Босић: Корумпиран ток избора у Српској

Предсједник Српске демократске странке (СДС) Младен Босић изјавио је данас да велику одговорност за „корумпирани ток избора који се сваки пут деси у Републици Српској, сносе институције Републике Српске које својим нечињењем остављају простор за махинације које се понављају из године у годину“.

Република Српска 23.10.2014 | 05:32
Босић: Корумпиран ток избора у Српској

Пита и зар тужилаштво не би требало да покрене истраге против оних који су одговорни за кршење изборног процеса те констатује да одговорност због свега није само на Централној изборној комисији БиХ него и надлежним институцијама РС-а и БиХ.

Босић је, након састанка са шефом Мисије ОСЦЕ-а у БиХ Џонатаном Муром, рекао на прес-конференцији да протекли општи избори нису протекли у потпуној демократској атмосфери, „прије свега, јер је РТРС као сервис свих грађана био више него пристрасан током вођења изборне кампање у корист СНСД-а и владајуће коалиције“.

-Свједоци смо великих неправилности у процесу гласања, великог броја поновљених пребројавања која су у току и СДС је упутио низ конкретних примједби на сам ток гласања и пребројавања гласања. Сада смо увјерени да Тужилаштво и полиција РС-а, као и СИПА нису ништа урадили да спријече било какву крађу, неправилност или куповање гласача на изборима иако сви у РС-у знају ко је шта радио и на који начин - рекао је лидер СДС-а.

Невјероватно је, каже, да полиција ништа није урадила иако је једна особа пријавила да се у аутомобилу у Бањалуци преправљају бирачки записници.

Представницима ОСЦЕ-а су скренули пажњу на ове проблеме, а како каже Босић, нажалост „међународна заједница великим дијелом жмири на оно што се дешава у БиХ и РС-у, веома често с оправдањем да нема идеалних избора и да има неправилности у другим земљама, иако то није никакво оправдање“.

Шеф Мисије ОСЦЕ-а у БиХ Џонатан Мур је такође рекао да има пуно отворених и озбиљних питања у вези с резултатима избора те роком пребројавања гласова.

-Покушаћу сутра или прекустра да се састанем с колегама у ЦИК-у да бих детаљније сазнао у чему је ствар с бројањем гласова – рекао је Мур.

Нада се да ће власти бити формиране у блиској будућности, јер је то потребно за све грађане у БиХ.

У томе ће, каже, ОСЦЕ играти позитивну улогу колико могу, као партнери и ЦИК-а и свих политичких странака.

Казао је да није оправдање, али избори никада нису савршени ни у једној земљи, а да се морају провести истраге уколико су достављени докази о неправилностима.

Амбасадор Мур је навео да БиХ мора наћи свој пут напријед, укључујући и позицију и опозицију.

Предсједник СДС-а Младен Босић је поновио да је та странка заинтересована да учествује у договору о формирању скупштинских већина и у РС-у и на нивоу БиХ, али је рекао да треба сачекати коначне резултате избора.

Поновио је да је СДС направио значајан раст на оба парламентарна нивоа и вјерује да ће бити скупштинских већина које ће провести промјене.

Негирао је тврдње из СНСД-а да постоји раскол у СДС-у, наводећи да тиме Милорад Додик и Игор Радојичић "говоре у каквој ситуацији се налази Милорад Додик који је доживио велики пад".

Извор: ФЕНА


Коментари / 10

Оставите коментар
Name

НЛО

22.10.2014 15:53

Овдје нису чиста посла ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јх

22.10.2014 15:58

А шта каже Баја ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

22.10.2014 16:04

Доста је И тебе висе Босицу.Најодговорнији си ако недај Бозе ови остану на власти.Све си ти закувао од Мице да не буде кандидат до тога како цес бити премијер.Лосе си водио опозицију И то нема оправдања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глас разума

22.10.2014 16:44

Преузми ствар Младене и крените да русите преваранте, лопове и њихове илузије. Са њима нам нема спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сива Еминенција

22.10.2014 16:50

Сва ова прица ко це побиједити је небитна. Странци дрзе на власти оног ко се дрзи упута. БиХ слузи као апарат за прање пара. Имамо константан курс ницим оправдан, марка је сигурнија од франка. Пред крај радног времена сливају се паре на рацуне банака. Сутрадан након 8 пласирају се даље. Кајманска острва привлаце превисе пазње, ми не. Све остале махинације које наси уз подрску странаца изводе једноставно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

з

22.10.2014 16:56

Иваницу и Тадицу ви сте наси побједници. Иваниц побједи чизмицу, а ако Бог да и ти цес Тадицу побједити трактористу из Лактаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

22.10.2014 17:01

Пороци-одвикавање: дуван - ЛАКО постоје фластери; алкохол - ЛАКО постоје установе; коцка - ЛАКО останес без пара; крадја - ЛАКО постоје затвори; ВЛАСТ - ВЕОМА ТЕСКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То ме занима?

22.10.2014 19:06

Хоће ли СДС бити власт?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тадић све ближи!

22.10.2014 20:06

СРНА Тадићу већина данас пребројаних гласова, Додик и даље води Кандидат Савеза за промене за председника Републике Српске Огњен Тадић добио је 2.264 гласа, а кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП Милорад Додик 811 гласова бирача који су гласали поштом, у одсуству, путем мобилних тимова, у дипломатско-конзуларним представништвима (ДКП) и на потврђеним листићима, објављено је данас на сајту Централне изборне комисије БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Резултати бројања гласова!

22.10.2014 20:08

Тадићу већина данас пребројаних гласова, Додик и даље води Кандидат Савеза за промене за председника Републике Српске Огњен Тадић добио је 2.264 гласа, а кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП Милорад Додик 811 гласова бирача који су гласали поштом, у одсуству, путем мобилних тимова, у дипломатско-конзуларним представништвима (ДКП) и на потврђеним листићима, објављено је данас на сајту Централне изборне комисије БиХ.

ОДГОВОРИТЕ