Какав дерби у ЛШ: Ливерпул - Реал!

Реал Мадрид има у витринама десет европских титула, највреднији тим на свету, распуцаног Португалца, па у предвечерје Ел класика жели да прекине и црну серију против Црвених, којима у три досадашња дуела није дао гол.

Фудбал 22.10.2014 | 19:40
Какав дерби у ЛШ: Ливерпул - Реал!

У ишчекивању викенда (25. и 26. октобар) када су на програму три велика дербија (Реал Мадрид – Барселона, Манчестер Јунајтед – Челси и Олимпијакос – Панатинаикос), пажња тифоза широм Старог континента усмерена је на прави фудбалски шлагер, окршај Ливерпула и Реал Мадрида на Енфилд Роуду, дуел клубова који у својим витринама имају 15 европских титула!

Краљевски клуб је актуелни првак, најтрофејнији европски фудбалски колектив свих времена, има највреднију екипу на планети процењену на 670.000.000 евра, годишњи буџет скоро истог износа, али и очајну традицију у дуелима са енглеским великаном. Реал је три пута одмеравао снаге са Ливерпулом и сва три пута је поражен! И то није све, славни Мадриђани не само да против момака са Енфилда никада нису успели да извуку ни реми, него чак нису постигли ни гол!?

Први пут два великана су играла у финалу Купа европских шампиона (КЕШ) 1981. у Паризу када су Енглези до титуле стигли захваљујући минималном тријумфу од 1:0 голом Алана Кенедија.

Морало је да прође још 28 година како би Шпанци добили прилику за освету, али су у осмини финала 2009. поново успешнији били Црвени: на Бернабеу Ливерпул је славио са 1:0, а на Енфилду чак са 4:0. Тада су наступили Шкртел, Џерард, Лукас Леива на једној, односно Касиљас, Рамос, Пепе, Марсело, на другој страни.

Традиција је, дакле, апсолутно на страни домаћина, без обзира што иначе тешко излазе на крај са шпанским клубовима код куће (4-6-4), што их је у сезони 2009/2010. елиминисао други мадридски клуб – Атлетико (2:1, 0:1), односно што Реал на последња три гостовања на Острву није напустио терен погнутих глава (укупни скор 5-3-5). Уосталом, Ливерпул је изгубио само један од последњих 18 европских мечева на Енфилду.

Међутим, ако се гледа форма, онда је све на страни Мадриђана. Реал има седам узастопних победа у свим такмичењима, а на 17 последњих утакмица у Лиги шампиона забележио је невероватан скор од 15 победа, уз по један реми и пораз! На другој страни, иако је потрошио више од 150.000.000 у летњем прелазном року, Ливерпул не личи ове јесени на екипу која се лане до последњег кола борила за титулу у Премијер лиги. У првих 10 утакмица претпели су четири пораза, изгубили су на гостовању Базелу, пуком срећом се провукли пред својим навијачима против Лудогореца и једва спасли тријумф на гостовању КПР-у у минулом колу Премијер лиге.

На дуел на Енфилду умногоме би могао да утиче календар, тачније чињеница да само три дана после окршаја против Ливерпула, Мадриђане очекује Ел класико и сусрет против Барселоне! Довољан разлог да после две стартне победе тренер Карло Анчелоти пружи прилику неким играчима који су до сада имали мању минутажу, пре свега Ћићариту Ернандезу, Иљарамендију, Варану, Марселу, Иску...

Италијански стручњак, који добро памти два финала Лиге шампиона против Ливерпула из времена док је предводио Милан (пораз 2005. и победа 2007), имаће на располагању опорављене Коентраоа и Серхија Рамоса, док ће Кедира на терен тек за десетак дана. На другој страни, у много већим проблемима је Брендон Роџерс јер су ван строја Сако, Фланаган, Ален, Сусо и Џан.

Предност Реала је и што многи његови асови добро познају Црвене, али и атмосферу на Енфилду: Кристијано Роналдо је био члан Манчестер Јунајтеда, на пет од последњих шест мечева против премијерлигаша успео је да се упише у стрелце, а са 69 голова у Лиги шампиона налази се на само два од рекордера Раула. Ћићарито Ернандез, такође некадашњи члан Црвених ђавола, два пута је тресао мрежу Ливерпула, док су Модрић и Бејл војевали против Ливерпула у дресу лондонског Тотенхема. И поново ће већ 4. новембра када ће Реал дочекати Џерарда и другове на стадиону Сантијаго Бернабеу.

Мадриђани су, иначе, уз дортмундску Борусију и Бајерн једина три тима која су на старту нове сезоне Лиге шампиона забележили максималан учинак, немачки представници уз Монако и Зенит нису још примили ни гол, док су на другој страни једини без освојеног бода Бенфика и Лудогорец.

ЛИВЕРПУЛ – РЕАЛ МАДРИД

Среда, 22 . октобар. Почетак у 20.45. Стадион: Енфилд Роуд. Капацитет: 45.276 гледалаца.

ЛИВЕРПУЛ: Мињоле – Манкиљо, Шкртел, Ловрен, Морено – Л. Леива, Џерард – Лалана, Хендерсон, Стерлинг – Балотели

РЕАЛ МАДРИД: Касиљас – Карвахал, Пепе, С. Рамос (Варан), Марсело (Коентрао) – Модрић, Крос, Х. Родригез (Иљараменди) – К. Роналдо, Бензема, Ћићарито Ернандез.

Коментари / 0

Оставите коментар