја на сведоке и могућег бекства.

Ивановић се само једном за девет месеци, колико се налази у затвору, појавио пред Еулексовим судијама изјаснивши се да се не осећа кривим по оптужници која га терети за тешка кривична дела за која је запрећена вишегодишња затворска казна.

Ивановић је оптужен да је на Косову починио кривично дело ратног злочина над цивилним становништвом 1999. године, а запрећена казна за то дело је од пет година до доживотне робије.

У оптужници која је обелодањена пре скоро два месеца наводи се да је Ивановић 14. априла 1999. године у Северној Митровици, као вођа српске паравојне полицијске јединице подстицао групу подређених припадника паравојних снага полиције да почине ратне злочине против цивила.

У оптужници се наводи да је Ивановић наредио убијање десет косовских Албанаца од којих је четворо и убијено ватреним оружјем од стране неидентификованих порипадника паравојних снага полиције који су били под Ивановићевом контролом.

И осталој четворици Срба Драгољубу Делибашићу, оцу и сину Илији и Небојши Вујачићу и Необојши Лазовићу којима се такође суди у оквиру овог предмета оптужницом прете вишегодишње казне затвора.

Коментари / 0

Оставите коментар