Од пузања пред „техеранским сећијама“ до рушења Радојичића

Милорад Додик кренуо је у велику акцију „подвијања репа“ пред Странком демократске акције, како би умолио Бакира Изетбеговића да СНСД одабере за партнера у формирању Савјета министара БиХ.

Република Српска 27.10.2014 | 06:22
Од пузања пред „техеранским сећијама“ до рушења Радојичића

При том, Додик рачуна на несебичну помоћ Драгана Човића, који му је дужан одређене политичке услуге, јер је у протекле четири године Додик био најагилнији агент хрватских интереса у БиХ.

Додик нуди брза рјешења за „Сејдић-Финци“ и „механизам координације“, као да је ријеч о готовим јелима (само их треба подгријати) и све оно око чега се у БиХ годинама сукобљавало биће „ријешено“ преко ноћи. Уз то, он више није за растурање БиХ, већ се одједном досјетио да је за њену стабилност, а почео је Босну и Херцеговину да брани од „налета Европе“ и „притисака Европске уније“.

Самосталност Републике Српске, за коју се Додик залагао до 12. октобра, преко ноћи је нестала са политичког јеловника, а лидер СНСД-а окренуо је плочу, отворено се додворава „Техерану“ и пуже око тамошњих политичких сећија.

Његова превртљивост је очекивана, јер је последица жеље да покуша СНСД угурати у власт и тако спријечити распад странке. До којег ће неминовно доћи, оде ли СНСД у опозицију. Додик је у грчу страха, а његово тренутно агрегатно стање „Шатл Босанца“ показатељ је колико дубок је његов страх од силаска СНСД-а са власти и свега оног што тај, сасвим реалан, епилог доноси.

Додикова „позитивна бх. географија“ трајаће само до евентуалног институционализовања СНСД-а у власти по свим нивоима, а онда „Јово наново“: поново опсјене и маглине око независности РС, њене угрожености, неодрживости БиХ; Поново политичко насиље, примитивизам, бахатост и наставак отимачине...

Интересантне су позиције СНСД-ових могућих партнера на нивоу БиХ.
СДА јесте побиједила, али никакву власт у Федерацији БиХ не може успоставити без ХДЗ-а. Важније од тога је да СДА и ХДЗ заједно никакву квалитетну власт у Федерацији БиХ не могу успоставити без Демократске фронте Жељка Комшића или, пак, без СББ БиХ Фахрудина Радончића.

То доводи Додика у ситуацију да пуже пред много већим бројем “политичких сећија”, од оних које постоје у СДА. А у тој странци најмање су двије сећије: једна која је отворено против Додика и једна чији је однос према њему пола/пола. Ту другу предводи Бакир Изетбеговић, док се лидером прве може сматрати Адил Османовић.

СДА фракције нису супротстављене само око Додика, већ и око подјеле политичког колача, а још су далеко од тога да га пуних уста загризу, пошто се ДФ и СБББиХ не изјашњавају око уласка у власт са СДА и ХДЗ. Останак Комшићеве и Радончићеве структуре у опозицији, код СДА изазива језу, јер би, заједно са ХДЗ-ом, морали коалирати са малим играчима.



То је “танка већина”, која би врло брзо пукла пред налетима тешке економске кризе и снажних опозиционих партија.

Слагање власти у Федерацији БиХ, које је кључни услов за формирање институција БиХ и Савјета министара, биће веома тешко  због наведеног, јер непостојање квалитетних скупштинских већина у кантонима и на нивоу Федерације БиХ (уколико ДФ одлучи да остане опозиција), због сложености Устава Федерације, доводи до кризе у цијелој БиХ и без сукобљавања на међуентитетској граници.

Тек када се успостави власт у Федерацији БиХ, односно постигну коначни договори по том питању, странке из тог ентитета моћи ће се окренути формирању власти на ниову БиХ, а у СДА тражењу одговора на питање да ли ће и наредне четири године њихова политика бити потпуно инфериорна у односу на осовину Додик-Човић.

Уз то, свако коалирање СДА са Додиком у бирачком тијелу те странке изазваће огромно разочарење и значиће први велики постизборни ударац тој опцији. Поређења СДА са СДП-ом, који је уништен након Додиковог загрљаја, намећу се као реална. Исто тако и епилози.

