ОСЦЕ: Хакерски напади угрожавају слободу медија

Представница ОСЦЕ-а за слободу медија, Дуња Мијатовић, је данас позвала тијела власти у Албанији, Босни и Херцеговини и Србији да истраже све хакерске нападе на интернет странице медија, пошто ти напади представљају јасну опасност за слободу медија.

Босна и Херцеговина 21.10.2014 | 15:09
ОСЦЕ: Хакерски напади угрожавају слободу медија

“Недавно смо видјели подмукле циљане нападе усмјерене ка преоптерећењу сервера на којима се налази медијски садржај, којима се омета законита активност новинара. Агенције за проведбу закона свих држава морају их истражити”, рекла је Мијатовић.У протекла два дана нападнути су интернет сервери новинске агенције ФЕНА и магазина БУКА у Босни и Херцеговини. 

Прошле седмице нападнута је интернет страница Јавног сервиса Албаније и њен садржај је замијењен провокативним фотографијама. Медијске куће у Србији, 24сата.рс, Блиц, е-новине, Курир и Телеграф, су такођер биле мета напада.

“Такви напади представљају опасност за цyбер сигурност, која је од кључне важности за слободне медије и слободан проток информација”, рекла је Мијатовић.

“Били смо свједоци експоненцијалног повећања броја таквих напада, који морају бити подробно истражени да би се заштитили онлине портали и омогућило новинарима да свој посао обављају без препрека.”

Коментари / 0

Оставите коментар