Najgori klub u Evropi je...?

Litvanska liga, 31. kolo, petak, 17. oktobar. Dainava na svom terenu igra protiv Šjauljaja, ekipe koja se nalazi na osmom mestu. Domaćini se bore većim delom utakmice, ali u 74. minutu primaju gol za konačnih 0:1. Šjauljaj se s ova tri boda penje za jedno mesto na tabeli, a u redovima Dainave ovaj poraz više nikoga ne uzbuđuje...

Fudbal 24.10.2014 | 11:00
Najgori klub u Evropi je...?

Mnogo čudnije od samog poraza bilo bi to da on nekoga previše uznemirava. Naime, ovo je već 27. neuspeh Dainave u prvenstvu, a odavno je poznato da će sledeće godine igrati u dugoj ligi. Pogled na tabelu je poražavajući, zapravo sramotan. Dainava ima osam bodova, prvi sledeći klub 29, a gol razlika je zastrašujućih 12:132!

A na početku sezone sve je izgledalo dobro za klub iz grada s juga Litvanije, s nešto manje od 60.000 stanovnika. Nakon što su se prošle sezone spasli ispadanja, pojavili su se strani investitori. Italijan Đuzepe Greko i Francuz Mark Formeno su preuzeli klub te odmah najavili velike stvari, ali i zatražili pomoć lokalnih čelnika.
„Nećemo moći da napravimo mnogo toga bez pomoći gradske uprave. Prvenstvo uskoro počinje, a mi želimo u njemu što bolje rezultate. Želim da ovaj klub bude među pet najboljih u zemlji“, rekao je Greko, bivši fudbaler koji je 1979. odigrao i tri utakmice za italijansku mladu reprezentaciju, a između ostalih klubova igrao za Torino i Lazio.

Iako je u Litvaniji bilo onih koji su sa skepsom slušali najave novih vlasnika o proboju u vrh tamošnjeg fudbala, navijači su ipak bili zadovoljni, pogotovo kad je kao nagoveštaj dobrih dana na klupu zaseo Sergej Alejnjikov, nekadašnji proslavljeni beloruski igrač.

No, optimizam je brzo nestajao kako se bližio početak sezone. U klub nije došlo niti jedno pojačanje, a na prvu utakmicu protiv Atlantasa trener je u postavu stavio četiri tinejdžera i još toliko tek nešto starijih igrača, svi bez prvoligaškog iskustva. U takvoj situaciji visoki poraz od 0:6 nije bio iznenađenje, pogotovo kada se zna da je Atlantas prošlu sezonu završio na drugom mjestu.

A onda je usledila neverovatna serija – Ekranas 0:3, Kruoja 0:4, Šjauljaij 0:5, Granitas 0:5, Banga 0:6, Žalgiris 0:8, Sudova 0:5. Bez obzira igrali kod kuće ili u gostima, Dainava je svaki put doživela debakl. Osam utakmica, nula bodova, gol-razlika 0:42! Prvi gol je u 9. kolu postigao Kavaliauskas iz penala, no ni on nije imao nikakvog značaja jer je i tu utakmicu Dainava izgubila sa 1:7.

Alejnjikov će u istoriju ući kao trener koji nije osvojio niti jedan bod sa svojom ekipom, a uspeo je da postigne tek jedan gol u deset utakmica. Naime, krajem aprila Belorus je napustio Litvaniju, a klub preuzeo Marko Rađini, trener iz San Marina, koji je ranije vodio italijanske niželigaške ekipe. Bez obzira na groznu situaciju, Rađini je bio optimista po preuzimanju tima.
„Najvažnije nam je da izbegnemo ispadanje, a sledeće sezone ćemo pokušati da se plasiramo u Evropu. Neće biti lako, ali sam uveren da će sve završiti dobro“, rekao je Rađini jednom prilikom.

Greko i Formeno su obećali neka pojačanja, u klub su počeli da pristižu Italijani, Francuzi, Afrikanci, ali niko od njih praktično nije imao nikakvo iskustvo u profesionalnom fudbalu. Te promene nisu urodile plodom i niz poraza je nastavljen. Doduše, nekoliko utakmica nakon Rađinijevog dolaska u klub stigla je i prva pobeda – 2:0 protiv Bange, ali to je bilo tek zavaravanje. U sledeće četiri utakmice Dainava je postigla jedan, a primila neverovatna 33 gola! Vrhunac je bio kada ih je onaj isti Atlantas pobedio s 12:0?!

Novi vlasnici kluba prestali su da se pojavljuju u javnosti, nikakvih izjava nije bilo, a onda su usledile spekulacije. Pričalo se kako je u celu priču umešan lobi povezan s kladionicama jer je bilo dosta uplata na opciju 'više golova' na njihovim utakmicama, ali takve stvari nikada nisu dokazane. Iz kluba su se pak branili da oni ne odustaju od svog programa, te da će se u prvu ligu vratiti vrlo brzo, a rezultati im u poslednje vreme čak i idu naruku. Prošli su dva kruga kupa, doduše protiv niželigaških ekipa, a već 11 utakmica nisu primili više od četiri gola, što je ranije bilo redovna pojava.

Dainava će sledeće sezone igrati u drugom litvanskom razredu i pobeći s radara većine svetskih kladionica. Onda će se videti jesu li Formeno i Greko mislili ozbiljno ili je zaista reč o nekakvom teško dokučivom pranju novca ili nekim drugim ilegalnim stvarima. Ako je ipak ovo drugo u pitanju, onda se nadamo da Greko neće završiti kao njegov poznati imenjak, plaćeni ubica i član sicilijanske mafije. Pogađate, taj Đuzepe Greko je u jednom trenutku i sam postao žrtva svojih dojučerašnjih kolega...

Komentari / 0

Ostavite komentar