Добар сан чува здравље

Сан је најефикаснији у борби против стреса и повишеног крвног притиска, али је и кључан при регенерацији целог организма.

Здравље 26.10.2014 | 21:37
Добар сан чува здравље

СТРЕС на послу, финансијска ситуација, породични проблеми и све што живот „баца“ на нас могу да утичу на проблеме са спавањем. Ипак, добар ноћни сан је најефикаснији у борби против стреса и повишеног крвног притиска, али је и кључан при регенерацији целог организма.

Стручњаци препоручују седам до девет сати квалитетног сна, и то сваке ноћи. Онима који покушавају да свакодневне обавезе и посао ускладе са физичким активностима и дружењем, ово ће се учинити много. Ипак, ако спавате мање, можете организму нанети више штете него што мислите. Висок крвни притисак, депресија, недостатак концентрације, слаб радни учинак су само неке од њих, а да не помињемо да ћете бити „опасност“ за воланом. И комуникација са другим људима, било да су колеге у питању или чланови ваше породице, може бити угрожена. Овде дисциплина „ускаче“ као најбоље решење. Изаберите „време за кревет“ које одговара вашем стилу живота и покушајте да га испоштујете сваке ноћи, укључујући и викенде. Поред тога, пробајте да се природно будите, два, три минута пре аларма и обавезно устаните и нерадним данима у исто време.

Купите добар душек и јастуке, како би вам се мишићи одморили, а кичма била права током ноћи. Собу добро пролуфтирајте пре спавања и замрачите је. Ако вам смета бука, набавите чепиће за уши. Смањите унос алкохола и кофеина у поподневним часовима, и уклоните све електронске уређаје из спаваће собе, телевизор поготово. Имајте на уму да би кревет требало да служи за само две ствари - спавање и секс.

Коментари / 0

Оставите коментар