Шта ради данас мали "Бошко Буха"?

Сјећате ли се Бошка Бухе, дјечака који “није умио да држи говоре, али је зато знао да баца бомбе”?

Занимљивости 23.10.2014 | 00:00
Шта ради данас мали "Бошко Буха"?

У филму Бранка Бауера, уз који су генерације пролиле сузе гледајући како гину Сирогојно (Драган Бјелогрлић), Чикало (Небојша Бакочевић), Пушкар (Марко Николић), Бошка Буху је, те давне 1978. године, играо Иван Којунџић, натуршчик.

Иван Којунџић имао је само 15 година када је добио улогу чувеног партизанског хероја. Ево како се данас присјећа снимања:

“Сјећам се да је било страшно хладно, снимали смо на минус 26 у околини Жабљака, били смо оскудно обучени, а на ногама само танки опанци и вунене чарапе. Али, организација је била фантастична. Чим Бауер каже ‘стоп’, притрчавали су нам људи са бундама и врућом супом. Обично смо снимали до три-четири сата послијеподне, а послије учили! С обзиром да смо три мјесеца били изван школе, слали су нам уџбенике и задатке како би надокнадили пропуштено градиво”.

Данас, ”Бошко Буха” има 51. годину, живи у Загребу и ради као спикер на хрватском радију.

Глумом се одавно не бави. После “Бошка Бухе” одбио је једну понуду Емира Кустурице, али каже да не жали због своје одлуке да се не бави глумом.

“Послије филма ‘Бошко Буха’ било је понуда, конкретно од Кустурице, али нисам је прихватио јер сам био сувише млад. Да сам по сваку цијену желео да се бавим глумом, то бих и урадио. Моје колеге из филма, Драган Бјелогрлић, Ненад Ненадовић, Небојша Бакочевић… постали су познати глумци, али заиста не жалим што се нисам бавио глумом.

Завршио сам Педагошки факултет и књижевност и бавим се креативним послом. Читам вијести на Хрватском радију и синхронизујем документарне филмове на ХРТ-у” .

Иван прича да већина људи ни не зна да је глумио Бошка Буху и напомиње да су чак и његова дјеца то сазнала тек прије десетак година!

“Имам троје деце и они су открили да сам играо Буху тек када је филм поново почео да се приказује у Хрватској, јер прије тога није било доступних копија” .

Извор: фокус.ба

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ацо

23.10.2014 11:32

Није он ни до кољена у бацању бомби овом насем Милокраду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будало

04.11.2020 21:46

Тито се цитав свој зивот борио са будалама.националистима.остаплерима Који ево данас имају своје мјесто у свакодневном зивоту па и овде у коментарима. Зивио Тито.Боско Буха.зивјела омладина..

Name

Плакао ??.. Никад !!

23.10.2014 13:34

Они сто су ТАДА плакали... ДАНАС исто ПЛАЦУ - али због тога сто су ТАДА плакали..!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мимо

23.10.2014 18:02

Овако они сто су тад плакали плакали су од среце јер оно сто им је тито пиодарио никад нико други није нити це. А они данас плацу опет кад се сјете тих дана Тите и Боска Бухе златних дана. А млади данас плацу само зато јер нису имали сансу да зиве у тим златним временима. Данас плацу сви скупа зато сто их воде неки људи без дусе вјере образа И памети. Толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

озренац

23.10.2014 20:06

за ацу ја постујем овога господина и давно као дјете сам радо гледао овај филм али ацо како те није срамота одма мијесати политику и умјетност а јос једно вецина гласаца те је демантовала

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

23.10.2014 20:39

Озренац-Свака ти цаст за коментар.Нисам за Додика али зна се гдје се могу остављати овкави коментари.Као мали гледао сам филм Боско Буха ,са радосцу али на крају ми буде зао,малог Бомбаса Боска.Дуго времена сам мислио да Боска Буху глуми Славко Стимац,пре пар година сам то сазнао.У сваком слуцају,јако добар филм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пд

23.10.2014 21:45

Стварно глупо овдје стављати коментар о Додику какве то везе има са овим филмом филм је био одличан и сад га радо гледам.

ОДГОВОРИТЕ