ХДЗ хоће једно вријеме држати Додику страну, али ни то није “заковано”, јер и Човић, ма колико снажан у овом тренутку био, не може сам одлучити о формирању власти на било ком нивоу. Истина је да се власт не може формирати без ХДЗ-а, али то је већ сасвим друга раван.

Човић ће, сигурно је, последњи одлучити: уколико СДА изабере Додика и он ће; Деси ли се супротно, лидер ХДЗ-а ће се захвалити Додику на сарадњи.

Док пуже по “техеранским махалама”, показујући своје “новооткривено” босанско лице, Додик, истовремено, у Републици Српској, такође грчевито, покушава спријечити удаљавање СНСД-а из власти.

Како би сакрио реално стање ствари, које каже да је (када се имају у виду ресурси са којима је располагао Режим и његови противници) његов прескупо плаћени “тенк” на изборима разлупан од опозиционог “стојадина” (истина, “стојадин” није тенк још одвукао у старо гвожђе, али на добром путу је да то учини), Додик сади тикве и са политичким лешевима, попут Момчила Крајишника и његових десетак (онемоћалих, изнурених, ником потребних) пратилаца, који не знају јесу ли дошли или пошли.

Додиково удруживање са Крајишником, који је до прије пар година за СНСД био оличење најцрњег зла, прецизно показује до које мјере је та странка потонула, изгубила компас, а макијавелизам се, након таквог везања застава, може третирати моралном категоријом у односу на политику коју они воде.

Додик од Крајишника, максимално, може добити грип и ништа више, јер је некадашњи господар живота, смрти и прљавих послова, у политичким категоријама безвриједан и оставља дојам ружне флеке, а никако царског сребра. Отужно је гледати Крајишника у улози Додиковог лакеја, али сам је себи обукао одору слуге, и понудио се да (са проширеним венама и дрхтавим рукама), за окрајак служи Челника Режима, па није
за жалити, јер је то његов лични став. А и демократија је, свако има право избора, па тако и Крајишник да покаже каква је руина.


  
Посебно тежак фронт Додик има унутар све лабавије и порозније Коалиције, коју (још увијек) чине СНСД, ДНС и СП РС.

Два мања партнера, ДНС и СПРС, у ситуацији су да одмах запечате судбину СНСД-а, тако што ће их гурнути у опозицију. Њихово остајање уз СНСД не гарантује им власт због низа услова, од којих је један од битнијих четири несигурна мандата (раније је било три са листе ДНС-а, али се појавио још један на листи социјалиста), за које не могу гарантовати да ће подржати такву одлуку. Истовремено, коалирање са Савезом за промјене, ДНС-у и социјалистима пружа могућност већег учешћа у власти, од несигурне комбинације са СНСД-ом.

Додик не намјерава дати ДНС-у и СПРС-у ни позицију премијера, а ни позиције министара унутрашњих послова и финансија.

Уколико би то учинио, свео би СНСД на улогу коју социјалисти имају у још увијек актуелној влади Жељке Цвијановић; Улогу попуњавања екипе на маргиналним позицијама и послушног дијела гласачке машинерије.

Такав расплет за Додика би значио потпуни политички дебакл и он и његов преостали невелики утицај били би потпуно нулирани.

Зато ће Додик инсистирати да СНСД да премијера, а за то му је неопходан договор са СДА, како би привукао коалицију “Домовина” на своју страну. И ојачан отпочео преговоре са ДНС-ом и социјалистима.

Додиков захват је преширок, али другачије не може, јер су изборни резултати такви. Циљ му је само један:
учествовати у Савјету министара и формирати Владу РС, након чега би ухапсио понеког социјалисту и деенесовца, како би “борбом против криминала” покушао смирити социјалне тензије, до којих ће, неминовно, доћи. (Јер, пара нема, нити ће их бити. Само тешки дугови и још теже дубиозе. Све је упитно: и плате и пензије и радна мјеста…).

И ова чињеница доводи ДНС и СП РС у дилему: да ли они, (као коалициони партнери Савеза), да хапсе СНСД-овце, , или да буду хапшени, као коалициони партнери СНСД-а? Питање није уопште безазлено; Штавише, једно је од кључних.   

