Od puzanja pred „teheranskim sećijama“ do rušenja Radojičića

Milorad Dodik krenuo je u veliku akciju „podvijanja repa“ pred Strankom demokratske akcije, kako bi umolio Bakira Izetbegovića da SNSD odabere za partnera u formiranju Savjeta ministara BiH.

Republika Srpska 27.10.2014 | 06:22
Od puzanja pred „teheranskim sećijama“ do rušenja Radojičića

Pri tom, Dodik računa na nesebičnu pomoć Dragana Čovića, koji mu je dužan određene političke usluge, jer je u protekle četiri godine Dodik bio najagilniji agent hrvatskih interesa u BiH.

Dodik nudi brza rješenja za „Sejdić-Finci“ i „mehanizam koordinacije“, kao da je riječ o gotovim jelima (samo ih treba podgrijati) i sve ono oko čega se u BiH godinama sukobljavalo biće „riješeno“ preko noći. Uz to, on više nije za rasturanje BiH, već se odjednom dosjetio da je za njenu stabilnost, a počeo je Bosnu i Hercegovinu da brani od „naleta Evrope“ i „pritisaka Evropske unije“.

Samostalnost Republike Srpske, za koju se Dodik zalagao do 12. oktobra, preko noći je nestala sa političkog jelovnika, a lider SNSD-a okrenuo je ploču, otvoreno se dodvorava „Teheranu“ i puže oko tamošnjih političkih sećija.

Njegova prevrtljivost je očekivana, jer je posledica želje da pokuša SNSD ugurati u vlast i tako spriječiti raspad stranke. Do kojeg će neminovno doći, ode li SNSD u opoziciju. Dodik je u grču straha, a njegovo trenutno agregatno stanje „Šatl Bosanca“ pokazatelj je koliko dubok je njegov strah od silaska SNSD-a sa vlasti i svega onog što taj, sasvim realan, epilog donosi.

Dodikova „pozitivna bh. geografija“ trajaće samo do eventualnog institucionalizovanja SNSD-a u vlasti po svim nivoima, a onda „Jovo nanovo“: ponovo opsjene i magline oko nezavisnosti RS, njene ugroženosti, neodrživosti BiH; Ponovo političko nasilje, primitivizam, bahatost i nastavak otimačine...

Interesantne su pozicije SNSD-ovih mogućih partnera na nivou BiH.
SDA jeste pobijedila, ali nikakvu vlast u Federaciji BiH ne može uspostaviti bez HDZ-a. Važnije od toga je da SDA i HDZ zajedno nikakvu kvalitetnu vlast u Federaciji BiH ne mogu uspostaviti bez Demokratske fronte Željka Komšića ili, pak, bez SBB BiH Fahrudina Radončića.

To dovodi Dodika u situaciju da puže pred mnogo većim brojem “političkih sećija”, od onih koje postoje u SDA. A u toj stranci najmanje su dvije sećije: jedna koja je otvoreno protiv Dodika i jedna čiji je odnos prema njemu pola/pola. Tu drugu predvodi Bakir Izetbegović, dok se liderom prve može smatrati Adil Osmanović.

SDA frakcije nisu suprotstavljene samo oko Dodika, već i oko podjele političkog kolača, a još su daleko od toga da ga punih usta zagrizu, pošto se DF i SBBBiH ne izjašnjavaju oko ulaska u vlast sa SDA i HDZ. Ostanak Komšićeve i Radončićeve strukture u opoziciji, kod SDA izaziva jezu, jer bi, zajedno sa HDZ-om, morali koalirati sa malim igračima.



To je “tanka većina”, koja bi vrlo brzo pukla pred naletima teške ekonomske krize i snažnih opozicionih partija.

Slaganje vlasti u Federaciji BiH, koje je ključni uslov za formiranje institucija BiH i Savjeta ministara, biće veoma teško  zbog navedenog, jer nepostojanje kvalitetnih skupštinskih većina u kantonima i na nivou Federacije BiH (ukoliko DF odluči da ostane opozicija), zbog složenosti Ustava Federacije, dovodi do krize u cijeloj BiH i bez sukobljavanja na međuentitetskoj granici.

