Резултати избора прије рока?

Предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Стјепан Микић данас је одбацио оцјене да Комисија ради споро, те најавио да ће прије рока бити утврђени и објављени резултати општих избора, одржаних 12. октобра.

Босна и Херцеговина 23.10.2014 | 17:25
Резултати избора прије рока?

"Одговорно тврдим да радимо све у складу са прописима – Изборним законом и подзаконским актима. Ниједна радња није урађена мимо онога што пише у Изборном закону и подзаконским актима, нити је иједан рок пробијен", рекао је Микић новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, ЦИК ће процес утврђивања и објављивања изборних резултата завршити прије рока. Он је најавио да ће ЦИК за дан-два имати комплетиране резултате овогодишњих општих избора, које ће у најскорије вријеме утврдити и објавити. "Не могу прецизирати да ли ће то бити у понедјељак или уторак, али будите сигурни да је то прије законом утврђеног рока од 20 дана", додао је Микић.

"Постоји фаза утврђивања и објаве резултата коју треба урадити најкасније 20 дана од дана провођења избора. Ми ћемо то урадити прије. Према томе, нема никаквог закашњења", навео је Микић и подсјетио да је тако рађено и на ранијим изборима. Он је објаснио да, након утврђивања и објављивања изборних резултата, сви законом овлаштени субјекти могу упућивати приговоре, жалбе или подносити захтјеве за ново бројање. "Ми ћемо оцијенити јесу ли ти захтјеви оправдани, испуњавају ли законом прописане услове. Ако буду задовољавали, донијећемо одлуку о новом пребројавању, ако не, одбацићемо их", додао је Микић.

Предсједник ЦИК-а истакао је да ће све то бити завршено у року од 30 дана од дана провођења избора, када је крајњи рок да Комисија потврди и објави изборне резултате. Након тога, навео је, биће додијељени сертификати и почињу тећи рокови за конституисање законодавних тијела власти. Микић је објаснио да ЦИК изборне резултате не може објавити два дана након избора јер је у Изборном закону БиХ другачије одређено.

"Ми одговарамо и за организацију избора и за тачност резултата које требамо презентовати код утврђивања и објаве и наравно код потврђивања и објаве", нагласио је Микић. Он је изразио чуђење због великог броја приговора и критика на рачун ЦИК-а, посебно политичких субјеката чији су представници били у бирачким одборима и који су направили грешке које сад Комисија исправља поновним бројањем да би се утврдили прецизни резултати. Када је ријеч о регуларности избора, с обзиром на број поновљених бројања, Микић је истакао да поновљена бројања само доприносе регуларности.

"Избори су регуларнији са овим. Да нисмо ово исправљали, била би неслагања. Овај задатак обављамо да избори буду што регуларнији и тачнији", закључио је Микић. Он је навео да ЦИК не може кривично прогонити одговорне у изборној администрацији за почињене пропусте, већ да је то у надлежности тужилаштава, којима је Комисија већ доставила неколико случајева. Према његовим ријечима, ЦИК има на располагању новчане казне и четворогодишњу забрану рада у бирачким тијелима.

"Најчешће се члановима и предсједницима бирачких одбора изричу казне од 300 до 500 КМ", рекао је Микић и додао да се новчане казне крећу до 1.000 КМ. Истичући да се ЦИК ове године посебно потрудио да обучи изборну администрацију - општинске и градске изборне комисије те бирачке одборе, Микић је констатовао да су, упркос томе, њихове грешке присутне. "У извјештају о изборима који смо дужни доставити Парламентарној скупштини БиХ навешћемо да избор бирачких одбора није био задовољавајући", додао је Микић. Говорећи о неважећим листићима на овогодишњим изборима, предсједник ЦИК-а наводи да ће њихов тачан број бити познат кад буду утврђени и објављени изборни резултати. "Бирачки одбори и посматрачи требало је да пријаве у записнику да ли је било нешто сумњиво када су у питању неважећи листићи", истакао је Микић. Он је најавио да ће ЦИК за дан-два имати комплетиране резултате општих избора, које ће у најскорије вријеме утврдити и објавити.