Последња карика Додиковог великог плана за останак на власти је избор кандидата СНСД-а за премијера. То никако није Игор Радојичић, јер би евентуална премијерска позиција могла ојачати Додиковог деценијског послушника до габарита Јадранке Косор.

Додик не вјерује никоме, Радојичићу најмање, и зато је његов први избор за мандатара нове владе РС (уколико СНСД уопште дође у прилику да саставља извршну власт) Стево Мирјанић, актуелни Министар пољопривреде.



Додик није случајно одабрао Мирјанића, јер његове позне године му гарантују да ће он и даље управљати Владом РС, а и унутар СНСД-а не би било толико тензија, као у случају да Радојичића покуша инаугурисати за премијера.

Главни Додикови савјетници око цијелог овог плана су Драгољуб Давидовић, Слободан Пухалац, Миленко Калдера Чичић и Будо Станковић, што довољно говори у којој фази параноје је Додик.
Последњој.

Цијели овај план не одобрава Небојша Радмановић (и групација око њега), који већ мјесецима размишља о изазивању раскола унутар СНСД-а. Радмановић и његова струја, којој припада и Радојичић, чекаће до последњег тренутка да Додик покуша  материјализовати своје намјере, а онда одлучити да ли ће још једном добровољно кроз његову машину за фаширање меса или ће се спасавати, тако што ће се дистанцирати и издвојити из Савеза независних социјалдемократа у сопствени ДПС, који никада није угашен. Својевремено је Радмановић оставио Живка Радишића због Додика, па не би зачудило да Додика сада остави због себе и очувања зарађеног. А то није мала цифра. Никако.

Како сада ствари стоје, тешко да ће Радмановић&цо пристати на још једно мљевење.

Све у свему, Додик је зинуо широко и покушава загристи највећи комад кртине, а да ли ће успјети и да га одгризе, не зависи само од њега. У цијелој причи, он је само једна у низу бројних, подједнако снажних, чињеница. Има ли бољег доказа о његовом изборном дебаклу?!

СлободанВасковицБлог

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

глас разума

26.10.2014 12:02

Прасе у Техерану, толико је позељан. Ма свугдје му врата затворена. Сам одсјекао све гране на којима је сједио. Дзаба му клецат, клањат, куповат гласове насим парама све то неко гледа и прати. Заврсице као неко ко моли за власт а нико га не зели нико, само це га пустити да се понизава и одбице га. То је поцетак његовог краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

упитно

26.10.2014 12:06

Упитно је доста реченог овдје а на крају крајева и сам себе демантује кад каже да Додик прича једну причу до избора а другу од избора јер он труби увијек једно те исто и на крају крајева он је и легализовао могућност говора о свим опцијама у БХ па и самосталности што му приписујем као добар потез. Друго нема никакве моћне опозције, јер је на тој страни колико год руглу изигравао позициону коалицију у опозицији је три пута већа бројка и три пута већи куршлус, тамо су се сви ујединили који нису пришли позиционом блоку и опет нису успјели па онда можеш замислити колико су јаки и колико би њихова Влада била стабилна од 15 странака ко 15 племенских вођа + још ДНС са три партије да им приђе. То је све само не стабилно и организовано, а они ни у кампањи нису показивали иоле знаке било какавог програма и идеје а камоли сад нешто да изнесу

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

26.10.2014 12:12

Додик је право олицење "Србина" из доба османлија. Мјењање политицких увјерења је као и вјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

диабола

26.10.2014 12:15

Зна Миле да неце да мозе другације.. це на све да пристане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРЗИ

26.10.2014 12:21

ДОДИК ИГРА НА СВАКУ КАРТУ СТА ЈЕ ТУ ЦУДНО???

