Radnici štrajkuju glađu

Šest radnika firme "Gredelj Rewon" iz Lukavca noć su proveli na otvorenom u blizini Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu. Gladni i promrzli, danas su ekipi "Nezavisnih" rekli da ne odustaju od štrajka započetog u ponedjeljak dok se njihov problem ne riješi.

Bosna i Hercegovina 22.10.2014 | 07:11
Radnici štrajkuju glađu

Pričaju nam da 32 mjeseca nisu dobili plate, da im isto toliko vremena nije uplaćeno zdravstveno i penziono osiguranje, te da njihove porodice gladuju.

Naime, većinski vlasnik firme "Gredelj" je iz Hrvatske. Firma je u stečaju, a radnici čekaju stečajnog upravnika da dođe i riješi situaciju.

Sead Mujkić, radnik "Gredelja" koji se trenutno nalazi sa još četrdesetak radnika u krugu firme u Lukavcu, ističe da većina njih štrajkuje glađu, te da čekaju da neko konačno riješi njihovu tešku situaciju.

Esed Kadić, jedan od šest radnika "Gredelja" koji su noć proveli na otvorenom u neposrednoj blizini hrvatske ambasade, kaže da su razgovarali kratko sa hrvatskim ambasadorom i da im je on rekao kako firma nije u sudskom registru.

"Mi ne odustajemo. Nećemo se pomjeriti odavde dok se naš problem ne riješi. Ako do sutra (danas) ne budemo dobili odgovore i ne pojavi se neko od vlasnika iz Hrvatske, ostali radnici - nas je ukupno 78 - i njihove porodice doći će ovdje u Sarajevo", rekao je Kadić.

Priča da je i sjedište njihove firme koje je u Zagrebu pod stečajem. Niko se ne pojavljuje četiri godine. Imaju neku fiktivnu suvlasničku firmu u BiH.

"Mi smo oborili nelegalnu skupštinu. Sačuvali smo firmu tolike godine. Iz nje nije iznesen ni šaraf. Odmah sutra mogli bismo početi raditi", objašnjava Kadić.

Dodaje da radnici samo traže da rade, kako bi sebi zaradili ono što im vlasnici duguju.
Tvrdi da federalna vlada neće da stane iza radnika "Gredelja".

"Policija nam ne da da stojimo ispred Ambasade. Mi to poštujemo, oni rade svoj posao. Sve poštujemo. Nismo došli ovdje da lupamo, da pravimo probleme, ali istrajaćemo u svojim zahtjevima. Svi smo u teškoj situaciji. Veliki broj nas nema šta da jede. Naši portiri godinama čuvaju firmu, a najčešće legnu gladni jer nemaju za večeru", priča Kadić.

Dodaje da neki od njih imaju i kredite, a banke traže svoje.

"Kamate rastu, a mi ne možemo ništa učiniti. Neki od nas su tu 28 godina i pred penzijom su, nemaju gdje otići", objašnjava Kadić.

"Gredelj" je, inače, firma koja se bavi opravkom vagona i izradom novih vagona.

"To je bila najjača firma u Federaciji BiH koja se bavila izradom vagona. Ne znamo kakva je to politika da uništavate firmu koja može dobro poslovati i koja je dobro poslovala", ističe Kadić.

Hamzalija Hankić, potpredsjednik Sindikata firme "Gredelj", kaže da neće otići iz Sarajeva dok se njihov problem ne riješi, a to je da vlasnik iz Hrvatske dođe u BiH i vidi šta će sa svojim kapitalom.

"Mi bismo mu kao Sindikat i radnici predložili da isplati dugovanja prema nama, da nas zbrine na birou po zakonu BiH, a mi njemu ostavljamo njegov kapital. Nećemo da budemo ničiji robovi ovdje i nećemo više da čuvamo ničiji kapital a da naše porodice nemaju hljeba da jedu", rekao je Hankić.

Najavljuje kako će svi radnici i njihove porodice, a svaka broji tri-četiri člana, ako ne dođe većinski vlasnik iz Hrvatske već danas biti u Sarajevu, te da neće otići dok njihov problem ne bude riješen.

Komentari / 0

Ostavite komentar