Парастос жртвама усташког злочина

У цркви Успења Пресвете Богородице у Малом Паланчишту код Приједора данас је служена Света литургија и парастос за Србе овог краја које су прије 72 године убиле усташе.

Република Српска 26.10.2014 | 16:50
Парастос жртвама усташког злочина

Јереј Владислав Вучановић рекао је да је на овај начин обиљежена 72 године од покоља у селима Велико и Мало Паланчиште и околини гдје су усташе за само једну ноћ звјерски убиле 464 мјештанина.

"Овај злочин је изузетно монструозан и један од највећих у Другом свјетском рату и, нажалост, неоправдано предат забораву, имајући у виду да је међу убијеним било 226 дјеце - од новорођенчета до 17 година старости", каже Вучановић.

Он је додао да су се овдје окупиле породице и поштоваоци пострадалог народа и сви људи добре воље да својим присуством допринесу да се трагични догађаји никад не забораве.Вучановић је истакао да је, с циљем очувања сјећања на недужно страдале становнике Великог и Малог Паланчишта, прије три године основано Удружење потомака и поштовалаца цивилних жртава рата од 1941. до 1945. Велико Паланчиште.

"За ове три године установили смо црквено, молитвено сјећање на те жртве које ће се одржавати у првој недјељу по Срђевдану. Наше удружење је регистровано и ради се документарни филм о усташком злочину 1942. године овдје у Паланчишту", казао је Вучановић.

Он је потврдио да је Удружење прије двадесетак дана на пет локација, гдје су се злочини и догодили - Бунарине, Језерине, Тук-Млинчић, Бијела њива и Вучковића главица, поставили пет храстових крстова као сјећање на тај трагичан догађај и који ће идуће године бити освештани.

"Од Његове светости партијарха српског Иринеја добили смо 50 гранитних плоча на којим ће бити исписана сва имена жртава. Поличе ће бити постављене у овом храму у Малом Паланчишту који је, након тог усташког пиревања запаљен, а обновљен је тек 2004. године", рекао је Вучановић.

Он је истакао да је Удружење основано у намјери да поведе бригу о цивилним жртвама као што се води о војним.Сјећање на усташке злочине у Паланчишту приједорски СУБНОР организовао је протекле недјеље.

 

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ББ

26.10.2014 12:51

Докле копати по давној прослости и зивјети у њој?

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

26.10.2014 13:28

Не копати по прослости. Опомињати од прослости, јер пријети у будуцности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

26.10.2014 13:43

НЕКА ОВДЈЕ СНСД ПОЗОВЕ ЦОВИЦА ПА ДА ДОГОВОРЕ КОАЛИЦИЈУ СРАМ ВАС БИЛО СВИХ ЗРТАВА А ВИ ИМ НАСЛИ ПРАВИТИ ДРЗАВУ Е МОЈ МИЛОРАДЕ НАРОД ТЕ ВИСЕ НЕ ВОЛИ ОДЛАЗИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

26.10.2014 15:28

Јел то ми требамо да заборавимо своје жртве шта не би требали ни помен да им одржимо.Жртве се требају поштовати на све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

26.10.2014 15:37

То су наши преци не требамо да их заборавимо никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

26.10.2014 15:56

Смрт фашизму ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

26.10.2014 16:59

Ако хоћемо сами себи добро морамо ићи напред а не назад и иош толико година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

26.10.2014 21:16

Овакви коментари као ове двије особе под надимцима "црни" и "ББ" нису ниста мање зло од самог злочина. Треба знати да су они живјели под окупацијом и гаранцијом окупационих власти да их нико неце дирати. Те, да су усташе од врата до врата купиле све редом и водиле на стратишта без да је ико од окупационих власти ишта учинио, па онда и оно најгоре начин убијања, непојмљив хуманоиду, ножеви, мачете, маљеви, буздовани...без ватреног оружја, без наде у брзу смрт,сви су мучени сатима иостављани да искрваре, било да су бебе, двогодишњаци или одрасла дјеца. Дјевојчице и жене готово све силоване,те одсјецане груди, полни органи вадјени,.. Страшно, чак и њемачким фашистима у управи града, те његовим сефовима у БЛ злочин је био језив. Тад смо натјерани да све заборавимо, чак ни црква није смјела бити обновљена за вријеме ваше срећне Yуге, а 50 година касније, најеб..смо још горе од истих и њихових потомака, њима изградишмо НДХ, а наше животе, године рада, најбоље године, судбине дјеце, жртвовашмо и уградишмо у темеље те творевине која данас баштини традицију ЕУ и западне цивилизације, судећи према видјеном у последњој деценији... Јос једна, битна ствар: у том покољу уништене су многе породице које од тада не постоје,па је ваљда и због тога ред обиљежити помен, њима нема ко доћи ни на гроб нити свијећу запалити све ове 72 године!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

26.10.2014 21:49

Не идемо ми назад ако се одржи парастос тим жртвама шта ту има лоше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

27.10.2014 17:47

Видим да има идиота којима смета ста су њихови дједови урадили,нико им није крив сто су устасе сами су трцали да буду фасисти,пуно су зла направили да би се то тако заборавило,

ОДГОВОРИТЕ