Parastos žrtvama ustaškog zločina

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Malom Palančištu kod Prijedora danas je služena Sveta liturgija i parastos za Srbe ovog kraja koje su prije 72 godine ubile ustaše.

Republika Srpska 26.10.2014 | 16:50
Parastos žrtvama ustaškog zločina

Jerej Vladislav Vučanović rekao je da je na ovaj način obilježena 72 godine od pokolja u selima Veliko i Malo Palančište i okolini gdje su ustaše za samo jednu noć zvjerski ubile 464 mještanina.

"Ovaj zločin je izuzetno monstruozan i jedan od najvećih u Drugom svjetskom ratu i, nažalost, neopravdano predat zaboravu, imajući u vidu da je među ubijenim bilo 226 djece - od novorođenčeta do 17 godina starosti", kaže Vučanović.

On je dodao da su se ovdje okupile porodice i poštovaoci postradalog naroda i svi ljudi dobre volje da svojim prisustvom doprinesu da se tragični događaji nikad ne zaborave.Vučanović je istakao da je, s ciljem očuvanja sjećanja na nedužno stradale stanovnike Velikog i Malog Palančišta, prije tri godine osnovano Udruženje potomaka i poštovalaca civilnih žrtava rata od 1941. do 1945. Veliko Palančište.

"Za ove tri godine ustanovili smo crkveno, molitveno sjećanje na te žrtve koje će se održavati u prvoj nedjelju po Srđevdanu. Naše udruženje je registrovano i radi se dokumentarni film o ustaškom zločinu 1942. godine ovdje u Palančištu", kazao je Vučanović.

On je potvrdio da je Udruženje prije dvadesetak dana na pet lokacija, gdje su se zločini i dogodili - Bunarine, Jezerine, Tuk-Mlinčić, Bijela njiva i Vučkovića glavica, postavili pet hrastovih krstova kao sjećanje na taj tragičan događaj i koji će iduće godine biti osveštani.

"Od Njegove svetosti partijarha srpskog Irineja dobili smo 50 granitnih ploča na kojim će biti ispisana sva imena žrtava. Poliče će biti postavljene u ovom hramu u Malom Palančištu koji je, nakon tog ustaškog pirevanja zapaljen, a obnovljen je tek 2004. godine", rekao je Vučanović.

On je istakao da je Udruženje osnovano u namjeri da povede brigu o civilnim žrtvama kao što se vodi o vojnim.Sjećanje na ustaške zločine u Palančištu prijedorski SUBNOR organizovao je protekle nedjelje.

 

 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

BB

26.10.2014 12:51

Dokle kopati po davnoj proslosti i zivjeti u njoj?

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

26.10.2014 13:28

Ne kopati po proslosti. Opominjati od proslosti, jer prijeti u buducnosti.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

26.10.2014 13:43

NEKA OVDJE SNSD POZOVE COVICA PA DA DOGOVORE KOALICIJU SRAM VAS BILO SVIH ZRTAVA A VI IM NASLI PRAVITI DRZAVU E MOJ MILORADE NAROD TE VISE NE VOLI ODLAZI.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

26.10.2014 15:28

Jel to mi trebamo da zaboravimo svoje žrtve šta ne bi trebali ni pomen da im održimo.Žrtve se trebaju poštovati na sve strane.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

26.10.2014 15:37

To su naši preci ne trebamo da ih zaboravimo nikada.

ODGOVORITE
Name

xy

26.10.2014 15:56

Smrt fašizmu ...

ODGOVORITE
Name

crni

26.10.2014 16:59

Ako hoćemo sami sebi dobro moramo ići napred a ne nazad i ioš toliko godina.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

26.10.2014 21:16

Ovakvi komentari kao ove dvije osobe pod nadimcima "crni" i "BB" nisu nista manje zlo od samog zločina. Treba znati da su oni živjeli pod okupacijom i garancijom okupacionih vlasti da ih niko nece dirati. Te, da su ustaše od vrata do vrata kupile sve redom i vodile na stratišta bez da je iko od okupacionih vlasti išta učinio, pa onda i ono najgore način ubijanja, nepojmljiv humanoidu, noževi, mačete, maljevi, buzdovani...bez vatrenog oružja, bez nade u brzu smrt,svi su mučeni satima iostavljani da iskrvare, bilo da su bebe, dvogodišnjaci ili odrasla djeca. Djevojčice i žene gotovo sve silovane,te odsjecane grudi, polni organi vadjeni,.. Strašno, čak i njemačkim fašistima u upravi grada, te njegovim sefovima u BL zločin je bio jeziv. Tad smo natjerani da sve zaboravimo, čak ni crkva nije smjela biti obnovljena za vrijeme vaše srećne Yuge, a 50 godina kasnije, najeb..smo još gore od istih i njihovih potomaka, njima izgradišmo NDH, a naše živote, godine rada, najbolje godine, sudbine djece, žrtvovašmo i ugradišmo u temelje te tvorevine koja danas baštini tradiciju EU i zapadne civilizacije, sudeći prema vidjenom u poslednjoj deceniji... Jos jedna, bitna stvar: u tom pokolju uništene su mnoge porodice koje od tada ne postoje,pa je valjda i zbog toga red obilježiti pomen, njima nema ko doći ni na grob niti svijeću zapaliti sve ove 72 godine!

ODGOVORITE
Name

Prijedor

26.10.2014 21:49

Ne idemo mi nazad ako se održi parastos tim žrtvama šta tu ima loše.

ODGOVORITE
Name

Md

27.10.2014 17:47

Vidim da ima idiota kojima smeta sta su njihovi djedovi uradili,niko im nije kriv sto su ustase sami su trcali da budu fasisti,puno su zla napravili da bi se to tako zaboravilo,

ODGOVORITE