Србија и МОК: Није нам Косово први пут отето!

"Било је тако и у време Турака, па у Првом светском рату, Другом рату, па смо га опет вратили. Верујем да ће тако бити опет, али нећемо га вратити у ЕФФ и МОК", каже Велимир Марјановић.

Остали спортови 23.10.2014 | 17:35
Србија и МОК: Није нам Косово први пут отето!

Такозвана Република Косово постала је у среду, 22. 10. 2014. године, провизорни члан Међународног олимпијског комитета.

Наш Олимпијски комитет, потом, упутио је оштри протест, али... Косово је већ било условно признато од стране Извршног одбора МОК и тешко да ће се у том процесу ићи уназад, упркос томе што Уједињене нације нису признале Косово као независну државу, а то је - до сада - био основни предуслов да МОК уопште разматра о пријему.

У случају Србије и Косова до сада су прекршене многе праксе, па тако не би требало да нас чуди ни последњи у низу преседана. Најмање су зачуђени у Рукометном савезу Србије, а ево и због чега.

"Ми као рукомет смо упозоравали, али то није било детаљно испраћено. Када је ЕХФ недавно донео одлуку о пријему Косова у чланство европске рукометне породице, један од главних аргумената за њихов пријем био је допис МОК да се Косову одобри пријем, а други то што на основу Бриселског споразума Србија нема право да спречава чланство Косова у међународним организацијама", каже председник Управног одбора Рукометног савеза Србије, Велимир Марјановић за "Спортски журнал".

Тада је још започет процес који траје и који је, сада већ, узео маха.

Ни приликом гласања у ЕХФ, а очигледно ни у МОК, није помогло што су "многи били уз нас".

"Већина је рекла да смо по правним аргументима и спортском приступу ми у праву, али су две наведене ствари однеле превагу", коментарише Марјановић.

"МОК је навео да подржава пријем Косова у све спортске савезе, да је то процес који траје и да ће ићи само унапред. Значи, не ради се више о доношењу одлуке, већ само о датумима одржавања седница осталих савеза. То нам је тада предочено као извесност, нешто што не можемо да зауставимо. Ово је вероватно део тог најављеног процеса", "трезни" нас Марјановић сурово.

"Није нама Косово отето на Олимпијским играма, нити рукометном терену, већ правним насиљем и једино се тако може вратити. Ту су те две стране медаље, спортска и људска. Не смемо да штетимо спорту, али морамо да гледамо како да остваримо национални циљ, уместо да губимо снагу на местима где не можемо ништа да променимо. Понављам, није ово први пут да нам је Косово отето, било је и у време Турака, па у Првом светском рату, Другом рату, па смо га опет вратили. Верујем да ће тако бити опет, али нећемо га вратити у ЕФФ и МОК", говори Марјановић.

Он је за крај подсетио на нешто јако битно...

"Мислим да спортски још нису сазрели услови за наступе екипа са Косова. Као члан ОКС, мислим да иницијатори ових решења греше. У то сам уверен, и знам да ће на крају победити исконскије право. То нам је историја много пута показала", закључио је Марјановић.

Коментари / 0

Оставите коментар