Potres u EU, Kameron ljut

Britanski premijer Dejvid Kameron poručio je da njegova zemlja neće platiti još 2,1 milijardu evra u budžet EU, što će dodatno uzdrmati odnos Londona i Brisela.

Svijet 24.10.2014 | 17:48
Potres u EU, Kameron ljut

Kameron, koji je građanima obećao referendum o ostanku u EU 2017, rekao je da je zahtev Unije neprihvatljiv i zatražio hitan sastanak ministara finansija EU.

Tema sastanka biće rebalans evropskog budžeta, prema kom će Britanija, Italija i Holandija doprineti više nego što je ranije predviđeno, dok će Francuzi i Nemci biti oslobođeni dela obaveza.

"To nije prihvatljivo, to je jedan zapanjujući način ponašanja. Neću uplatiti ta sredstva 1. decembra. Ako ljudi misle da hoću onda greše. To se neće dogoditi", izjavio je vidno ljut Kameron na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi Rojters.

Kameron je rekao da je "veoma ljut" i da će britanska javnost jednoglasno oceniti da je ova "ogromna suma potpuno neprihvatljiva".

"Neprihvatljivo je da se ovako radi, da se odjednom ispostavi ovakav račun, sa ovako malo vremena za plaćanje. To nije prihvatljiv način za postupanje prema zemlji koja je među onima koje najviše doprinose EU. Imam podršku nekoliko lidera, a italijanski kolega je zahtev nazvao 'smrtonosnim oružjem'", rekao je Kameron.

Kako piše "Gardijan", sazivanje sastanka je "mala pobeda" kabineta iz Dauning strita, ali i pokazatelj pod kolikim je pritiskom Kameron nakon sve jačeg uticaja anti-evropske partije UKIP na Ostrvu.

"Kameron nije jedini šef vlade koji je podigao ovo pitanje. Razgovarao je i sa premijerom Holandije. Mi imamo pravo da osporimo odluku. Neophodna je detaljna diskusija ministara finansija i to je ono što će se desiti. Verujem da je Eurostat bio jasan i da je ovo samo provizorna procena", rekao je Kameronov portparol.

Britanski mediji navode da će na stolu biti i tema zašto se u novim proračunima uzimaju u obzir procene "crne ekonomije" u koju spadaju droga, prostitucija i izbegavanje poreza.

Ipak, portparol premijera Kamerona nije odgovorio na više puta postavljeno pitanje kada je Britanija saznala za ovaj zahtev i rekao je samo da je "podatak o dodatnom plaćanju objavljen u prethodnim danima".

Informaciju je prvo objavio "Fajnenšel tajms", a "Gardijan" je ocenjuje kao "bombastičnu" i kao nešto što je iznenada odjeknulo usred EU samita u Briselu.

"U pitanju je politički dinamit sa kojim premijer mora da se bori dok se rve sa dilemama o evropskoj budućnosti Evrope", piše list.

I portparol budžetskog komesara EU kaže da "tajming nije baš idealan".

"Ipak, imamo pravila koja se moraju poštovati", naveo je Patricio Fjorili.

Sastanak ministara finansija EU biće održan kasnije danas, naveli su neimenovani izvori i dodali da je Kameron ostao na samitu kako bi učestvovao u daljim razgovorima o evropskoj ekonomiji.

Izvor: TANJUG


 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Djordje kilavi

24.10.2014 17:21

Ovaj je najveci glumac u EU.Sve kao nesto on nece a na kraju ko nas Baja sve prodje i nikom nista.Samo se narodu mazu oci puterom.

ODGOVORITE
Name

Hecegovac

24.10.2014 22:21

Pa nece, nije on ko mi da lezemo na koljena i prihvatamo kako mama Svabica kaze.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

24.10.2014 23:37

Samo se raspadajte. Smijaćemo se i mi vama.

ODGOVORITE