Забринути ратари у Лијевче пољу

Због обилних падавина и наглог захладјења времена прекинути су сви пољопривредни радови у Србачко-ножичкој равници и Лијевче пољу, а у овој житници Српске медју пољопривредницима је завладала права паника.
Неизвјесно је да ли ће успјети да ове јесени на вријеме скину љетину са њива.

 

Република Српска 23.10.2014 | 16:35
Забринути ратари у Лијевче пољу

Берба кукуруза почела је са великим закашњењем и обавља се у отежаним условима на површинама које нису биле захваћене у поплавама, а на парцелама које су пресијаване кукуруз није стигао ни за квалитетну силажу.

Под овом културом налази се око 7500 хекатара ораница, а кукуруз је веома добро родио – стручњаци предвидјају просјечан принос од 6 тона по хектару.

У веома тешкој ситуацији су и повртлари. Неповољни временски услови, а посебно поплаве, уништиле су лук и купус на великим површинама, а ни кромпир још није извадјен из земље.

Један од највећих повртлара из Кукуља, Јован Тркуља каже да није имао већу штету ни у трогодишњој суши, као што је ове године. Са 2,5 хектара кромпир је извадио тек са 3 дунума. Овај пољопривредник, који је за остварене резултате на свом газдинству добио и општинско признање – захвалницу, тврди да горе године није имао од када се бави ратарском производњом. И не само он, већ и остали пољопривредници у србачком крају.

Његове ријечи потврдјује и Радојица Видовић из истог села, који је ангажовао чак 15 сезонских радника на купљењу кромпира, али је киша и захладјење обуставила рад. Уз то Видовић брине и гдје пласирати кромпир ако га успије сакупити, јер је тржиште у Федерацији БиХ, гдје је до сада продавао ово поврће, преплавио
кромпир из увоза. Биће задовољан да барем покрије трошкове производње који су ове године били двоструко већи у односу на раније године.

Аутор: Саво Кесер
Извор: Радио Србац

Коментари / 0

Оставите коментар