Потрес у ЕУ, Камерон љут

Британски премијер Дејвид Камерон поручио је да његова земља неће платити још 2,1 милијарду евра у буџет ЕУ, што ће додатно уздрмати однос Лондона и Брисела.

Свијет 24.10.2014 | 17:48
Потрес у ЕУ, Камерон љут

Камерон, који је грађанима обећао референдум о останку у ЕУ 2017, рекао је да је захтев Уније неприхватљив и затражио хитан састанак министара финансија ЕУ.

Тема састанка биће ребаланс европског буџета, према ком ће Британија, Италија и Холандија допринети више него што је раније предвиђено, док ће Французи и Немци бити ослобођени дела обавеза.

"То није прихватљиво, то је један запањујући начин понашања. Нећу уплатити та средства 1. децембра. Ако људи мисле да хоћу онда греше. То се неће догодити", изјавио је видно љут Камерон на конференцији за новинаре у Бриселу, преноси Ројтерс.

Камерон је рекао да је "веома љут" и да ће британска јавност једногласно оценити да је ова "огромна сума потпуно неприхватљива".

"Неприхватљиво је да се овако ради, да се одједном испостави овакав рачун, са овако мало времена за плаћање. То није прихватљив начин за поступање према земљи која је међу онима које највише доприносе ЕУ. Имам подршку неколико лидера, а италијански колега је захтев назвао 'смртоносним оружјем'", рекао је Камерон.

Како пише "Гардијан", сазивање састанка је "мала победа" кабинета из Даунинг стрита, али и показатељ под коликим је притиском Камерон након све јачег утицаја анти-европске партије УКИП на Острву.

"Камерон није једини шеф владе који је подигао ово питање. Разговарао је и са премијером Холандије. Ми имамо право да оспоримо одлуку. Неопходна је детаљна дискусија министара финансија и то је оно што ће се десити. Верујем да је Еуростат био јасан и да је ово само провизорна процена", рекао је Камеронов портпарол.

Британски медији наводе да ће на столу бити и тема зашто се у новим прорачунима узимају у обзир процене "црне економије" у коју спадају дрога, проституција и избегавање пореза.

Ипак, портпарол премијера Камерона није одговорио на више пута постављено питање када је Британија сазнала за овај захтев и рекао је само да је "податак о додатном плаћању објављен у претходним данима".

Информацију је прво објавио "Фајненшел тајмс", а "Гардијан" је оцењује као "бомбастичну" и као нешто што је изненада одјекнуло усред ЕУ самита у Бриселу.

"У питању је политички динамит са којим премијер мора да се бори док се рве са дилемама о европској будућности Европе", пише лист.

И портпарол буџетског комесара ЕУ каже да "тајминг није баш идеалан".

"Ипак, имамо правила која се морају поштовати", навео је Патрицио Фјорили.

Састанак министара финансија ЕУ биће одржан касније данас, навели су неименовани извори и додали да је Камерон остао на самиту како би учествовао у даљим разговорима о европској економији.

Извор: ТАЊУГ


 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дјордје килави

24.10.2014 17:21

Овај је највеци глумац у ЕУ.Све као несто он неце а на крају ко нас Баја све продје и ником ниста.Само се народу мазу оци путером.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хецеговац

24.10.2014 22:21

Па неце, није он ко ми да леземо на кољена и прихватамо како мама Свабица казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

24.10.2014 23:37

Само се распадајте. Смијаћемо се и ми вама.

ОДГОВОРИТЕ