Tek kada se uspostavi vlast u Federaciji BiH, odnosno postignu konačni dogovori po tom pitanju, stranke iz tog entiteta moći će se okrenuti formiranju vlasti na niovu BiH, a u SDA traženju odgovora na pitanje da li će i naredne četiri godine njihova politika biti potpuno inferiorna u odnosu na osovinu Dodik-Čović.

Uz to, svako koaliranje SDA sa Dodikom u biračkom tijelu te stranke izazvaće ogromno razočarenje i značiće prvi veliki postizborni udarac toj opciji. Poređenja SDA sa SDP-om, koji je uništen nakon Dodikovog zagrljaja, nameću se kao realna. Isto tako i epilozi.

HDZ hoće jedno vrijeme držati Dodiku stranu, ali ni to nije “zakovano”, jer i Čović, ma koliko snažan u ovom trenutku bio, ne može sam odlučiti o formiranju vlasti na bilo kom nivou. Istina je da se vlast ne može formirati bez HDZ-a, ali to je već sasvim druga ravan.

Čović će, sigurno je, poslednji odlučiti: ukoliko SDA izabere Dodika i on će; Desi li se suprotno, lider HDZ-a će se zahvaliti Dodiku na saradnji.

Dok puže po “teheranskim mahalama”, pokazujući svoje “novootkriveno” bosansko lice, Dodik, istovremeno, u Republici Srpskoj, takođe grčevito, pokušava spriječiti udaljavanje SNSD-a iz vlasti.

Kako bi sakrio realno stanje stvari, koje kaže da je (kada se imaju u vidu resursi sa kojima je raspolagao Režim i njegovi protivnici) njegov preskupo plaćeni “tenk” na izborima razlupan od opozicionog “stojadina” (istina, “stojadin” nije tenk još odvukao u staro gvožđe, ali na dobrom putu je da to učini), Dodik sadi tikve i sa političkim leševima, poput Momčila Krajišnika i njegovih desetak (onemoćalih, iznurenih, nikom potrebnih) pratilaca, koji ne znaju jesu li došli ili pošli.

Dodikovo udruživanje sa Krajišnikom, koji je do prije par godina za SNSD bio oličenje najcrnjeg zla, precizno pokazuje do koje mjere je ta stranka potonula, izgubila kompas, a makijavelizam se, nakon takvog vezanja zastava, može tretirati moralnom kategorijom u odnosu na politiku koju oni vode.

Dodik od Krajišnika, maksimalno, može dobiti grip i ništa više, jer je nekadašnji gospodar života, smrti i prljavih poslova, u političkim kategorijama bezvrijedan i ostavlja dojam ružne fleke, a nikako carskog srebra. Otužno je gledati Krajišnika u ulozi Dodikovog lakeja, ali sam je sebi obukao odoru sluge, i ponudio se da (sa proširenim venama i drhtavim rukama), za okrajak služi Čelnika Režima, pa nije
za žaliti, jer je to njegov lični stav. A i demokratija je, svako ima pravo izbora, pa tako i Krajišnik da pokaže kakva je ruina.


  
Posebno težak front Dodik ima unutar sve labavije i poroznije Koalicije, koju (još uvijek) čine SNSD, DNS i SP RS.

Dva manja partnera, DNS i SPRS, u situaciji su da odmah zapečate sudbinu SNSD-a, tako što će ih gurnuti u opoziciju. Njihovo ostajanje uz SNSD ne garantuje im vlast zbog niza uslova, od kojih je jedan od bitnijih četiri nesigurna mandata (ranije je bilo tri sa liste DNS-a, ali se pojavio još jedan na listi socijalista), za koje ne mogu garantovati da će podržati takvu odluku. Istovremeno, koaliranje sa Savezom za promjene, DNS-u i socijalistima pruža mogućnost većeg učešća u vlasti, od nesigurne kombinacije sa SNSD-om.

Dodik ne namjerava dati DNS-u i SPRS-u ni poziciju premijera, a ni pozicije ministara unutrašnjih poslova i finansija.

