Креће Свјетски куп у скијању!

Шестомјесечној паузи за све љубитеље скијања дошао је крај. Почетак скијашке сезоне све је ближе, а Свјетски куп у алпском скијању за скијаше и скијашице биће отворен трком у аустријском Зелдену. Тако ће велеслаломским тркама које су на програму 25. и 26. октобра и званично бити отворена сезона.

Остали спортови 24.10.2014 | 09:15
Креће Свјетски куп у скијању!

Аустријски скијашки центар недавно је прошао "сњежну контролу", а водећи људи ФИС-а дали су зелено свјетло, сматрајући да је количина снијега на задовољавајућем нивоу за почетак такмичења.

По оној доброј старој "даме имају предност" нову сезону отвориће најбоље свјетске скијашице 25. октобра, а од ове сезоне женско скијање биће ускраћено за једно велико име. Марију Хефл-Риш, која се опростила прошле сезоне, више нећемо гледати на стази. Ипак, сви они који буду у могућности да трке Свјетског купа прате на њемачкој станици АРД, неће бити ускраћени за сјајне коментаре некадашње освајачице Великог кристалног глобуса.

Поред Хефл-Риш свакако ће недостајати и Марлиз Шилд, која је рекла збогом скијању прије нешто мање од годину дана. Скијашица је забиљежила 35 слаломских побједа и тако претекла легендарну швајцарску скијашицу Френи Шнајдер. Шилд је током своје каријере изборила 68 побједничких подијума.

Аустријанка, Ана Фенингер, која је прошле сезоне завршила као прва у генералном поретку, ове сезоне имаће велику конкуренцији у настојању да одбрани Велики кристални глобус, док ће исти задатак у мушкој конкуренцији имати њен земљак Марсел Хиршер. 26-годишњи Аустријанац се тријумфом у прошлој сезони изједначио са легендама свјетског скијања, Американцем Филом Мареом и Швеђанином Ингемаром Стенмарком, који су, баш као и аустријски скијаш, Велики кристални глобус освајали три пута.

Нова титула фантастичног Хиршера би довела у друштво легендарног Хермана Мајера и Густава Тенија, који имају по четири титуле Свјетског купа, те на корак до готово недодирљивог Марка Ђирарделлија који је у својој каријери пет пута тријумфовао у генералном поретку Свјетског купа за скијаше.

Главни конкуренти Хиршеру требали би бити Аксел Лунд Свиндал, те Феликс Нојројтер, који има доста проблема са леђима пред почетак нове сезоне и највјероватније ће пропустити старт сезоне у Зелдену. Шансу из другог плана ће сасвим сигурно вребати сјајни француски скијаш Алексис Пинтурол, те увијек непредвидиви Американац, Тед Лигети.

Оно што је интересантно за све нас у Босни и Херцеговини јесте да ће се у Зелдену такмичити и бх. скијаш Игор Лајкерт, иако велеслалом није његова најјача дисциплина.

Љубимица навијача са Балкана И простора бивше Југославије свакако је словеначка скијашица Тина Мазе, која своје фанове има широм некадашњих југословенских република, а сада држава. Од Тине се у овој сезони очекује да потврди сјајне наступе са Олимпијских игара у Сочију гдје је освојила двије златне медаље, у спусту и у велеслалому.

Интересантно за Словенку је да је она своју прву побједу у каријери (има их 22) у оквиру Свјетског купа остварила управо у Зелдену 26. октобра 2002. године.

Од словеначке скијашице очекује се много и у новој сезони, а поред ње не смије се заборавити ни повратница Линдзи Вон, Швајцаркиња Лара Гут...

Нове сњежне падавине, Зелдену су донијеле нови снијег што је гаранција за добро уређење стазе. Надајмо се најбољем, доброј сезони, сјајним тркама, без повреда и падова. Нека игре почну...

Коментари / 0

Оставите коментар