Која је формација Бајерна кад овако меље?!

Два дана после бруталног пребијања Роме насред Олимпика и даље није јасно – у којој је, дођавола, формацији играо Бајерн?!

Фудбал 23.10.2014 | 09:00
Која је формација Бајерна кад овако меље?!

Термин "нерешива енигма" отелотворен је у партији Бајерна у Вечном граду. Рома је понижена, али "игра са друге планете" Бавараца у рапсодији од 7:1 оставила је толико јак утисак на фудбалску јавност да многи чак и не замерају Вучици на "предаји без борбе". Немачки шампион био је толико убедљив да би и Марсовци пали пред машинеријом револуционара Пепа Гвардиоле.
"Бајерн је најбољи тим Европе!", истакао је угледни Ди Велт, који је очигледно толико опчињен Бајерновом игром да је одустао од традиционалног новинарског оклевања са суперлативима још у раној фази сезоне и пожурио са хвалоспевима на рачун минхенског гиганта.

Ко би му замерио? После само 35 минута игре и то против ривала који је претходно пленио лепршавим фудбалом на семафору је писало 0:5. А Бајерн је још без повређених Хавија Мартинеза, Бастијана Швајнштајгера, Тијага Алкантаре и Холгера Бадштубера?!

Гвардиола је био принуђен да се адаптира. Проблем? Никако! Један од пионира стила игре без класичног шпица – а сетимо се само колико су га критиковали због тога – још једном је изненадио свет, па се стручна јавност пребројава. У ком ли је, дођавола, систему играо Бајерн?!

Један од угледнијих тактичких аналитичара у Енглеској Мајкл Кокс написао је да се Гвардиола "иживљава у неописивој формацији". Угледни Џејмс Хорнкасл са И-Ес-Пи-Ена назвао га је "организованим хаосом". Спортски сајтови иду од варијација традиционалних 3-5-2 и 3-4-3 система, преко 3-3-3-1, па све до 3-2-4-1 (Нојер – Бенатија, Боатенг, Алаба – Лам, Алонсо – Робен, Милер, Геце, Бернат – Левандовски) коју користи специјализовани Кикер.

На крају – потпуно је небитно. Бројке не значе ништа. Фудбал није математика, па сама дефиниција стила игре неће помоћи у потрази за одговором на бруталну игру Бавараца.
"Ко може да заустави Бајерн?", пита се Ди Велт и сам нуди одговор.
"У Немачкој нико! У Лиги шампиона можда Реал, Барселона и Челси. Тренутно, Бајерн је најбољи у Европи. Прецизан, ефикасан, фокусиран. И што је посебно застрашујуће – против Роме није изгледао као да је дао све од себе".

И остала немачка штампа је у еуфоричном расположењу.
"Седам према један, Бајерн на седмом небу”, наслов је у Кикеру, док Билд истиче: "Рајски Бајерн и божанска гала ревија голова".
"Какво невероватно вече за фудбал… Акције из снова, голови из снова, фудбал из снова", наводи Билд.

Шпигел подсећа да су се пре само шест месеци критичари утркивали у оспоравању Гвардиолиних идеја и славодобитно истиче: "Његов тим је пришао савршенству".

Коментари / 0

Оставите коментар