Šverc cigareta sa akcizama Kosova

Kako prenosi “Dnevnik“, u Novom Sadu su se pojavile švercovane cigarete sa akciznim markicama takozvane države Kosovo.

Srbija 22.10.2014 | 07:23
Šverc cigareta sa akcizama Kosova

Posle poskupljenja cigareta pojačana je nelegalna trgovina rezanim duvanom, a po pijacama i selima se takođe prodaju i pakovane cigarete koje nisu proizvedene u Srbiji, a uglavnom imaju oznake Kosova i Hrvatske.

Te cigarete su značajno jeftinije od onih koje se prodaju na kioscima, do 50 dinara po paklici, a kako navodi “Dnevnik“, uglavnom se prodaju cigarete kojih nema u zvaničnoj prodaji. 

Takođe, ističe se da uvoznik cigareta na kojima se nalaze akcizne markice Kosova i Hrvatske nije nijedna firma iz Srbije, a pored oznaka drugih država navedeno je i da je ta roba namenjena isključivo za izvoz. 

Prema podacima Grupacije proizvođača i prerađivača duvana u Privrednoj komori Srbije, država Srbija zbog šverca duvana gubi 100 miliona evra, a svaka peta cigareta u prometu je sa crnog tržišta. 

“Dnevnik“ navodi i da je od početka prošle godine šverc duvana značajno porastao, te da se na taj način čini šteta državi zbog nenaplaćene akcize i poreza na dodatu vrednost.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milojko

22.10.2014 06:03

Neznam samo šta ste očekivali, da neko kupuje duvanske proizvode po astronomskim cijenama. Šveca duvana ima i biče svuda ne samo na Kosovu nego u svim Republikama Eks Jugoslavije.Navešču samo jedan primjer, 250 grama duvana u BIH košta 30 KM, a kilogram švercovanog, kako ga oni nazivaju, košta 20 KM.

ODGOVORITE