Bosić: Korumpiran tok izbora u Srpskoj

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je danas da veliku odgovornost za „korumpirani tok izbora koji se svaki put desi u Republici Srpskoj, snose institucije Republike Srpske koje svojim nečinjenjem ostavljaju prostor za mahinacije koje se ponavljaju iz godine u godinu“.

Republika Srpska 23.10.2014 | 05:32
Bosić: Korumpiran tok izbora u Srpskoj

Pita i zar tužilaštvo ne bi trebalo da pokrene istrage protiv onih koji su odgovorni za kršenje izbornog procesa te konstatuje da odgovornost zbog svega nije samo na Centralnoj izbornoj komisiji BiH nego i nadležnim institucijama RS-a i BiH.

Bosić je, nakon sastanka sa šefom Misije OSCE-a u BiH Džonatanom Murom, rekao na pres-konferenciji da protekli opšti izbori nisu protekli u potpunoj demokratskoj atmosferi, „prije svega, jer je RTRS kao servis svih građana bio više nego pristrasan tokom vođenja izborne kampanje u korist SNSD-a i vladajuće koalicije“.

-Svjedoci smo velikih nepravilnosti u procesu glasanja, velikog broja ponovljenih prebrojavanja koja su u toku i SDS je uputio niz konkretnih primjedbi na sam tok glasanja i prebrojavanja glasanja. Sada smo uvjereni da Tužilaštvo i policija RS-a, kao i SIPA nisu ništa uradili da spriječe bilo kakvu krađu, nepravilnost ili kupovanje glasača na izborima iako svi u RS-u znaju ko je šta radio i na koji način - rekao je lider SDS-a.

Nevjerovatno je, kaže, da policija ništa nije uradila iako je jedna osoba prijavila da se u automobilu u Banjaluci prepravljaju birački zapisnici.

Predstavnicima OSCE-a su skrenuli pažnju na ove probleme, a kako kaže Bosić, nažalost „međunarodna zajednica velikim dijelom žmiri na ono što se dešava u BiH i RS-u, veoma često s opravdanjem da nema idealnih izbora i da ima nepravilnosti u drugim zemljama, iako to nije nikakvo opravdanje“.

Šef Misije OSCE-a u BiH Džonatan Mur je takođe rekao da ima puno otvorenih i ozbiljnih pitanja u vezi s rezultatima izbora te rokom prebrojavanja glasova.

-Pokušaću sutra ili prekustra da se sastanem s kolegama u CIK-u da bih detaljnije saznao u čemu je stvar s brojanjem glasova – rekao je Mur.

Nada se da će vlasti biti formirane u bliskoj budućnosti, jer je to potrebno za sve građane u BiH.

U tome će, kaže, OSCE igrati pozitivnu ulogu koliko mogu, kao partneri i CIK-a i svih političkih stranaka.

Kazao je da nije opravdanje, ali izbori nikada nisu savršeni ni u jednoj zemlji, a da se moraju provesti istrage ukoliko su dostavljeni dokazi o nepravilnostima.

Ambasador Mur je naveo da BiH mora naći svoj put naprijed, uključujući i poziciju i opoziciju.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je ponovio da je ta stranka zainteresovana da učestvuje u dogovoru o formiranju skupštinskih većina i u RS-u i na nivou BiH, ali je rekao da treba sačekati konačne rezultate izbora.

Ponovio je da je SDS napravio značajan rast na oba parlamentarna nivoa i vjeruje da će biti skupštinskih većina koje će provesti promjene.

Negirao je tvrdnje iz SNSD-a da postoji raskol u SDS-u, navodeći da time Milorad Dodik i Igor Radojičić "govore u kakvoj situaciji se nalazi Milorad Dodik koji je doživio veliki pad".

Izvor: FENA


Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

NLO

22.10.2014 15:53

Ovdje nisu čista posla ?!

ODGOVORITE
Name

jh

22.10.2014 15:58

A šta kaže Baja ?

ODGOVORITE
Name

Semberac

22.10.2014 16:04

Dosta je I tebe vise Bosicu.Najodgovorniji si ako nedaj Boze ovi ostanu na vlasti.Sve si ti zakuvao od Mice da ne bude kandidat do toga kako ces biti premijer.Lose si vodio opoziciju I to nema opravdanja.

ODGOVORITE
Name

glas razuma

22.10.2014 16:44

Preuzmi stvar Mladene i krenite da rusite prevarante, lopove i njihove iluzije. Sa njima nam nema spasa.

ODGOVORITE
Name

Siva Eminencija

22.10.2014 16:50

Sva ova prica ko ce pobijediti je nebitna. Stranci drze na vlasti onog ko se drzi uputa. BiH sluzi kao aparat za pranje para. Imamo konstantan kurs nicim opravdan, marka je sigurnija od franka. Pred kraj radnog vremena slivaju se pare na racune banaka. Sutradan nakon 8 plasiraju se dalje. Kajmanska ostrva privlace previse paznje, mi ne. Sve ostale mahinacije koje nasi uz podrsku stranaca izvode jednostavno.

ODGOVORITE
Name

z

22.10.2014 16:56

Ivanicu i Tadicu vi ste nasi pobjednici. Ivanic pobjedi čizmicu, a ako Bog da i ti ces Tadicu pobjediti traktoristu iz Laktasa.

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

22.10.2014 17:01

Poroci-odvikavanje: duvan - LAKO postoje flasteri; alkohol - LAKO postoje ustanove; kocka - LAKO ostanes bez para; kradja - LAKO postoje zatvori; VLAST - VEOMA TESKO.

ODGOVORITE
Name

To me zanima?

22.10.2014 19:06

Hoće li SDS biti vlast?

ODGOVORITE
Name

Tadić sve bliži!

22.10.2014 20:06

SRNA Tadiću većina danas prebrojanih glasova, Dodik i dalje vodi Kandidat Saveza za promene za predsednika Republike Srpske Ognjen Tadić dobio je 2.264 glasa, a kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Milorad Dodik 811 glasova birača koji su glasali poštom, u odsustvu, putem mobilnih timova, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) i na potvrđenim listićima, objavljeno je danas na sajtu Centralne izborne komisije BiH.

ODGOVORITE
Name

Rezultati brojanja glasova!

22.10.2014 20:08

Tadiću većina danas prebrojanih glasova, Dodik i dalje vodi Kandidat Saveza za promene za predsednika Republike Srpske Ognjen Tadić dobio je 2.264 glasa, a kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Milorad Dodik 811 glasova birača koji su glasali poštom, u odsustvu, putem mobilnih timova, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) i na potvrđenim listićima, objavljeno je danas na sajtu Centralne izborne komisije BiH.

ODGOVORITE