Три године нема Марка Симончелија!

На данашњи дан пре тачно три године на стази „Сепанг“ током трке за Велику награду Малезије Мото ГП шампионата живот је изгубио Марко Симончели.

Остали спортови 24.10.2014 | 11:30
Три године нема Марка Симончелија!

Симончели је погинуо у другом кругу трке, када је изгубио контролу над својим мотором, а потом су у њега ударили и Колин Едвардс и Валентино Роси.

Младом Италијану је од јачине ударца спала кацига и он је остао да лежи непокретан на стази, а иако је медицински тим брзо реаговао, он је подлегао повредама мање од сат времена касније.

Свет мотоциклизма и спорта уопште је том трагедијом изгубио много јер је Италијан био један од најбољих возача, али и најзанимљивијих момака у целом шампионату. Многи су га сматрали правим наследником Валентина Росија, а и ’Доктор’ је сам више пута истакао да би волео да његов велики пријатељ то на крају и буде.

Још од дебија у класи до 125 кубика 2002. године у Чешкој Симончели је много обећавао, а две године касније на „Хересу“ је по киши дошао до првог тријумфа. После три пуне сезоне у најслабијој класи прешао је у класу до 250 кубика и две године није имао баш најбоље резултате, да би 2008. године показао свој пуни потенцијал и освојио титулу за Ђилеру. Наредне сезоне поново се борио за титулу, али му је она измакла пре него што је прешао у краљевску класу.

Као возач Сан Карло Хонде Гресини у првој сезони постизао је просечне резултате и шампионат је завршио на осмом месту. Ипак, да сви можемо много да очекујемо од њега видело се још на почетку шампионата, када је успео да изазове и возаче Репсол Хонде и Јамахе, али и да се поигра са Росијем. Тако је и дошла прва пол позиција у Каталонији, а потом и први подијум у Чешкој, да би најбољи пласман остварио недељу дана пре погибије, другим местом на Великој награди Аустралије.

У последње три године многи су на посебне начине одали почаст Симончелију. Између осталог, енглески бенд „Тхе Раинбанд“ написао је песму „Рисе агаин“ за њега и фондацију „Марко Симончели“, коју је основала његова породица, а стаза у Мизану је понела Симончелијево име.

Коментари / 0

Оставите коментар