Zabrinuti ratari u Lijevče polju

Zbog obilnih padavina i naglog zahladjenja vremena prekinuti su svi poljoprivredni radovi u Srbačko-nožičkoj ravnici i Lijevče polju, a u ovoj žitnici Srpske medju poljoprivrednicima je zavladala prava panika.
Neizvjesno je da li će uspjeti da ove jeseni na vrijeme skinu ljetinu sa njiva.

 

Republika Srpska 23.10.2014 | 16:35
Zabrinuti ratari u Lijevče polju

Berba kukuruza počela je sa velikim zakašnjenjem i obavlja se u otežanim uslovima na površinama koje nisu bile zahvaćene u poplavama, a na parcelama koje su presijavane kukuruz nije stigao ni za kvalitetnu silažu.

Pod ovom kulturom nalazi se oko 7500 hekatara oranica, a kukuruz je veoma dobro rodio – stručnjaci predvidjaju prosječan prinos od 6 tona po hektaru.

U veoma teškoj situaciji su i povrtlari. Nepovoljni vremenski uslovi, a posebno poplave, uništile su luk i kupus na velikim površinama, a ni krompir još nije izvadjen iz zemlje.

Jedan od najvećih povrtlara iz Kukulja, Jovan Trkulja kaže da nije imao veću štetu ni u trogodišnjoj suši, kao što je ove godine. Sa 2,5 hektara krompir je izvadio tek sa 3 dunuma. Ovaj poljoprivrednik, koji je za ostvarene rezultate na svom gazdinstvu dobio i opštinsko priznanje – zahvalnicu, tvrdi da gore godine nije imao od kada se bavi ratarskom proizvodnjom. I ne samo on, već i ostali poljoprivrednici u srbačkom kraju.

Njegove riječi potvrdjuje i Radojica Vidović iz istog sela, koji je angažovao čak 15 sezonskih radnika na kupljenju krompira, ali je kiša i zahladjenje obustavila rad. Uz to Vidović brine i gdje plasirati krompir ako ga uspije sakupiti, jer je tržište u Federaciji BiH, gdje je do sada prodavao ovo povrće, preplavio
krompir iz uvoza. Biće zadovoljan da barem pokrije troškove proizvodnje koji su ove godine bili dvostruko veći u odnosu na ranije godine.

Autor: Savo Keser
Izvor: Radio Srbac

Komentari / 0

Ostavite komentar