Смањена испорука гаса за БиХ

Јучерашње додатно смањење испоруке гаса према БиХ из Русије утицало је на потешкоће у испоруци овог енергента крајњим потрошачима, изјавио је директор компаније "БХ-гас" Мирза Сендијаревић.

Босна и Херцеговина 23.10.2014 | 16:59
Смањена испорука гаса за БиХ

Сендијаревић је навео да је "Гаспром експорт" званично обавијестио увозника гаса, компанију "Енергоинвест" Сарајево, да до смањених испорука гаса долази због складиштења већих количина у подземна складишта у Русији да би се осигурала поуздана испорука преко територије Украјине према европским потрошачима током зимске сезоне.

"У БиХ до сада нису изграђена складишта гаса из којих би се могао користити гас неко вријеме у случају наглог прекида испоруке, а ријеч је о великој инвестицији чија би реализација потрајала неколико година.

`БХ-гас` за сада има уговор са једном компанијом о испоруци гаса у кризним ситуацијама, а од почетка године ради на изналажењу алтернативних рјешења која ће појачати сигурност снабдијевања", саопштио је Сендијаревић.

Он је навео да су током јучерашњег дана "БХ-гасу" испоручене за 35 одсто мање количине гаса од наручених, те да ова компанија интензивно ради на проналажењу алтернативних рјешења у складу са својим ингеренцијама и могућностима.

"Дугорочно гледано, радимо на развоју алтернативних праваца снабдијевања гасом, као и изградње складишта гаса, што прије свега зависи од интереса и спремности свих нивоа власти. БиХ ће морати стати иза ових пројеката да би осигурала своју дугорочно енергетску стабилност", нагласио је Сендијаревић.


Коментари / 0

Оставите коментар