Koja je formacija Bajerna kad ovako melje?!

Dva dana posle brutalnog prebijanja Rome nasred Olimpika i dalje nije jasno – u kojoj je, dođavola, formaciji igrao Bajern?!

Fudbal 23.10.2014 | 09:00
Koja je formacija Bajerna kad ovako melje?!

Termin "nerešiva enigma" otelotvoren je u partiji Bajerna u Večnom gradu. Roma je ponižena, ali "igra sa druge planete" Bavaraca u rapsodiji od 7:1 ostavila je toliko jak utisak na fudbalsku javnost da mnogi čak i ne zameraju Vučici na "predaji bez borbe". Nemački šampion bio je toliko ubedljiv da bi i Marsovci pali pred mašinerijom revolucionara Pepa Gvardiole.
"Bajern je najbolji tim Evrope!", istakao je ugledni Di Velt, koji je očigledno toliko opčinjen Bajernovom igrom da je odustao od tradicionalnog novinarskog oklevanja sa superlativima još u ranoj fazi sezone i požurio sa hvalospevima na račun minhenskog giganta.

Ko bi mu zamerio? Posle samo 35 minuta igre i to protiv rivala koji je prethodno plenio lepršavim fudbalom na semaforu je pisalo 0:5. A Bajern je još bez povređenih Havija Martineza, Bastijana Švajnštajgera, Tijaga Alkantare i Holgera Badštubera?!

Gvardiola je bio prinuđen da se adaptira. Problem? Nikako! Jedan od pionira stila igre bez klasičnog špica – a setimo se samo koliko su ga kritikovali zbog toga – još jednom je iznenadio svet, pa se stručna javnost prebrojava. U kom li je, dođavola, sistemu igrao Bajern?!

Jedan od uglednijih taktičkih analitičara u Engleskoj Majkl Koks napisao je da se Gvardiola "iživljava u neopisivoj formaciji". Ugledni Džejms Hornkasl sa I-Es-Pi-Ena nazvao ga je "organizovanim haosom". Sportski sajtovi idu od varijacija tradicionalnih 3-5-2 i 3-4-3 sistema, preko 3-3-3-1, pa sve do 3-2-4-1 (Nojer – Benatija, Boateng, Alaba – Lam, Alonso – Roben, Miler, Gece, Bernat – Levandovski) koju koristi specijalizovani Kiker.

Na kraju – potpuno je nebitno. Brojke ne znače ništa. Fudbal nije matematika, pa sama definicija stila igre neće pomoći u potrazi za odgovorom na brutalnu igru Bavaraca.
"Ko može da zaustavi Bajern?", pita se Di Velt i sam nudi odgovor.
"U Nemačkoj niko! U Ligi šampiona možda Real, Barselona i Čelsi. Trenutno, Bajern je najbolji u Evropi. Precizan, efikasan, fokusiran. I što je posebno zastrašujuće – protiv Rome nije izgledao kao da je dao sve od sebe".

I ostala nemačka štampa je u euforičnom raspoloženju.
"Sedam prema jedan, Bajern na sedmom nebu”, naslov je u Kikeru, dok Bild ističe: "Rajski Bajern i božanska gala revija golova".
"Kakvo neverovatno veče za fudbal… Akcije iz snova, golovi iz snova, fudbal iz snova", navodi Bild.

Špigel podseća da su se pre samo šest meseci kritičari utrkivali u osporavanju Gvardiolinih ideja i slavodobitno ističe: "Njegov tim je prišao savršenstvu".

Komentari / 0

Ostavite komentar