Радници штрајкују глађу

Шест радника фирме "Гредељ Реwон" из Лукавца ноћ су провели на отвореном у близини Амбасаде Републике Хрватске у Сарајеву. Гладни и промрзли, данас су екипи "Независних" рекли да не одустају од штрајка започетог у понедјељак док се њихов проблем не ријеши.

Босна и Херцеговина 22.10.2014 | 07:11
Радници штрајкују глађу

Причају нам да 32 мјесеца нису добили плате, да им исто толико времена није уплаћено здравствено и пензионо осигурање, те да њихове породице гладују.

Наиме, већински власник фирме "Гредељ" је из Хрватске. Фирма је у стечају, а радници чекају стечајног управника да дође и ријеши ситуацију.

Сеад Мујкић, радник "Гредеља" који се тренутно налази са још четрдесетак радника у кругу фирме у Лукавцу, истиче да већина њих штрајкује глађу, те да чекају да неко коначно ријеши њихову тешку ситуацију.

Есед Кадић, један од шест радника "Гредеља" који су ноћ провели на отвореном у непосредној близини хрватске амбасаде, каже да су разговарали кратко са хрватским амбасадором и да им је он рекао како фирма није у судском регистру.

"Ми не одустајемо. Нећемо се помјерити одавде док се наш проблем не ријеши. Ако до сутра (данас) не будемо добили одговоре и не појави се неко од власника из Хрватске, остали радници - нас је укупно 78 - и њихове породице доћи ће овдје у Сарајево", рекао је Кадић.

Прича да је и сједиште њихове фирме које је у Загребу под стечајем. Нико се не појављује четири године. Имају неку фиктивну сувласничку фирму у БиХ.

"Ми смо оборили нелегалну скупштину. Сачували смо фирму толике године. Из ње није изнесен ни шараф. Одмах сутра могли бисмо почети радити", објашњава Кадић.

Додаје да радници само траже да раде, како би себи зарадили оно што им власници дугују.
Тврди да федерална влада неће да стане иза радника "Гредеља".

"Полиција нам не да да стојимо испред Амбасаде. Ми то поштујемо, они раде свој посао. Све поштујемо. Нисмо дошли овдје да лупамо, да правимо проблеме, али истрајаћемо у својим захтјевима. Сви смо у тешкој ситуацији. Велики број нас нема шта да једе. Наши портири годинама чувају фирму, а најчешће легну гладни јер немају за вечеру", прича Кадић.

Додаје да неки од њих имају и кредите, а банке траже своје.

"Камате расту, а ми не можемо ништа учинити. Неки од нас су ту 28 година и пред пензијом су, немају гдје отићи", објашњава Кадић.

"Гредељ" је, иначе, фирма која се бави оправком вагона и израдом нових вагона.

"То је била најјача фирма у Федерацији БиХ која се бавила израдом вагона. Не знамо каква је то политика да уништавате фирму која може добро пословати и која је добро пословала", истиче Кадић.

Хамзалија Ханкић, потпредсједник Синдиката фирме "Гредељ", каже да неће отићи из Сарајева док се њихов проблем не ријеши, а то је да власник из Хрватске дође у БиХ и види шта ће са својим капиталом.

"Ми бисмо му као Синдикат и радници предложили да исплати дуговања према нама, да нас збрине на бироу по закону БиХ, а ми њему остављамо његов капитал. Нећемо да будемо ничији робови овдје и нећемо више да чувамо ничији капитал а да наше породице немају хљеба да једу", рекао је Ханкић.

Најављује како ће сви радници и њихове породице, а свака броји три-четири члана, ако не дође већински власник из Хрватске већ данас бити у Сарајеву, те да неће отићи док њихов проблем не буде ријешен.

Коментари / 0

Оставите коментар