Ukoliko bi to učinio, sveo bi SNSD na ulogu koju socijalisti imaju u još uvijek aktuelnoj vladi Željke Cvijanović; Ulogu popunjavanja ekipe na marginalnim pozicijama i poslušnog dijela glasačke mašinerije.

Takav rasplet za Dodika bi značio potpuni politički debakl i on i njegov preostali neveliki uticaj bili bi potpuno nulirani.

Zato će Dodik insistirati da SNSD da premijera, a za to mu je neophodan dogovor sa SDA, kako bi privukao koaliciju “Domovina” na svoju stranu. I ojačan otpočeo pregovore sa DNS-om i socijalistima.

Dodikov zahvat je preširok, ali drugačije ne može, jer su izborni rezultati takvi. Cilj mu je samo jedan:
učestvovati u Savjetu ministara i formirati Vladu RS, nakon čega bi uhapsio ponekog socijalistu i deenesovca, kako bi “borbom protiv kriminala” pokušao smiriti socijalne tenzije, do kojih će, neminovno, doći. (Jer, para nema, niti će ih biti. Samo teški dugovi i još teže dubioze. Sve je upitno: i plate i penzije i radna mjesta…).

I ova činjenica dovodi DNS i SP RS u dilemu: da li oni, (kao koalicioni partneri Saveza), da hapse SNSD-ovce, , ili da budu hapšeni, kao koalicioni partneri SNSD-a? Pitanje nije uopšte bezazleno; Štaviše, jedno je od ključnih.   

Poslednja karika Dodikovog velikog plana za ostanak na vlasti je izbor kandidata SNSD-a za premijera. To nikako nije Igor Radojičić, jer bi eventualna premijerska pozicija mogla ojačati Dodikovog decenijskog poslušnika do gabarita Jadranke Kosor.

Dodik ne vjeruje nikome, Radojičiću najmanje, i zato je njegov prvi izbor za mandatara nove vlade RS (ukoliko SNSD uopšte dođe u priliku da sastavlja izvršnu vlast) Stevo Mirjanić, aktuelni Ministar poljoprivrede.



Dodik nije slučajno odabrao Mirjanića, jer njegove pozne godine mu garantuju da će on i dalje upravljati Vladom RS, a i unutar SNSD-a ne bi bilo toliko tenzija, kao u slučaju da Radojičića pokuša inaugurisati za premijera.

Glavni Dodikovi savjetnici oko cijelog ovog plana su Dragoljub Davidović, Slobodan Puhalac, Milenko Kaldera Čičić i Budo Stanković, što dovoljno govori u kojoj fazi paranoje je Dodik.
Poslednjoj.

Cijeli ovaj plan ne odobrava Nebojša Radmanović (i grupacija oko njega), koji već mjesecima razmišlja o izazivanju raskola unutar SNSD-a. Radmanović i njegova struja, kojoj pripada i Radojičić, čekaće do poslednjeg trenutka da Dodik pokuša  materijalizovati svoje namjere, a onda odlučiti da li će još jednom dobrovoljno kroz njegovu mašinu za faširanje mesa ili će se spasavati, tako što će se distancirati i izdvojiti iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata u sopstveni DPS, koji nikada nije ugašen. Svojevremeno je Radmanović ostavio Živka Radišića zbog Dodika, pa ne bi začudilo da Dodika sada ostavi zbog sebe i očuvanja zarađenog. A to nije mala cifra. Nikako.

Kako sada stvari stoje, teško da će Radmanović&co pristati na još jedno mljevenje.

Sve u svemu, Dodik je zinuo široko i pokušava zagristi najveći komad krtine, a da li će uspjeti i da ga odgrize, ne zavisi samo od njega. U cijeloj priči, on je samo jedna u nizu brojnih, podjednako snažnih, činjenica. Ima li boljeg dokaza o njegovom izbornom debaklu?!

