Шверц цигарета са акцизама Косова

Како преноси “Дневник“, у Новом Саду су се појавиле шверцоване цигарете са акцизним маркицама такозване државе Косово.

Србија 22.10.2014 | 07:23
Шверц цигарета са акцизама Косова

После поскупљења цигарета појачана је нелегална трговина резаним дуваном, а по пијацама и селима се такође продају и паковане цигарете које нису произведене у Србији, а углавном имају ознаке Косова и Хрватске.

Те цигарете су значајно јефтиније од оних које се продају на киосцима, до 50 динара по паклици, а како наводи “Дневник“, углавном се продају цигарете којих нема у званичној продаји. 

Такође, истиче се да увозник цигарета на којима се налазе акцизне маркице Косова и Хрватске није ниједна фирма из Србије, а поред ознака других држава наведено је и да је та роба намењена искључиво за извоз. 

Према подацима Групације произвођача и прерађивача дувана у Привредној комори Србије, држава Србија због шверца дувана губи 100 милиона евра, а свака пета цигарета у промету је са црног тржишта. 

“Дневник“ наводи и да је од почетка прошле године шверц дувана значајно порастао, те да се на тај начин чини штета држави због ненаплаћене акцизе и пореза на додату вредност.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милојко

22.10.2014 06:03

Незнам само шта сте очекивали, да неко купује дуванске производе по астрономским цијенама. Швеца дувана има и биче свуда не само на Косову него у свим Републикама Екс Југославије.Навешчу само један примјер, 250 грама дувана у БИХ кошта 30 КМ, а килограм шверцованог, како га они називају, кошта 20 КМ.

ОДГОВОРИТЕ