Ivanović već devet mjeseci u zatvoru

Tačno devet meseci od kako je uhapšen lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović navršilo se danas, a za to vreme on se samo jednom pojavio pred međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Srbija 27.10.2014 | 10:45
Ivanović već devet mjeseci u zatvoru

Zahtevi njegovih branilaca da bude pušten da se brani sa slobode Euleksove sudije nisu prihvatile zbog, kako su naveli, mogućnosti uticaja na svedoke i mogućeg bekstva.

Ivanović se samo jednom za devet meseci, koliko se nalazi u zatvoru, pojavio pred Euleksovim sudijama izjasnivši se da se ne oseća krivim po optužnici koja ga tereti za teška krivična dela za koja je zaprećena višegodišnja zatvorska kazna.

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.

U optužnici koja je obelodanjena pre skoro dva meseca navodi se da je Ivanović 14. aprila 1999. godine u Severnoj Mitrovici, kao vođa srpske paravojne policijske jedinice podsticao grupu podređenih pripadnika paravojnih snaga policije da počine ratne zločine protiv civila.

U optužnici se navodi da je Ivanović naredio ubijanje deset kosovskih Albanaca od kojih je četvoro i ubijeno vatrenim oružjem od strane neidentifikovanih poripadnika paravojnih snaga policije koji su bili pod Ivanovićevom kontrolom.

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, ocu i sinu Iliji i Nebojši Vujačiću i Neobojši Lazoviću kojima se takođe sudi u okviru ovog predmeta optužnicom prete višegodišnje kazne zatvora.

Komentari / 0

Ostavite komentar