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

glas razuma

26.10.2014 12:02

Prase u Teheranu, toliko je pozeljan. Ma svugdje mu vrata zatvorena. Sam odsjekao sve grane na kojima je sjedio. Dzaba mu klecat, klanjat, kupovat glasove nasim parama sve to neko gleda i prati. Zavrsice kao neko ko moli za vlast a niko ga ne zeli niko, samo ce ga pustiti da se ponizava i odbice ga. To je pocetak njegovog kraja.

ODGOVORITE
Name

upitno

26.10.2014 12:06

Upitno je dosta rečenog ovdje a na kraju krajeva i sam sebe demantuje kad kaže da Dodik priča jednu priču do izbora a drugu od izbora jer on trubi uvijek jedno te isto i na kraju krajeva on je i legalizovao mogućnost govora o svim opcijama u BH pa i samostalnosti što mu pripisujem kao dobar potez. Drugo nema nikakve moćne opozcije, jer je na toj strani koliko god ruglu izigravao pozicionu koaliciju u opoziciji je tri puta veća brojka i tri puta veći kuršlus, tamo su se svi ujedinili koji nisu prišli pozicionom bloku i opet nisu uspjeli pa onda možeš zamisliti koliko su jaki i koliko bi njihova Vlada bila stabilna od 15 stranaka ko 15 plemenskih vođa + još DNS sa tri partije da im priđe. To je sve samo ne stabilno i organizovano, a oni ni u kampanji nisu pokazivali iole znake bilo kakavog programa i ideje a kamoli sad nešto da iznesu

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

26.10.2014 12:12

Dodik je pravo olicenje "Srbina" iz doba osmanlija. Mjenjanje politickih uvjerenja je kao i vjere.

ODGOVORITE
Name

diabola

26.10.2014 12:15

Zna Mile da nece da moze drugacije.. ce na sve da pristane.

ODGOVORITE
Name

BRZI

26.10.2014 12:21

DODIK IGRA NA SVAKU KARTU STA JE TU CUDNO???

ODGOVORITE
Name

bl

26.10.2014 12:30

OSTAJE NAM DA CEKAMO PA AKO USPIJE U TOME ONDA NAROD VISE NE CEKA VEC ULICA. USTAJ POKRADENI NARODE!

ODGOVORITE
Name

Bakiraga

26.10.2014 12:31

Na koljena,Milorade...ahahaha

ODGOVORITE
Name

Mi sami

26.10.2014 12:34

Ima u Centrumu kupiti ono sto keramicari koriste kad fugiraju,ona guma sto se stavi na koljena da ne zulja.Kupi Mile ne deri koljena.

ODGOVORITE
Name

nostradamus

26.10.2014 12:37

Koliko je Nikola Špirić promijenio stranaka toliko je Milorad Dodik promijenio ponašanja. Jednu stvar ne shvata. Mama je odlučila počistiti ovaj prostor od ovakvih kao što je on. Samo se sramoti iz dana u dan, sve više i više. Uskoro će se pomokriti u sopstvene hlače. Kad dodju po njega i shvati da je kraj to jest "the end"!

ODGOVORITE
Name

RADE

26.10.2014 12:39

STA VI ZNATE O DODIKU I KO STOJI IZA NJEGA-NAJJACA POLITICKA FIGURA KOJA ODGOVARA I ZAPADU I RUSIJI.

ODGOVORITE
Name

lik

26.10.2014 12:41

Vidimo se za cetiri godine.a do tada psssssss!

ODGOVORITE
Name

Pokojna Mileva

26.10.2014 12:43

Kazu ljudi Mile vjezba novu pjesmu vec danima...Kako ono ide?'Crven fesic nano...'

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

26.10.2014 12:56

Možda mu pomogne Aleksandar Vučić. I on je otkačio Šešelja i vagn'o na svoju stranu. Dvije godine je potrošio a Srbija i dalje tone.

ODGOVORITE
Name

Lena

26.10.2014 13:12

Žalosno je da prvi put u Republici Srpskoj imamo nelegitimnog predsjednika, narodnu volju je ukrao prevarant "Trojanski konj" Dragomir Jovičić, sram ga bilo!!!

