Још мало о дербију: 'Маторци' надвисили 'клинце'!

Партизан је извео тим са просеком година 28,5, док је Звездиних стартних 11 у просеку било старо само 23,5 година. Прошле сезоне, обрнута ситуација и опет тријумф Марка Николића.

Фудбал 21.10.2014 | 15:30
Још мало о дербију: 'Маторци' надвисили 'клинце'!

Био је 26. октобар 1996. године када је голобради младић Саша Илић дебитовао у победи Партизана над Борцем у Чачку од 10:0. У то време негде у Бијељини и Неготину две бебе, Михаило Ристић и Предраг Рајковић су се играле са звечкама и учили прве кораке, нервозни док су им расли први зубићи. Годину дана касније Саша Илић је водио битку са Робертом Просинечким у дуелу Партизана и Кроације. Тачно четири месеца после тога се родио Лука Јовић. Тадашњи тинејџер и три поменуте бебе су синоћ на травњаку стадиона у Хумској водили битку у 147. вечитом дербију.

Победника је одлучила бомба Николе Дринчића. Као и увек када је светковина нашег фудбала у питању, навијачи ће другачијим очима посматрати ствари. Победничка црно-бела страна тврди да је могло да буде и убедљивије, поражени црвено-бели жале за промашеним шансама и кажу да би се ствари другачије одвијале да је једна од Јовићевих шанси претворена у гол... О тактикама и анализама Николићеве и Лалатовићеве поставке игре може дуго да се дискутује и анализира, али један доказ је необорив: Партизан је славио са знатно искуснијим тимом. Црно-бели „маторци“ су очитали лекцију црвено-белој „деци“. Пресудан фактор? Можда...

Марко Николић је веровао у искусније и старије играче. И победио. Ненад Лалатовић се коцкао са млађим и неискуснијим адутима. И изгубио.

Стартна постава коју је тренер Партизан синоћ је укупно имала 313 година! У просеку 28,45 година. На другој страни, Лалатовић је имао потпуно другачији резон и ризиковао са младим играчима. Његових стартних 11 је укупно имало 259 године, или 23,5 у просеку. Дакле, Партизан је у просеку био скоро пет година старији од Звезде.

Да ли је ова разлика у искуству пресудила процените сами. Обе стратегије имају своје предности и мане. Николић је остварио победу и то се једино рачуна. Али, током утакмице је морао да мења искусније Сашу Илића и Дриничића који нису имали снаге да издрже на терену до краја. То је ризик који са собом носи вера у фудбалере који су на заласку каријера...

Ненад Лалатовић је у прву поставу гурнуо тројицу тинејџера. Ристић и Јовић заједно имају мање година него Саша Илић, али на терену су били у сенци Партизановог ветерана који је показао класу док је имао снаге. Да је Лалатовић победио вероватно би уживао у похвалама како је лансирао нову Звезду и у перспективи донео клубу преко потребне милионе.

Занимљиво је видети и какав је био просек година у прошлом дербију. Тада је ситуација била обрнута. Марко Николић је извео тим који је у просеку имао 24,8 година. Тада су играли: Лукач (28 године у том тренутку) - Вулићевић (28), Трајковић (24), Станковић (26), Волков (27), Дринчић (29), Брашанац (22), Нинковић (19), Живковић (17), Лазовић (30), Шкулетић (23).

На другој страни, Славиша Стојановић је имао знатно искуснији и старији тим. Звездин тим је у просеку био старији скоро четири године. Играли су Бајковић (29), Печник (28), Келхар (30), Павићевић (33), Мијаиловић (32), Милијаш (30), Гогић (28), Ковачевић (22), Лазовић (23), Нинковић (29) и Мрђа (30).

И опет је Николић победио!

Звездина евентуална „одбрана“ може да буде то што је ситуација таква да се и у дербију мора мислити на будућност клуба. Резултат није једино о чему треба да се брине. Клуб је у таквој финансијској кризи да су будуће продаје Рајковића, Ристића и Јовића једини спас. Зато је дерби био излог у којем су ови талентовани момци једноставо морали да се нађу.

На другој страни, Партизан ће тешко зарадити новац свим оним фудбалерима који су синоћ истрчали на терени. Многи од њих су у позним годинама и следи им евентуално један солидан трансфер. Вероватно не у неку од јачих европских лига... За разлику од Лалатовића, Николић није „дизао цену“ Партизановим највреднијим драгуљима Пантићу и Живковићу које је оставио на клупи. Али је остварио резултат.

Коментари / 0

Оставите коментар