Rezultati izbora prije roka?

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Stjepan Mikić danas je odbacio ocjene da Komisija radi sporo, te najavio da će prije roka biti utvrđeni i objavljeni rezultati opštih izbora, održanih 12. oktobra.

Bosna i Hercegovina 23.10.2014 | 17:25
Rezultati izbora prije roka?

"Odgovorno tvrdim da radimo sve u skladu sa propisima – Izbornim zakonom i podzakonskim aktima. Nijedna radnja nije urađena mimo onoga što piše u Izbornom zakonu i podzakonskim aktima, niti je ijedan rok probijen", rekao je Mikić novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, CIK će proces utvrđivanja i objavljivanja izbornih rezultata završiti prije roka. On je najavio da će CIK za dan-dva imati kompletirane rezultate ovogodišnjih opštih izbora, koje će u najskorije vrijeme utvrditi i objaviti. "Ne mogu precizirati da li će to biti u ponedjeljak ili utorak, ali budite sigurni da je to prije zakonom utvrđenog roka od 20 dana", dodao je Mikić.

"Postoji faza utvrđivanja i objave rezultata koju treba uraditi najkasnije 20 dana od dana provođenja izbora. Mi ćemo to uraditi prije. Prema tome, nema nikakvog zakašnjenja", naveo je Mikić i podsjetio da je tako rađeno i na ranijim izborima. On je objasnio da, nakon utvrđivanja i objavljivanja izbornih rezultata, svi zakonom ovlašteni subjekti mogu upućivati prigovore, žalbe ili podnositi zahtjeve za novo brojanje. "Mi ćemo ocijeniti jesu li ti zahtjevi opravdani, ispunjavaju li zakonom propisane uslove. Ako budu zadovoljavali, donijećemo odluku o novom prebrojavanju, ako ne, odbacićemo ih", dodao je Mikić.

Predsjednik CIK-a istakao je da će sve to biti završeno u roku od 30 dana od dana provođenja izbora, kada je krajnji rok da Komisija potvrdi i objavi izborne rezultate. Nakon toga, naveo je, biće dodijeljeni sertifikati i počinju teći rokovi za konstituisanje zakonodavnih tijela vlasti. Mikić je objasnio da CIK izborne rezultate ne može objaviti dva dana nakon izbora jer je u Izbornom zakonu BiH drugačije određeno.

"Mi odgovaramo i za organizaciju izbora i za tačnost rezultata koje trebamo prezentovati kod utvrđivanja i objave i naravno kod potvrđivanja i objave", naglasio je Mikić. On je izrazio čuđenje zbog velikog broja prigovora i kritika na račun CIK-a, posebno političkih subjekata čiji su predstavnici bili u biračkim odborima i koji su napravili greške koje sad Komisija ispravlja ponovnim brojanjem da bi se utvrdili precizni rezultati. Kada je riječ o regularnosti izbora, s obzirom na broj ponovljenih brojanja, Mikić je istakao da ponovljena brojanja samo doprinose regularnosti.

"Izbori su regularniji sa ovim. Da nismo ovo ispravljali, bila bi neslaganja. Ovaj zadatak obavljamo da izbori budu što regularniji i tačniji", zaključio je Mikić. On je naveo da CIK ne može krivično progoniti odgovorne u izbornoj administraciji za počinjene propuste, već da je to u nadležnosti tužilaštava, kojima je Komisija već dostavila nekoliko slučajeva. Prema njegovim riječima, CIK ima na raspolaganju novčane kazne i četvorogodišnju zabranu rada u biračkim tijelima.

"Najčešće se članovima i predsjednicima biračkih odbora izriču kazne od 300 do 500 KM", rekao je Mikić i dodao da se novčane kazne kreću do 1.000 KM. Ističući da se CIK ove godine posebno potrudio da obuči izbornu administraciju - opštinske i gradske izborne komisije te biračke odbore, Mikić je konstatovao da su, uprkos tome, njihove greške prisutne. "U izvještaju o izborima koji smo dužni dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH navešćemo da izbor biračkih odbora nije bio zadovoljavajući", dodao je Mikić. Govoreći o nevažećim listićima na ovogodišnjim izborima, predsjednik CIK-a navodi da će njihov tačan broj biti poznat kad budu utvrđeni i objavljeni izborni rezultati. "Birački odbori i posmatrači trebalo je da prijave u zapisniku da li je bilo nešto sumnjivo kada su u pitanju nevažeći listići", istakao je Mikić. On je najavio da će CIK za dan-dva imati kompletirane rezultate opštih izbora, koje će u najskorije vrijeme utvrditi i objaviti.