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

26.10.2014 12:30

ОСТАЈЕ НАМ ДА ЦЕКАМО ПА АКО УСПИЈЕ У ТОМЕ ОНДА НАРОД ВИСЕ НЕ ЦЕКА ВЕЦ УЛИЦА. УСТАЈ ПОКРАДЕНИ НАРОДЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакирага

26.10.2014 12:31

На кољена,Милораде...ахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

26.10.2014 12:34

Има у Центруму купити оно сто керамицари користе кад фугирају,она гума сто се стави на кољена да не зуља.Купи Миле не дери кољена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нострадамус

26.10.2014 12:37

Колико је Никола Шпирић промијенио странака толико је Милорад Додик промијенио понашања. Једну ствар не схвата. Мама је одлучила почистити овај простор од оваквих као што је он. Само се срамоти из дана у дан, све више и више. Ускоро ће се помокрити у сопствене хлаче. Кад додју по њега и схвати да је крај то јест "тхе енд"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДЕ

26.10.2014 12:39

СТА ВИ ЗНАТЕ О ДОДИКУ И КО СТОЈИ ИЗА ЊЕГА-НАЈЈАЦА ПОЛИТИЦКА ФИГУРА КОЈА ОДГОВАРА И ЗАПАДУ И РУСИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

26.10.2014 12:41

Видимо се за цетири године.а до тада пссссссс!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

26.10.2014 12:43

Казу људи Миле вјезба нову пјесму вец данима...Како оно иде?'Црвен фесиц нано...'

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

26.10.2014 12:56

Можда му помогне Александар Вучић. И он је откачио Шешеља и вагн'о на своју страну. Двије године је потрошио а Србија и даље тоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лена

26.10.2014 13:12

Жалосно је да први пут у Републици Српској имамо нелегитимног предсједника, народну вољу је украо преварант "Тројански коњ" Драгомир Јовичић, срам га било!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

војвода

26.10.2014 13:19

Које лицемјерство пола године прица о угрозености од бозњака пробосанској политици хиљадама турака у сарајеву који купују станове турским бродовима у Неуму а сада моли за руку оне које је оптузивао залосно дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

26.10.2014 13:47

Ниста не треба да бринемо, Бакир је преливода ко и баја, неце ме изненадити ако склопе политицки брак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дали је било или це бити

26.10.2014 14:32

Ау која исцрпна калкулација изборних резултата. Бас ме интересује наставак сапунице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД Градиска

26.10.2014 15:08

Какав Бакир, каква Босна. Зар нас нецес одцијепити,припојити Србији, Русији. Гасовод Јузни ток це бити само од Бинељине до Новог Града. И наравно неце водити никуда као и сви путеви Милини. Пусти Техеран ајде мало србуј, ајде о референдуму. Са Техераном требају они из покрета да сарадјују. Они су издајници. Е мој Миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав Бисерчић

26.10.2014 15:16

Не верујем у могућност сарадње између Додика и СДА а посебно не са коалицијом Домовина. Зашто би Салкић веровао Додику сада ако зна да га Додик омаловажавао 9 година. Па СНСД није муслиманској деци дао да уче на материњем језику што је нормална појава у целој Европи. Додик је бранио да њихова деца уче историју по жељи својих родитеља и ако ти родитељи своју децу уче ту исту историју ван школске клупе (као што је мене деда учио у време комунизма). Верујем да ће нову власт у Српској чинити СДС и коалиција за промјене уз помоћ коалиције домовина и уз помоћ нормалних посланика који долазе из садашље владајуће структуре. Посланици су власници својих мандата и виде добра да је Додиков брод пред потапањем. За те посланике је дошло време да покажу да нису део коруције и криминала већ су били изиграни. Исто тако је важно имати на уму да ће радници у јавном сектору и део народа који живи колико толико добро морати изнети највећи део финансирања буџета јер више се нема где узети осим од олигарха око СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суљо

26.10.2014 15:50

Ре Ми сами. Кад купи Баја ту гуму коју му препоручујеш могао би за ситне паре купити и два метра конопца па ставити себи око врата. Вјеруј ми, многима би помогао..

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

26.10.2014 15:55

Ја разумијем босњаке,али ови срби сто негативно коментарису за Додика,то се некад давно звало потурцени срби

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

26.10.2014 16:31

Бањалука... можда овде има и потурица али савакако има и глупана који не мисле својом главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грр

26.10.2014 16:35

Залосно је сто је појединац власник мандата а не странка па не би било оволико пребјега..изадји ти као независни кандидат па освоји мандат а не изадјес под окриљем партије па се послије пописманис кад ти понуде лову..Који је независни кандидат успио уци у парламент..? Никад ниједан..

