Закони се морају проводити

Република Српска има добре законе али се они не проводе и рад на њиховом провођењу је прво што ће грађани захтјевати од нове власти рекли су представници бораца, радника, пензионера и послодаваца у политичкој емисији “Изазови” на БН телевизији.

Република Српска 24.10.2014 | 23:00
Закони се морају проводити

Иако се гласови од недавних избора још пребројавају и не зна се ко ће то имати већину у законодавним тјелима сигурно је да су очекивања грађана велика.

Пензионери и борци тренутно живи тешко а представници ових категорија друштва сложили су се да је највећи проблем немогућност остваривања законом гарантованих права.

“Мислим да је проблем у друштву, не само пензионера већ свих грађана неадекватно провођење закона. Ми имамо прилично добре законе, али се не проводе. Један примјер је плаћање доприноса. Буџетски потрошачи да не уплате доприносе, то нема нигдје у свијету”, казао је Саво Пантелић из Удружења пензионера Републике Српске,

Миомир Савчић, предјседник Борачке организације Републике Српске додаје:

“Ако закон даје предност при запошљавању породици погинулог борца, то се у пракси не примјењује. Нажалост опет остају важнији неки други критеријуми од оних које закон предвиђа. Практично се не проводе доследно закони ни у једној области и ту треба тражити један од узрока лошег стања у свим областима.”

“Скупа нам је држава”, тврди представник радника Обрад Белензада, “најбогатији су нам политичари, а најсиромашнији радници који су уствари најугроженија категорија друштва”, казао је Белензада.

“Која је сврха рада уопште ако човјек за мјесец дана рада не може хранити себе и своју породицу. Вријеме нам цури, а све је мање људи у производњи, а све више у администрацији. Ову администрацију ова привреда не може изњети”, рекао је Обрад Белензада, предјседник Конфедерације синдиката Републике Српске.

Поред бољих закона и прописа привредници од нове власти очекују да се окрене проспреитету Републике Српске.

“Ми сматрамо у пословној заједници да је основа економије. Ми без окретања економским питањима и чистој економији, стварању нове вриједности тешко ћемо разговарати о било каквој социјали у будућности. Прво морамо зарадити да бисмо све то могли платити,” рекао је Предраг Згоњанин, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

У Унији удружења послодаваца Српске сматрају да је непродуктивност у раду оно што много оптерећује привреду Српске.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

25.10.2014 01:01

ЗАКОНИ НИСУ ДОБРИ НЕГО СУ НАКАРАДНИ И СА МНОГО "РУПА" КОЈЕ ГЕНЕРИШУ КОРУПЦИЈУ И НЕЈЕДНАКОСТ, ТРЕБА ПРЕСТАТИ СА ИЗМИШЉАЊЕМ "ТОПЛЕ ВОДЕ", ПРЕПИСАТИ ПРАВИЛА СА ЗАПАДА, КАКО ЈЕ СРБИЈА НЕКАДА ПРЕПИСАЛА АУСТРИЈСКИ ГРАЂАНСКИ ЗАКОНИК И ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА ВЈЕТРОПИРИ И КРИМИНАЛЦИ ЗАВРШЕ ТАМО ГДЈЕ ИМ ЈЕ УВЈЕК БИЛО МЈЕСТО, А НАРОД ДА КОНАЧНО ПОЧНЕ ДА РАДИ И ДА СЕ ОСТАВИ ПОЛИТИКЕ И НАЦИОНАЛИЗМА... ЈА СЕ СРБИНОМ ОСЈЕЋАМ САМО У СВОЈОЈ КУЋИ, КАДА САМ СЛОБОДАН И КАДА САМ СА ПОРОДИЦОМ, А КАДА РАДИМ - ЈА САМ ПРОФЕСИОНАЛАЦ И ТАДА МИ ТО НЕ ПАДА НА ПАМЕТ... ТО ЈЕ ТАКО У ЧИТАВОМ ЦИВИЛИЗОВАНОМ СВЈЕТУ И ДРЖАВАМА КОЈЕ НИСУ У РАТУ...

ОДГОВОРИТЕ