УЕФА: Европо, чувај се и спреми за златну српску генерацију!

У тексу под насловом “Матићев додир: буђење српског фудбала”, званични магазине Лиге шампиона подсећа да је Србија трежи извозник фудбалера на планети, да је Партизанова школа друга, а Звездина шеста у Европи.

Фудбал 22.10.2014 | 21:10
УЕФА: Европо, чувај се и спреми за златну српску генерацију!

У последњем званичном магазину УЕФА Лиге шампиона једна од изабраних звезда, заједно са Златаном Ибрахимовићем и Франческом Тотијем, јесте и наш Немања Матић. Магазин пише да је Матић предводник новог таласа српског фудбала и да је у претходној сезони Србија била трећи светски извозник фудбалера. У тексту под насловом, "Матићев додир: буђење српског фудбала", објашњава се зашто је повратак српског везисте тајна успеха Мурињовог Челсија.

Без обзира на то што се већина актуелних фудбалера Плаваца вероватно ни не сећа првог боравка српског интернационалца на Стамфорд Бриџу. Један од ретких који је остао ту је капитен Џон Тери.
"Немања се вратио као комплетан играч. Ојачао је и постао је бржи. Гери Кејхил и ја понављамо стално један другоме како је добро што имамо њега испред нас на терену. Веома ми је драго да се уписао и у листу стрелаца у Лиги шампиона".

Од како је Мурињо по други пут преузео Челси имао јасну идеју да пронађе новог Макелелеа који је био стуб његовог везног реда током првог бора ка у Лондону. Избор је пао на Матића.

Немања је, пише званично гласило најпрестижнијег клупског такмичења на свету, део новог долазећег тренда: српског фудбала који је у успону.
"ЦИЕС Фудбалски опсерваторијум је забележио да 205 српских фудбалера игра у различитим европским првенствима, што чини Србију трећим извозником фудбалера на свету, одмах иза Бразила (515 фудбалера) и Француске (269). Имајући у виду да Србија има само 7,2 милиона становника, тј. девети део који има Француска или тек 28 део грађана Бразила, тај податак постаје још више задивљујућ", пише магазин.

Лист затим набраја све наше најпознатије фудбалере који играју у иностраним клубовима, од Ивановића и Коларова преко Тадића и Марковића до Милојевића, Митровића и Тошића.

Периодични магазин УЕФА најављује и долазак других фудбалских звезда из Србије.
"Вељковић је прошле године дебитовао у Тотенхему са 18 година, Арсенал је недавно довео на пробу из Јавора Ивањице 17-годишњег Младена Мићановића. Бројни европски клубови се интересују за Срђана Бабића док је Мурињо дошао да гледа пријатељску утакмицу Србија - Јапан на којој је Андрија Живковић постао најмлађи репрезентативац у историји Србије. Манчестер Јунајтед је потписао уговор са 17-огодишњим Вањом Милинковићем Савићем, чији је две године старији брат већ дебитовао за Генк. Ипак, најбољи од свих поменутих би могао да буде Лука Јовић који је на свом дебију са тек напуњених 16 година затресао мрежу у дресу Црвене Звезде", наводи се у тексту.

Такође се истиче да је Партизанова школа друга по квалитету у Европи - одмах иза Ајакса - а Звездина шеста. Истовремено, подсећа магазин, Србија је првак Европе за играче до 19 година и једина земља која је наступила на сва четири последња финална турнира.

Текст се завршава евоцирањем речи младог Данила Пантића објављених у угледном Гардијану у време у којем се спекулисало да ће и пре дебија за први тим Партизана прећи у Јувентус. Пантић је тада на друштвеним мрежама објаснио да због "трауматичне" блиске прошлости млади људи у Србији осећају снажно обавезу да нешто ураде за своју земљу. Слично обајшњење својих успеха је дао и Новак Ђоковић, тако да лист закључује да добар рад фудбалских школа Партизана, Црвене Звезде и Војводине спојени са патриотским "нагоном" производи сјајне фудбалере и да је после Белгије и Србија на путу да добије своју "златну генерацију".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Срб.

22.10.2014 20:27

Даће Бог.!

ОДГОВОРИТЕ