"Ne mogu precizirati da li će to biti u ponedjeljak ili utorak, ali budite sigurni da je to prije zakonom utvrđenog roka od 20 dana", dodao je Mikić. Krajnji rok do kada CIK treba da potvrdi i objavi rezultate ovogodišnjih opštih izbora je 11. novembar.U Glavnom centru za brojanje u Sarajevu danas je, po nalogu Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, počelo ponovno brojanje glasačkih listića za 48 biračkih mjesta za pojedine nivoe vlasti. Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić, koji je zajedno sa ostalim članovima Komisije prisustvovao početku ponovnog brojanja, najavio je da će Komisija danas donijeti odluku o ponovnom brojanju za još 10 ili više biračkih mjesta. On je podsjetio da CIK ponovno brojanje nalaže na prijedlog glavnog kontrolora.

"Na svakim izborima imamo ove situacije da se na zahtjev glavnog kontrolora naredi ponovno brojanje", objasnio je Mikić u izjavi medijima. Direktor Glavnog centra za brojanje Ermin Kos objasnio je da se ponovno brojanje vrši, jer se na pojedinim biračkim mjestima javljaju velike razlike između broja važećih glasačkih listića i listića koje su osvojile političke stranke. "Na ovim izborima nema ponovnog brojanja za Predsjedništvo BiH i nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, dok su svi ostali nivoi bili podložni greškama", rekao je Kos.

Kao moguće razloge za nepodudaranje podataka on je naveo neiskustvo biračkih odbora, umor i namjerne greške.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Jovana

23.10.2014 11:17

Svima je jasno sta se desava, nije narod glup. Da li se kao mogući razlozi navesti kradja glasova u dogovoru sa OIK? Bruka i sramota sta radite narodu, a dnevnice uzimate!

ODGOVORITE
Name

rs

23.10.2014 12:28

Samo zato sto je čupavo, pa se sada diže frka, a uvijek se ovim tempom radilo!

ODGOVORITE
Name

prnjavorcanka

23.10.2014 12:30

I, sta kaze CIK? Koliko je Mile sebi dopisao glasica?? Sramota da se jos ne zna predsjedik drzave!!! Aaaaaaaa...

ODGOVORITE
Name

nikola

23.10.2014 13:24

Narod mutav da mutaviji nemoze biti.Ekipa dobi jos 4 godine bancenja, rasipanja ,orgijanja i sprdanja sa narodom.Pitam se sta je sa ovim narodom sta se desava kao da nas je neko hipnotisao. Buducnosti nemamo mi koji bjezimo iz svoje zemlje da bi zaradili za hljeb koju su nasi ocevi krvlju stvorili.Najveca ironija je ta da svi oni dezerteri koji nisu vidjeli rova sad vode rs a svoju djecu zaposlili a mi po dalekom svijetu e BOZE samo si ti JOS osto od naroda nema nista.

ODGOVORITE
Name

zna se

23.10.2014 13:46

Sve se zna. Ivanić u predsjedništvo, Dodik predsjednik, aktuelnoj koaliciji Vlada i 44 eventualno 43 poslanika kako su i govorili od samog početka a na poraženoj strani pored aktuelne opoziciji je i Domovina koja se nadala barem 20 000 glasova više al očigledno da je Vlada Republike Srpske ovaj put spriječila inženjering a izgleda i da sve veći broj onih koji su odselili ni nema više interesa za izbore u BiH i dosta im je manipulacije iz Sarajeva.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

23.10.2014 13:55

Demokratija je uvedena da bi se spriječio despotizam. Medjutim ovi birači navodno glasaju za despota po četvrti put. Vjeruje li u to iko? Ja ne vjerujem. Takodje, oni glasaju za nepotizam, korupciju, kriminal, tajkune, otimačinu. Sve to traje skoro 10 godina. I opet glasaju za njih. Da li je ovo moguće? Sumnjam. Nakon svega što su uradili kako su se ponašali, za njih niko normalan ne bi glasao. Ja ipak ne vjerujem da glasovi nisu pokradeni. Ako je neko kupio one na izbornom mjestu i umjesto originalnih ubacio svoje listiće, možeš ti to poslije brojati i po deset puta, džabe ti je. Uvijek ćeš prebrojati istu onu količinu mojih zamjenskih listića. Dovoljno je da neko primijeti jednu jedinu spornu torbu s praznim listićima, mora se sprovesti istraga. Ustvari, dovoljno je da se na ulici nadje jedan jedini glasački listić, odmah je to znak za uzbunu. Po hitnom postupku. Ako nije bilo te reakcije policije i SIPE, izbori su neregualrni. Bar za mene. Država je morala imati spremne timove koji će reagovati na svaki nagovještaj izbornih kradja. A državu manje više izborne kradje ne interesuju. CIK ne želi decidno da se izjasni. Ali se da naslutiti šta misle.

ODGOVORITE
Name

Manja

23.10.2014 14:11

Šta radi CIK??? Štima glasove!!!

ODGOVORITE
Name

re zna se

23.10.2014 15:09

Nisu se ljudi iselili iz Republike Srpske nego su protjerani. Srbi su se iselili sa Ilidze, Hadzica, Vogosce, Grbavice...

ODGOVORITE