ODGOVORITE
Name

vojvoda

26.10.2014 13:19

Koje licemjerstvo pola godine prica o ugrozenosti od boznjaka probosanskoj politici hiljadama turaka u sarajevu koji kupuju stanove turskim brodovima u Neumu a sada moli za ruku one koje je optuzivao zalosno dno dna.

ODGOVORITE
Name

valter

26.10.2014 13:47

Nista ne treba da brinemo, Bakir je prelivoda ko i baja, nece me iznenaditi ako sklope politicki brak!

ODGOVORITE
Name

dali je bilo ili ce biti

26.10.2014 14:32

Au koja iscrpna kalkulacija izbornih rezultata. Bas me interesuje nastavak sapunice.

ODGOVORITE
Name

SNSD Gradiska

26.10.2014 15:08

Kakav Bakir, kakva Bosna. Zar nas neces odcijepiti,pripojiti Srbiji, Rusiji. Gasovod Juzni tok ce biti samo od Bineljine do Novog Grada. I naravno nece voditi nikuda kao i svi putevi Milini. Pusti Teheran ajde malo srbuj, ajde o referendumu. Sa Teheranom trebaju oni iz pokreta da saradjuju. Oni su izdajnici. E moj Mile.

ODGOVORITE
Name

Борислав Бисерчић

26.10.2014 15:16

Не верујем у могућност сарадње између Додика и СДА а посебно не са коалицијом Домовина. Зашто би Салкић веровао Додику сада ако зна да га Додик омаловажавао 9 година. Па СНСД није муслиманској деци дао да уче на материњем језику што је нормална појава у целој Европи. Додик је бранио да њихова деца уче историју по жељи својих родитеља и ако ти родитељи своју децу уче ту исту историју ван школске клупе (као што је мене деда учио у време комунизма). Верујем да ће нову власт у Српској чинити СДС и коалиција за промјене уз помоћ коалиције домовина и уз помоћ нормалних посланика који долазе из садашље владајуће структуре. Посланици су власници својих мандата и виде добра да је Додиков брод пред потапањем. За те посланике је дошло време да покажу да нису део коруције и криминала већ су били изиграни. Исто тако је важно имати на уму да ће радници у јавном сектору и део народа који живи колико толико добро морати изнети највећи део финансирања буџета јер више се нема где узети осим од олигарха око СНСД-а.

ODGOVORITE
Name

Suljo

26.10.2014 15:50

Re Mi sami. Kad kupi Baja tu gumu koju mu preporučuješ mogao bi za sitne pare kupiti i dva metra konopca pa staviti sebi oko vrata. Vjeruj mi, mnogima bi pomogao..

ODGOVORITE
Name

banjaluka

26.10.2014 15:55

Ja razumijem bosnjake,ali ovi srbi sto negativno komentarisu za Dodika,to se nekad davno zvalo poturceni srbi

ODGOVORITE
Name

srbin

26.10.2014 16:31

Banjaluka... možda ovde ima i poturica ali savakako ima i glupana koji ne misle svojom glavom.

ODGOVORITE
Name

grr

26.10.2014 16:35

Zalosno je sto je pojedinac vlasnik mandata a ne stranka pa ne bi bilo ovoliko prebjega..izadji ti kao nezavisni kandidat pa osvoji mandat a ne izadjes pod okriljem partije pa se poslije popismanis kad ti ponude lovu..Koji je nezavisni kandidat uspio uci u parlament..? Nikad nijedan..

ODGOVORITE
Name

sasars

26.10.2014 16:48

Dobar je Vaskovic, mrzi rudonju skoro kao i ja!

