Dobar san čuva zdravlje

San je najefikasniji u borbi protiv stresa i povišenog krvnog pritiska, ali je i ključan pri regeneraciji celog organizma.

Zdravlje 26.10.2014 | 21:37
Dobar san čuva zdravlje

STRES na poslu, finansijska situacija, porodični problemi i sve što život „baca“ na nas mogu da utiču na probleme sa spavanjem. Ipak, dobar noćni san je najefikasniji u borbi protiv stresa i povišenog krvnog pritiska, ali je i ključan pri regeneraciji celog organizma.

Stručnjaci preporučuju sedam do devet sati kvalitetnog sna, i to svake noći. Onima koji pokušavaju da svakodnevne obaveze i posao usklade sa fizičkim aktivnostima i druženjem, ovo će se učiniti mnogo. Ipak, ako spavate manje, možete organizmu naneti više štete nego što mislite. Visok krvni pritisak, depresija, nedostatak koncentracije, slab radni učinak su samo neke od njih, a da ne pominjemo da ćete biti „opasnost“ za volanom. I komunikacija sa drugim ljudima, bilo da su kolege u pitanju ili članovi vaše porodice, može biti ugrožena. Ovde disciplina „uskače“ kao najbolje rešenje. Izaberite „vreme za krevet“ koje odgovara vašem stilu života i pokušajte da ga ispoštujete svake noći, uključujući i vikende. Pored toga, probajte da se prirodno budite, dva, tri minuta pre alarma i obavezno ustanite i neradnim danima u isto vreme.

Kupite dobar dušek i jastuke, kako bi vam se mišići odmorili, a kičma bila prava tokom noći. Sobu dobro proluftirajte pre spavanja i zamračite je. Ako vam smeta buka, nabavite čepiće za uši. Smanjite unos alkohola i kofeina u popodnevnim časovima, i uklonite sve elektronske uređaje iz spavaće sobe, televizor pogotovo. Imajte na umu da bi krevet trebalo da služi za samo dve stvari - spavanje i seks.

Komentari / 0

Ostavite komentar