"Не могу прецизирати да ли ће то бити у понедјељак или уторак, али будите сигурни да је то прије законом утврђеног рока од 20 дана", додао је Микић. Крајњи рок до када ЦИК треба да потврди и објави резултате овогодишњих општих избора је 11. новембар.У Главном центру за бројање у Сарајеву данас је, по налогу Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ, почело поновно бројање гласачких листића за 48 бирачких мјеста за поједине нивое власти. Предсједник ЦИК-а Стјепан Микић, који је заједно са осталим члановима Комисије присуствовао почетку поновног бројања, најавио је да ће Комисија данас донијети одлуку о поновном бројању за још 10 или више бирачких мјеста. Он је подсјетио да ЦИК поновно бројање налаже на приједлог главног контролора.

"На сваким изборима имамо ове ситуације да се на захтјев главног контролора нареди поновно бројање", објаснио је Микић у изјави медијима. Директор Главног центра за бројање Ермин Кос објаснио је да се поновно бројање врши, јер се на појединим бирачким мјестима јављају велике разлике између броја важећих гласачких листића и листића које су освојиле политичке странке. "На овим изборима нема поновног бројања за Предсједништво БиХ и ниво предсједника и потпредсједника Републике Српске, док су сви остали нивои били подложни грешкама", рекао је Кос.

Као могуће разлоге за неподударање података он је навео неискуство бирачких одбора, умор и намјерне грешке.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јована

23.10.2014 11:17

Свима је јасно ста се десава, није народ глуп. Да ли се као могући разлози навести крадја гласова у договору са ОИК? Брука и срамота ста радите народу, а дневнице узимате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

23.10.2014 12:28

Само зато сто је чупаво, па се сада диже фрка, а увијек се овим темпом радило!

ОДГОВОРИТЕ
Name

прњаворцанка

23.10.2014 12:30

И, ста казе ЦИК? Колико је Миле себи дописао гласица?? Срамота да се јос не зна предсједик дрзаве!!! Аааааааа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

23.10.2014 13:24

Народ мутав да мутавији немозе бити.Екипа доби јос 4 године банцења, расипања ,оргијања и спрдања са народом.Питам се ста је са овим народом ста се десава као да нас је неко хипнотисао. Будуцности немамо ми који бјезимо из своје земље да би зарадили за хљеб коју су наси оцеви крвљу створили.Највеца иронија је та да сви они дезертери који нису видјели рова сад воде рс а своју дјецу запослили а ми по далеком свијету е БОЗЕ само си ти ЈОС осто од народа нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зна се

23.10.2014 13:46

Све се зна. Иванић у предсједништво, Додик предсједник, актуелној коалицији Влада и 44 евентуално 43 посланика како су и говорили од самог почетка а на пораженој страни поред актуелне опозицији је и Домовина која се надала барем 20 000 гласова више ал очигледно да је Влада Републике Српске овај пут спријечила инжењеринг а изгледа и да све већи број оних који су одселили ни нема више интереса за изборе у БиХ и доста им је манипулације из Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

23.10.2014 13:55

Демократија је уведена да би се спријечио деспотизам. Медјутим ови бирачи наводно гласају за деспота по четврти пут. Вјерује ли у то ико? Ја не вјерујем. Такодје, они гласају за непотизам, корупцију, криминал, тајкуне, отимачину. Све то траје скоро 10 година. И опет гласају за њих. Да ли је ово могуће? Сумњам. Након свега што су урадили како су се понашали, за њих нико нормалан не би гласао. Ја ипак не вјерујем да гласови нису покрадени. Ако је неко купио оне на изборном мјесту и умјесто оригиналних убацио своје листиће, можеш ти то послије бројати и по десет пута, џабе ти је. Увијек ћеш пребројати исту ону количину мојих замјенских листића. Довољно је да неко примијети једну једину спорну торбу с празним листићима, мора се спровести истрага. Уствари, довољно је да се на улици надје један једини гласачки листић, одмах је то знак за узбуну. По хитном поступку. Ако није било те реакције полиције и СИПЕ, избори су нерегуалрни. Бар за мене. Држава је морала имати спремне тимове који ће реаговати на сваки наговјештај изборних крадја. А државу мање више изборне крадје не интересују. ЦИК не жели децидно да се изјасни. Али се да наслутити шта мисле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мања

23.10.2014 14:11

Шта ради ЦИК??? Штима гласове!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре зна се

23.10.2014 15:09

Нису се људи иселили из Републике Српске него су протјерани. Срби су се иселили са Илидзе, Хадзица, Вогосце, Грбавице...

ОДГОВОРИТЕ