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

26.10.2014 16:48

Добар је Васковиц, мрзи рудоњу скоро као и ја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.србин

26.10.2014 17:24

Овдје изгледа највисе има влаха сто коментарису

ОДГОВОРИТЕ
Name

хуле

26.10.2014 17:39

то ДОДО одувек сам знао да си Босанац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

26.10.2014 19:32

ништа што већ није виђено од овог што се увлачи у гаће коме год стигне. Прво међународној заједници док није дошао на власт, па их сада пљује, сада се увлачи у гаће Изетбеговићу и Човићу, па ће касније причати против Изетбеговића. Па је сад мало пробосански па ће за годину дана када се почну примицати локални избори бити про-српски и антибосански са својом давно офуцаном причом о независности, о не функционалности БиХ.......... Баја ис он тхе стаге агаин

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЕПИР

26.10.2014 20:14

ОДЕ РС У ...АЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

26.10.2014 20:23

Ето колико је пљувао по њима а сад зависи од њих.Сад це они њему вратити и те каквим ударцем. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

26.10.2014 20:27

Сад ми криво сто за њега гласа

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВРАЛЕ

26.10.2014 20:36

ВИДИТЕ ЛИ ВИ КО ОВО ПИШЕ КО ДРУГИ НЕГО СЛОБОДАН ВАСКОВИЋ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СрпкињаЈеМенеМајкаРодила

26.10.2014 20:50

Западни обавјештајци су овај пут подцијенили интелигенцију овог народа. Вјероватно се водили оним стереотипом "ма Босанци су глупи", јер ми сви смо за њих Босанци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијели очњак

26.10.2014 20:52

На таблетама је. Ала га раде ови амери, Хил и компанија. Прцају га са свих страна..све му развалише...Који их вјетар донесе овамо.. А тако је све ишло као по лоју. Сто милиона овдје, сто милиона ондје, па двјесто милиона овдје па двјеста милиона ондје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

@раде

26.10.2014 21:08

најјача политичка фигура кажеш,одговара и западу и русији ха ха,...а зашто,јел зато што је предсједник бх ентитета рс,а рс величине неког ранча у теxасу,а цијела бих доноси богатство и као и неки ранч у теxасу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види се...

26.10.2014 21:45

...да нико од вас појма нема о политици! Које сте ви овчице...ццц...

ОДГОВОРИТЕ
Name

алех

26.10.2014 22:30

зар је потребан коментар на овај Вуксановицев цланак. Сви паметни Босанци ма које вјере били мисле као и новинар. Миле сретно до понора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алех

26.10.2014 22:47

Раде, која је то највеца фигура. Јели Вуциц који је завео диктатуру у Србији. Зиви били па видјели какав це имати крај, мозда гори него Миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

27.10.2014 03:41

Додо само напред..

ОДГОВОРИТЕ
Name

здрав разум

27.10.2014 07:47

Изгледа Додик је ЦВИЈЕТ СУНЦОКРЕТ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајо

27.10.2014 09:55

ако му сда помогне проци це као и сдп

ОДГОВОРИТЕ
Name

србо

27.10.2014 11:51

Не знам зашто иде за влашћу у Сарајеву-Техерану, мораће ако га узму у власт научити клањати

ОДГОВОРИТЕ
Name

не пропусти

27.10.2014 21:50

Миле смјењуј ову лоповску багру из електро привреде ако они тебе прије не скину, Н.Р, З.К, С.К, Р.С, О.Д, ЦУВАЈ СЕ,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

коко

28.10.2014 09:18

Лијепо сам ја написао да сјутра Миле може да каже није Србин,Бакир да није Бошњак а Драган да није Хрват !Паметном довољно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЕПИР

28.10.2014 17:28

ПОЛА РВАТИМА ПОЛА МУСЛИМАНИМА А ТЕБИ СРБСКИ НАРОДЕ ..АЦ.ОД РС. ПАМЕТАН ЈЕ БАЈА.А МИ ПАСИМО ТРАВУ.

ОДГОВОРИТЕ