Jemen: Desetine mrtvih u borbama

Jemenske snage bezbjednosti, uz pomoć američke bespilotne letjelice, ubile su danas nekoliko desetina pripadnika Al Kaide u sunitskim plemenskim oblastima Jemena, nanevši velika razaranja njihovim uporištima.

Svijet 26.10.2014 | 18:32
Jemen: Desetine mrtvih u borbama

Šiitski pobunjenici, Huti, vode već nekoliko dana žestoke sukobe sa pripadnicima Al Kaide od kad su pokrenuli ofanzivu sa ciljem da zauzmu što veću teritoriju poslije preuzimanja kontrole nad prestonicom Sanom i crvenomorskom lukom Hudeidom.

Sukobi od petka ne prestaju u planinskim oblastima oko centralnog grada Rada, gdje hutski borci pokušavaju da preuzmu oblast u kojoj su im veliki otpor pružile sunitske milicije.

Pobunjenici su preuzeli kontrolu nad više oblasti pošto su avioni jemenske vojske i američka bespilotna letjelica napali danas pozicije Al Kaide i sunitskih plemena.

Jedan neimenovani izvor je naveo da je "najmanje 20 boraca Al Kaide ubijeno".

Pobunjeni Huti preuzeli su kontrolu nad Sanom, nezadovoljni što je jemenski predsjednik Abdrabuh Mansur Hadi, pod uticajem stranih sila, imenovao Ahmed Avad bin Mubaraka za novog premijera i zaprijetili "novim koracima" ukoliko predsjednik ne opozove svoju raniju odluku.

Huti su preuzeli kontrolu nad prestonicom 21. septembra poslije više nedjelja "orkestriranih protesta" koji su paralizovali rad vlade, navodi AFP.

Oni su potom nastavili kretanje ka jugu zemlje gdje su zatekli mali ili praktično nikakav otpor bezbjednosnih snaga.

Međutim, sa ulaženjem u oblasti sunitskih plemena, ka sjeveru Jemena, šiitski pobunjenici su suočeni sa žestokim odgovorom lokalnih plemena, ali i Al Kaide.

Sukobi između šiitskih pobunjenika i sunitskih plemena, potpomognuti Al Kaidom, ostavili su na desetine mrtvih u centralnom Jemenu.

Jemen je ključni saveznik SAD u borbi protiv Al Kaide, a Amerikanci već duže vreme preduzimaju napade protiv ove terorističke organizacije na jemenskoj teritoriji.

Najnoviji sukobi u Jemenu, koji se nalazi na ključnoj ruti kojom se izvozi nafta iz Adenskog zaliva, stvorili su bojazan kod mnogih da je zemlja krenula putem haosa i destabilizacije.


Komentari / 0

Ostavite komentar