Zakoni se moraju provoditi

Republika Srpska ima dobre zakone ali se oni ne provode i rad na njihovom provođenju je prvo što će građani zahtjevati od nove vlasti rekli su predstavnici boraca, radnika, penzionera i poslodavaca u političkoj emisiji “Izazovi” na BN televiziji.

Republika Srpska 24.10.2014 | 23:00
Zakoni se moraju provoditi

Iako se glasovi od nedavnih izbora još prebrojavaju i ne zna se ko će to imati većinu u zakonodavnim tjelima sigurno je da su očekivanja građana velika.

Penzioneri i borci trenutno živi teško a predstavnici ovih kategorija društva složili su se da je najveći problem nemogućnost ostvarivanja zakonom garantovanih prava.

“Mislim da je problem u društvu, ne samo penzionera već svih građana neadekvatno provođenje zakona. Mi imamo prilično dobre zakone, ali se ne provode. Jedan primjer je plaćanje doprinosa. Budžetski potrošači da ne uplate doprinose, to nema nigdje u svijetu”, kazao je Savo Pantelić iz Udruženja penzionera Republike Srpske,

Miomir Savčić, predjsednik Boračke organizacije Republike Srpske dodaje:

“Ako zakon daje prednost pri zapošljavanju porodici poginulog borca, to se u praksi ne primjenjuje. Nažalost opet ostaju važniji neki drugi kriterijumi od onih koje zakon predviđa. Praktično se ne provode dosledno zakoni ni u jednoj oblasti i tu treba tražiti jedan od uzroka lošeg stanja u svim oblastima.”

“Skupa nam je država”, tvrdi predstavnik radnika Obrad Belenzada, “najbogatiji su nam političari, a najsiromašniji radnici koji su ustvari najugroženija kategorija društva”, kazao je Belenzada.

“Koja je svrha rada uopšte ako čovjek za mjesec dana rada ne može hraniti sebe i svoju porodicu. Vrijeme nam curi, a sve je manje ljudi u proizvodnji, a sve više u administraciji. Ovu administraciju ova privreda ne može iznjeti”, rekao je Obrad Belenzada, predjsednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Pored boljih zakona i propisa privrednici od nove vlasti očekuju da se okrene prospreitetu Republike Srpske.

“Mi smatramo u poslovnoj zajednici da je osnova ekonomije. Mi bez okretanja ekonomskim pitanjima i čistoj ekonomiji, stvaranju nove vrijednosti teško ćemo razgovarati o bilo kakvoj socijali u budućnosti. Prvo moramo zaraditi da bismo sve to mogli platiti,” rekao je Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

U Uniji udruženja poslodavaca Srpske smatraju da je neproduktivnost u radu ono što mnogo opterećuje privredu Srpske.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

GASTARBAJTER

25.10.2014 01:01

ZAKONI NISU DOBRI NEGO SU NAKARADNI I SA MNOGO "RUPA" KOJE GENERIŠU KORUPCIJU I NEJEDNAKOST, TREBA PRESTATI SA IZMIŠLJANJEM "TOPLE VODE", PREPISATI PRAVILA SA ZAPADA, KAKO JE SRBIJA NEKADA PREPISALA AUSTRIJSKI GRAĐANSKI ZAKONIK I VRIJEME JE DA VJETROPIRI I KRIMINALCI ZAVRŠE TAMO GDJE IM JE UVJEK BILO MJESTO, A NAROD DA KONAČNO POČNE DA RADI I DA SE OSTAVI POLITIKE I NACIONALIZMA... JA SE SRBINOM OSJEĆAM SAMO U SVOJOJ KUĆI, KADA SAM SLOBODAN I KADA SAM SA PORODICOM, A KADA RADIM - JA SAM PROFESIONALAC I TADA MI TO NE PADA NA PAMET... TO JE TAKO U ČITAVOM CIVILIZOVANOM SVJETU I DRŽAVAMA KOJE NISU U RATU...

ODGOVORITE