Ser Aleks prvi put o Mojesu

Legendarni menadžer Mančester Junajteda ser Aleksa Ferguson prvi put je otvoreno pričao o otkazu njegovom nasledniku na Old Trafordu – Dejvidu Mojsu.

Fudbal 22.10.2014 | 18:10
Ser Aleks prvi put o Mojesu

Jedan od najboljih trenera u istoriji fudbala istakao je da nekadašnji menadžer Evertona nije shvatio kolika je veličina najpopularnijeg britanskog kluba.

Škot je, pre nego što je njegov zemljak dobio poverenje uprave, održao sastanak sa Mojsom u svojoj kući, kako bi mu što više približio ono što se od njega očekuje na "Teatru snova".

Sedamdesetdvogodišnji Ferguson je do sada izbegavao da u javnosti priča od celom slučaju "Mojs", posle koga je Junajted ostao bez Evrope posle dve decenije", ali je u dopunjenom izdanju svoje autobiografije otkrio da je održao sastanak 'oči u oči' sa Mojsom. On je tom prilikom otvoreno razgovarao sa svojim naslednikom i o stilu igre koji forsira, a sve se događalo posle poraza od gradskog rivala Sitija na Trafordu (3:0).

"Nije shvatio veličinu Mančester Junajteda kao kluba. Bio je to masivan skok za njega na profesionalnom planu", napisao je Ferguson, "Mi smo uvek igrali brzo, dinamično, a razlog za tako nešto je da su naši igrači kroz godine navikli da tako funkcionišu na terenu. A ako je tempo iz bilo kog razloga sporiji – već na poluvremenu bi im rekao: 'Ovo nismo mi'. Igrati brzo je bio naš način da uvek stignemo do željenog rezultata".

Bivši menadžer 'Karamela' zadržao se samo osam mesci u Mančesteru, pre nego što je dobio otkaz.

"Kako su se rezultati pogoršavali, svaki poraz je bio novi udarac 'čekićem' za njega. To sam primetio kroz njegovo ponašanje. U januaru smo pazarili Huana Matu i to je bio podstrek za sve. Ali, nismo uspeli da nastavimo u tom maniru, zidovi su se sve više skupljali, ostavljajući Dejvidu sve manje i manje vremena", dodao je popularni Fergi.

Čovek koji je preko 25 godina sedeo na klupi tima iz Mančestera uporedio je situaciju sa 1989. godinom, kada je on bio u sličnom problemu. Takođe, još jednom je odbacio tvdnje da je samo on odgovoran za imenovanje i rezultate Mojsa, rekavši da su, od njegovih 11 timova koji su osvajali titule, svi bili u proseku oko 25 godina starosti, ako ne i manji.

"Poznat mi je bio osećaj, u sličnoj situaciji sam se ja našao 1989. godini, kada nam je godina krenula jako loše, sa tri poraza čini mi se. Imate osećaj da vas nešto pritiska i polako lomi. Niko nije mogao da porekne da je sezona bila loša, a to je čoveka koštalo posla. Svi su prihvatili činjenicu da sam se ja isključivo pitao za sve, i da je odgovornost samo moja. To su sve gluposti. Imali smo osećaj da sve radimo na pravi način – tiho, pametno, promišljeno, profesionalno".

Posle Rajana Gigsa kao v.d. menadžera, na klupu je seo iskusni Luj van Gal. Holanđanin je prethodno stigao do trećeg mesta na svetu sa Holandijom, da bi zatim potrošio 200 miliona evra na pojačanja... Ipak, osvojio je samo bod više nego Mojs posle istog broja kola prošle sezone.

"Čelsi je sjajno otvorio sezonu i favorit je za titulu, a i njihov tim ima šest igrača preko 30 godina. Nisam čuo da se bilo ko buni ili gunđa zbog toga. Neki su nazivali 'antikvarnim' sastav koji sam ostavio u Junajtetu, a meni je to u najmanju ruku bizarno. Da li ste gledali naš trening?", upitao je Ferguson.

Komentari / 0

Ostavite komentar