Kakav derbi u LŠ: Liverpul - Real!

Real Madrid ima u vitrinama deset evropskih titula, najvredniji tim na svetu, raspucanog Portugalca, pa u predvečerje El klasika želi da prekine i crnu seriju protiv Crvenih, kojima u tri dosadašnja duela nije dao gol.

Fudbal 22.10.2014 | 19:40
Kakav derbi u LŠ: Liverpul - Real!

U iščekivanju vikenda (25. i 26. oktobar) kada su na programu tri velika derbija (Real Madrid – Barselona, Mančester Junajted – Čelsi i Olimpijakos – Panatinaikos), pažnja tifoza širom Starog kontinenta usmerena je na pravi fudbalski šlager, okršaj Liverpula i Real Madrida na Enfild Roudu, duel klubova koji u svojim vitrinama imaju 15 evropskih titula!

Kraljevski klub je aktuelni prvak, najtrofejniji evropski fudbalski kolektiv svih vremena, ima najvredniju ekipu na planeti procenjenu na 670.000.000 evra, godišnji budžet skoro istog iznosa, ali i očajnu tradiciju u duelima sa engleskim velikanom. Real je tri puta odmeravao snage sa Liverpulom i sva tri puta je poražen! I to nije sve, slavni Madriđani ne samo da protiv momaka sa Enfilda nikada nisu uspeli da izvuku ni remi, nego čak nisu postigli ni gol!?

Prvi put dva velikana su igrala u finalu Kupa evropskih šampiona (KEŠ) 1981. u Parizu kada su Englezi do titule stigli zahvaljujući minimalnom trijumfu od 1:0 golom Alana Kenedija.

Moralo je da prođe još 28 godina kako bi Španci dobili priliku za osvetu, ali su u osmini finala 2009. ponovo uspešniji bili Crveni: na Bernabeu Liverpul je slavio sa 1:0, a na Enfildu čak sa 4:0. Tada su nastupili Škrtel, Džerard, Lukas Leiva na jednoj, odnosno Kasiljas, Ramos, Pepe, Marselo, na drugoj strani.

Tradicija je, dakle, apsolutno na strani domaćina, bez obzira što inače teško izlaze na kraj sa španskim klubovima kod kuće (4-6-4), što ih je u sezoni 2009/2010. eliminisao drugi madridski klub – Atletiko (2:1, 0:1), odnosno što Real na poslednja tri gostovanja na Ostrvu nije napustio teren pognutih glava (ukupni skor 5-3-5). Uostalom, Liverpul je izgubio samo jedan od poslednjih 18 evropskih mečeva na Enfildu.

Međutim, ako se gleda forma, onda je sve na strani Madriđana. Real ima sedam uzastopnih pobeda u svim takmičenjima, a na 17 poslednjih utakmica u Ligi šampiona zabeležio je neverovatan skor od 15 pobeda, uz po jedan remi i poraz! Na drugoj strani, iako je potrošio više od 150.000.000 u letnjem prelaznom roku, Liverpul ne liči ove jeseni na ekipu koja se lane do poslednjeg kola borila za titulu u Premijer ligi. U prvih 10 utakmica pretpeli su četiri poraza, izgubili su na gostovanju Bazelu, pukom srećom se provukli pred svojim navijačima protiv Ludogoreca i jedva spasli trijumf na gostovanju KPR-u u minulom kolu Premijer lige.

Na duel na Enfildu umnogome bi mogao da utiče kalendar, tačnije činjenica da samo tri dana posle okršaja protiv Liverpula, Madriđane očekuje El klasiko i susret protiv Barselone! Dovoljan razlog da posle dve startne pobede trener Karlo Ančeloti pruži priliku nekim igračima koji su do sada imali manju minutažu, pre svega Ćićaritu Ernandezu, Iljaramendiju, Varanu, Marselu, Isku...

Italijanski stručnjak, koji dobro pamti dva finala Lige šampiona protiv Liverpula iz vremena dok je predvodio Milan (poraz 2005. i pobeda 2007), imaće na raspolaganju oporavljene Koentraoa i Serhija Ramosa, dok će Kedira na teren tek za desetak dana. Na drugoj strani, u mnogo većim problemima je Brendon Rodžers jer su van stroja Sako, Flanagan, Alen, Suso i Džan.

Prednost Reala je i što mnogi njegovi asovi dobro poznaju Crvene, ali i atmosferu na Enfildu: Kristijano Ronaldo je bio član Mančester Junajteda, na pet od poslednjih šest mečeva protiv premijerligaša uspeo je da se upiše u strelce, a sa 69 golova u Ligi šampiona nalazi se na samo dva od rekordera Raula. Ćićarito Ernandez, takođe nekadašnji član Crvenih đavola, dva puta je tresao mrežu Liverpula, dok su Modrić i Bejl vojevali protiv Liverpula u dresu londonskog Totenhema. I ponovo će već 4. novembra kada će Real dočekati Džerarda i drugove na stadionu Santijago Bernabeu.

Madriđani su, inače, uz dortmundsku Borusiju i Bajern jedina tri tima koja su na startu nove sezone Lige šampiona zabeležili maksimalan učinak, nemački predstavnici uz Monako i Zenit nisu još primili ni gol, dok su na drugoj strani jedini bez osvojenog boda Benfika i Ludogorec.

LIVERPUL – REAL MADRID

Sreda, 22 . oktobar. Početak u 20.45. Stadion: Enfild Roud. Kapacitet: 45.276 gledalaca.

LIVERPUL: Minjole – Mankiljo, Škrtel, Lovren, Moreno – L. Leiva, Džerard – Lalana, Henderson, Sterling – Baloteli

REAL MADRID: Kasiljas – Karvahal, Pepe, S. Ramos (Varan), Marselo (Koentrao) – Modrić, Kros, H. Rodrigez (Iljaramendi) – K. Ronaldo, Benzema, Ćićarito Ernandez.

Komentari / 0

Ostavite komentar