ODGOVORITE
Name

re.srbin

26.10.2014 17:24

Ovdje izgleda najvise ima vlaha sto komentarisu

ODGOVORITE
Name

hule

26.10.2014 17:39

to DODO oduvek sam znao da si Bosanac

ODGOVORITE
Name

Geography

26.10.2014 19:32

ništa što već nije viđeno od ovog što se uvlači u gaće kome god stigne. Prvo međunarodnoj zajednici dok nije došao na vlast, pa ih sada pljuje, sada se uvlači u gaće Izetbegoviću i Čoviću, pa će kasnije pričati protiv Izetbegovića. Pa je sad malo probosanski pa će za godinu dana kada se počnu primicati lokalni izbori biti pro-srpski i antibosanski sa svojom davno ofucanom pričom o nezavisnosti, o ne funkcionalnosti BiH.......... Baja is on the stage again

ODGOVORITE
Name

LEPIR

26.10.2014 20:14

ODE RS U ...AC.

ODGOVORITE
Name

:D

26.10.2014 20:23

Eto koliko je pljuvao po njima a sad zavisi od njih.Sad ce oni njemu vratiti i te kakvim udarcem. :)

ODGOVORITE
Name

marija

26.10.2014 20:27

Sad mi krivo sto za njega glasa

ODGOVORITE
Name

SVRALE

26.10.2014 20:36

VIDITE LI VI KO OVO PIŠE KO DRUGI NEGO SLOBODAN VASKOVIĆ

ODGOVORITE
Name

СрпкињаЈеМенеМајкаРодила

26.10.2014 20:50

Западни обавјештајци су овај пут подцијенили интелигенцију овог народа. Вјероватно се водили оним стереотипом "ма Босанци су глупи", јер ми сви смо за њих Босанци.

ODGOVORITE
Name

bijeli očnjak

26.10.2014 20:52

Na tabletama je. Ala ga rade ovi ameri, Hil i kompanija. Prcaju ga sa svih strana..sve mu razvališe...Koji ih vjetar donese ovamo.. A tako je sve išlo kao po loju. Sto miliona ovdje, sto miliona ondje, pa dvjesto miliona ovdje pa dvjesta miliona ondje...

ODGOVORITE
Name

@rade

26.10.2014 21:08

najjača politička figura kažeš,odgovara i zapadu i rusiji ha ha,...a zašto,jel zato što je predsjednik bh entiteta rs,a rs veličine nekog ranča u texasu,a cijela bih donosi bogatstvo i kao i neki ranč u texasu

ODGOVORITE
Name

Vidi se...

26.10.2014 21:45

...da niko od vas pojma nema o politici! Koje ste vi ovčice...ccc...

ODGOVORITE
Name

aleh

26.10.2014 22:30

zar je potreban komentar na ovaj Vuksanovicev clanak. Svi pametni Bosanci ma koje vjere bili misle kao i novinar. Mile sretno do ponora.

ODGOVORITE
Name

aleh

26.10.2014 22:47

Rade, koja je to najveca figura. Jeli Vucic koji je zaveo diktaturu u Srbiji. Zivi bili pa vidjeli kakav ce imati kraj, mozda gori nego Mile.

ODGOVORITE
Name

Miki

27.10.2014 03:41

Dodo samo napred..

ODGOVORITE
Name

zdrav razum

27.10.2014 07:47

Izgleda Dodik je CVIJET SUNCOKRET .

ODGOVORITE
Name

pajo

27.10.2014 09:55

ako mu sda pomogne proci ce kao i sdp

ODGOVORITE
Name

srbo

27.10.2014 11:51

Ne znam zašto ide za vlašću u Sarajevu-Teheranu, moraće ako ga uzmu u vlast naučiti klanjati

ODGOVORITE
Name

ne propusti

27.10.2014 21:50

Mile smjenjuj ovu lopovsku bagru iz elektro privrede ako oni tebe prije ne skinu, N.R, Z.K, S.K, R.S, O.D, CUVAJ SE,...

ODGOVORITE
Name

koko

28.10.2014 09:18

Lijepo sam ja napisao da sjutra Mile može da kaže nije Srbin,Bakir da nije Bošnjak a Dragan da nije Hrvat !Pametnom dovoljno...

ODGOVORITE
Name

LEPIR

28.10.2014 17:28

POLA RVATIMA POLA MUSLIMANIMA A TEBI SRBSKI NARODE ..AC.OD RS. PAMETAN JE BAJA.A MI PASIMO TRAVU.

ODGOVORITE