UEFA: Evropo, čuvaj se i spremi za zlatnu srpsku generaciju!

U teksu pod naslovom “Matićev dodir: buđenje srpskog fudbala”, zvanični magazine Lige šampiona podseća da je Srbija treži izvoznik fudbalera na planeti, da je Partizanova škola druga, a Zvezdina šesta u Evropi.

Fudbal 22.10.2014 | 21:10
UEFA: Evropo, čuvaj se i spremi za zlatnu srpsku generaciju!

U poslednjem zvaničnom magazinu UEFA Lige šampiona jedna od izabranih zvezda, zajedno sa Zlatanom Ibrahimovićem i Frančeskom Totijem, jeste i naš Nemanja Matić. Magazin piše da je Matić predvodnik novog talasa srpskog fudbala i da je u prethodnoj sezoni Srbija bila treći svetski izvoznik fudbalera. U tekstu pod naslovom, "Matićev dodir: buđenje srpskog fudbala", objašnjava se zašto je povratak srpskog veziste tajna uspeha Murinjovog Čelsija.

Bez obzira na to što se većina aktuelnih fudbalera Plavaca verovatno ni ne seća prvog boravka srpskog internacionalca na Stamford Bridžu. Jedan od retkih koji je ostao tu je kapiten Džon Teri.
"Nemanja se vratio kao kompletan igrač. Ojačao je i postao je brži. Geri Kejhil i ja ponavljamo stalno jedan drugome kako je dobro što imamo njega ispred nas na terenu. Veoma mi je drago da se upisao i u listu strelaca u Ligi šampiona".

Od kako je Murinjo po drugi put preuzeo Čelsi imao jasnu ideju da pronađe novog Makelelea koji je bio stub njegovog veznog reda tokom prvog bora ka u Londonu. Izbor je pao na Matića.

Nemanja je, piše zvanično glasilo najprestižnijeg klupskog takmičenja na svetu, deo novog dolazećeg trenda: srpskog fudbala koji je u usponu.
"CIES Fudbalski opservatorijum je zabeležio da 205 srpskih fudbalera igra u različitim evropskim prvenstvima, što čini Srbiju trećim izvoznikom fudbalera na svetu, odmah iza Brazila (515 fudbalera) i Francuske (269). Imajući u vidu da Srbija ima samo 7,2 miliona stanovnika, tj. deveti deo koji ima Francuska ili tek 28 deo građana Brazila, taj podatak postaje još više zadivljujuć", piše magazin.

List zatim nabraja sve naše najpoznatije fudbalere koji igraju u inostranim klubovima, od Ivanovića i Kolarova preko Tadića i Markovića do Milojevića, Mitrovića i Tošića.

Periodični magazin UEFA najavljuje i dolazak drugih fudbalskih zvezda iz Srbije.
"Veljković je prošle godine debitovao u Totenhemu sa 18 godina, Arsenal je nedavno doveo na probu iz Javora Ivanjice 17-godišnjeg Mladena Mićanovića. Brojni evropski klubovi se interesuju za Srđana Babića dok je Murinjo došao da gleda prijateljsku utakmicu Srbija - Japan na kojoj je Andrija Živković postao najmlađi reprezentativac u istoriji Srbije. Mančester Junajted je potpisao ugovor sa 17-ogodišnjim Vanjom Milinkovićem Savićem, čiji je dve godine stariji brat već debitovao za Genk. Ipak, najbolji od svih pomenutih bi mogao da bude Luka Jović koji je na svom debiju sa tek napunjenih 16 godina zatresao mrežu u dresu Crvene Zvezde", navodi se u tekstu.

Takođe se ističe da je Partizanova škola druga po kvalitetu u Evropi - odmah iza Ajaksa - a Zvezdina šesta. Istovremeno, podseća magazin, Srbija je prvak Evrope za igrače do 19 godina i jedina zemlja koja je nastupila na sva četiri poslednja finalna turnira.

Tekst se završava evociranjem reči mladog Danila Pantića objavljenih u uglednom Gardijanu u vreme u kojem se spekulisalo da će i pre debija za prvi tim Partizana preći u Juventus. Pantić je tada na društvenim mrežama objasnio da zbog "traumatične" bliske prošlosti mladi ljudi u Srbiji osećaju snažno obavezu da nešto urade za svoju zemlju. Slično obajšnjenje svojih uspeha je dao i Novak Đoković, tako da list zaključuje da dobar rad fudbalskih škola Partizana, Crvene Zvezde i Vojvodine spojeni sa patriotskim "nagonom" proizvodi sjajne fudbalere i da je posle Belgije i Srbija na putu da dobije svoju "zlatnu generaciju".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Srb.

22.10.2014 20:27

Daće Bog.!

ODGOVORITE