Сер Алекс први пут о Мојесу

Легендарни менаџер Манчестер Јунајтеда сер Алекса Фергусон први пут је отворено причао о отказу његовом наследнику на Олд Трафорду – Дејвиду Мојсу.

Фудбал 22.10.2014 | 18:10
Сер Алекс први пут о Мојесу

Један од најбољих тренера у историји фудбала истакао је да некадашњи менаџер Евертона није схватио колика је величина најпопуларнијег британског клуба.

Шкот је, пре него што је његов земљак добио поверење управе, одржао састанак са Мојсом у својој кући, како би му што више приближио оно што се од њега очекује на "Театру снова".

Седамдесетдвогодишњи Фергусон је до сада избегавао да у јавности прича од целом случају "Мојс", после кога је Јунајтед остао без Европе после две деценије", али је у допуњеном издању своје аутобиографије открио да је одржао састанак 'очи у очи' са Мојсом. Он је том приликом отворено разговарао са својим наследником и о стилу игре који форсира, а све се догађало после пораза од градског ривала Ситија на Трафорду (3:0).

"Није схватио величину Манчестер Јунајтеда као клуба. Био је то масиван скок за њега на професионалном плану", написао је Фергусон, "Ми смо увек играли брзо, динамично, а разлог за тако нешто је да су наши играчи кроз године навикли да тако функционишу на терену. А ако је темпо из било ког разлога спорији – већ на полувремену би им рекао: 'Ово нисмо ми'. Играти брзо је био наш начин да увек стигнемо до жељеног резултата".

Бивши менаџер 'Карамела' задржао се само осам месци у Манчестеру, пре него што је добио отказ.

"Како су се резултати погоршавали, сваки пораз је био нови ударац 'чекићем' за њега. То сам приметио кроз његово понашање. У јануару смо пазарили Хуана Мату и то је био подстрек за све. Али, нисмо успели да наставимо у том маниру, зидови су се све више скупљали, остављајући Дејвиду све мање и мање времена", додао је популарни Ферги.

Човек који је преко 25 година седео на клупи тима из Манчестера упоредио је ситуацију са 1989. годином, када је он био у сличном проблему. Такође, још једном је одбацио твдње да је само он одговоран за именовање и резултате Мојса, рекавши да су, од његових 11 тимова који су освајали титуле, сви били у просеку око 25 година старости, ако не и мањи.

"Познат ми је био осећај, у сличној ситуацији сам се ја нашао 1989. години, када нам је година кренула јако лоше, са три пораза чини ми се. Имате осећај да вас нешто притиска и полако ломи. Нико није могао да порекне да је сезона била лоша, а то је човека коштало посла. Сви су прихватили чињеницу да сам се ја искључиво питао за све, и да је одговорност само моја. То су све глупости. Имали смо осећај да све радимо на прави начин – тихо, паметно, промишљено, професионално".

После Рајана Гигса као в.д. менаџера, на клупу је сео искусни Луј ван Гал. Холанђанин је претходно стигао до трећег места на свету са Холандијом, да би затим потрошио 200 милиона евра на појачања... Ипак, освојио је само бод више него Мојс после истог броја кола прошле сезоне.

"Челси је сјајно отворио сезону и фаворит је за титулу, а и њихов тим има шест играча преко 30 година. Нисам чуо да се било ко буни или гунђа због тога. Неки су називали 'антикварним' састав који сам оставио у Јунајтету, а мени је то у најмању руку бизарно. Да ли сте гледали наш тренинг?", упитао је Фергусон.

Коментари / 0

Оставите коментар