Најгори клуб у Европи је...?

Литванска лига, 31. коло, петак, 17. октобар. Даинава на свом терену игра против Шјауљаја, екипе која се налази на осмом месту. Домаћини се боре већим делом утакмице, али у 74. минуту примају гол за коначних 0:1. Шјауљај се с ова три бода пење за једно место на табели, а у редовима Даинаве овај пораз више никога не узбуђује...

Фудбал 24.10.2014 | 11:00
Најгори клуб у Европи је...?

Много чудније од самог пораза било би то да он некога превише узнемирава. Наиме, ово је већ 27. неуспех Даинаве у првенству, а одавно је познато да ће следеће године играти у дугој лиги. Поглед на табелу је поражавајући, заправо срамотан. Даинава има осам бодова, први следећи клуб 29, а гол разлика је застрашујућих 12:132!

А на почетку сезоне све је изгледало добро за клуб из града с југа Литваније, с нешто мање од 60.000 становника. Након што су се прошле сезоне спасли испадања, појавили су се страни инвеститори. Италијан Ђузепе Греко и Француз Марк Формено су преузели клуб те одмах најавили велике ствари, али и затражили помоћ локалних челника.
„Нећемо моћи да направимо много тога без помоћи градске управе. Првенство ускоро почиње, а ми желимо у њему што боље резултате. Желим да овај клуб буде међу пет најбољих у земљи“, рекао је Греко, бивши фудбалер који је 1979. одиграо и три утакмице за италијанску младу репрезентацију, а између осталих клубова играо за Торино и Лазио.

Иако је у Литванији било оних који су са скепсом слушали најаве нових власника о пробоју у врх тамошњег фудбала, навијачи су ипак били задовољни, поготово кад је као наговештај добрих дана на клупу засео Сергеј Алејњиков, некадашњи прослављени белоруски играч.

Но, оптимизам је брзо нестајао како се ближио почетак сезоне. У клуб није дошло нити једно појачање, а на прву утакмицу против Атлантаса тренер је у поставу ставио четири тинејџера и још толико тек нешто старијих играча, сви без прволигашког искуства. У таквој ситуацији високи пораз од 0:6 није био изненађење, поготово када се зна да је Атлантас прошлу сезону завршио на другом мјесту.

А онда је уследила невероватна серија – Екранас 0:3, Круоја 0:4, Шјауљаиј 0:5, Гранитас 0:5, Банга 0:6, Жалгирис 0:8, Судова 0:5. Без обзира играли код куће или у гостима, Даинава је сваки пут доживела дебакл. Осам утакмица, нула бодова, гол-разлика 0:42! Први гол је у 9. колу постигао Кавалиаускас из пенала, но ни он није имао никаквог значаја јер је и ту утакмицу Даинава изгубила са 1:7.

Алејњиков ће у историју ући као тренер који није освојио нити један бод са својом екипом, а успео је да постигне тек један гол у десет утакмица. Наиме, крајем априла Белорус је напустио Литванију, а клуб преузео Марко Рађини, тренер из Сан Марина, који је раније водио италијанске нижелигашке екипе. Без обзира на грозну ситуацију, Рађини је био оптимиста по преузимању тима.
„Најважније нам је да избегнемо испадање, а следеће сезоне ћемо покушати да се пласирамо у Европу. Неће бити лако, али сам уверен да ће све завршити добро“, рекао је Рађини једном приликом.

Греко и Формено су обећали нека појачања, у клуб су почели да пристижу Италијани, Французи, Африканци, али нико од њих практично није имао никакво искуство у професионалном фудбалу. Те промене нису уродиле плодом и низ пораза је настављен. Додуше, неколико утакмица након Рађинијевог доласка у клуб стигла је и прва победа – 2:0 против Банге, али то је било тек заваравање. У следеће четири утакмице Даинава је постигла један, а примила невероватна 33 гола! Врхунац је био када их је онај исти Атлантас победио с 12:0?!

Нови власници клуба престали су да се појављују у јавности, никаквих изјава није било, а онда су уследиле спекулације. Причало се како је у целу причу умешан лоби повезан с кладионицама јер је било доста уплата на опцију 'више голова' на њиховим утакмицама, али такве ствари никада нису доказане. Из клуба су се пак бранили да они не одустају од свог програма, те да ће се у прву лигу вратити врло брзо, а резултати им у последње време чак и иду наруку. Прошли су два круга купа, додуше против нижелигашких екипа, а већ 11 утакмица нису примили више од четири гола, што је раније било редовна појава.

Даинава ће следеће сезоне играти у другом литванском разреду и побећи с радара већине светских кладионица. Онда ће се видети јесу ли Формено и Греко мислили озбиљно или је заиста реч о некаквом тешко докучивом прању новца или неким другим илегалним стварима. Ако је ипак ово друго у питању, онда се надамо да Греко неће завршити као његов познати имењак, плаћени убица и члан сицилијанске мафије. Погађате, тај Ђузепе Греко је у једном тренутку и сам постао жртва својих дојучерашњих колега...

Коментари / 0

Оставите коментар