Јемен: Десетине мртвих у борбама

Јеменске снаге безбједности, уз помоћ америчке беспилотне летјелице, убиле су данас неколико десетина припадника Ал Каиде у сунитским племенским областима Јемена, наневши велика разарања њиховим упориштима.

Свијет 26.10.2014 | 18:32
Јемен: Десетине мртвих у борбама

Шиитски побуњеници, Хути, воде већ неколико дана жестоке сукобе са припадницима Ал Каиде од кад су покренули офанзиву са циљем да заузму што већу територију послије преузимања контроле над престоницом Саном и црвеноморском луком Худеидом.

Сукоби од петка не престају у планинским областима око централног града Рада, гдје хутски борци покушавају да преузму област у којој су им велики отпор пружиле сунитске милиције.

Побуњеници су преузели контролу над више области пошто су авиони јеменске војске и америчка беспилотна летјелица напали данас позиције Ал Каиде и сунитских племена.

Један неименовани извор је навео да је "најмање 20 бораца Ал Каиде убијено".

Побуњени Хути преузели су контролу над Саном, незадовољни што је јеменски предсједник Абдрабух Мансур Хади, под утицајем страних сила, именовао Ахмед Авад бин Мубарака за новог премијера и запријетили "новим корацима" уколико предсједник не опозове своју ранију одлуку.

Хути су преузели контролу над престоницом 21. септембра послије више недјеља "оркестрираних протеста" који су парализовали рад владе, наводи АФП.

Они су потом наставили кретање ка југу земље гдје су затекли мали или практично никакав отпор безбједносних снага.

Међутим, са улажењем у области сунитских племена, ка сјеверу Јемена, шиитски побуњеници су суочени са жестоким одговором локалних племена, али и Ал Каиде.

Сукоби између шиитских побуњеника и сунитских племена, потпомогнути Ал Каидом, оставили су на десетине мртвих у централном Јемену.

Јемен је кључни савезник САД у борби против Ал Каиде, а Американци већ дуже време предузимају нападе против ове терористичке организације на јеменској територији.

Најновији сукоби у Јемену, који се налази на кључној рути којом се извози нафта из Аденског залива, створили су бојазан код многих да је земља кренула путем хаоса и дестабилизације.


Коментари / 0

Оставите коментар