Još malo o derbiju: 'Matorci' nadvisili 'klince'!

Partizan je izveo tim sa prosekom godina 28,5, dok je Zvezdinih startnih 11 u proseku bilo staro samo 23,5 godina. Prošle sezone, obrnuta situacija i opet trijumf Marka Nikolića.

Fudbal 21.10.2014 | 15:30
Još malo o derbiju: 'Matorci' nadvisili 'klince'!

Bio je 26. oktobar 1996. godine kada je golobradi mladić Saša Ilić debitovao u pobedi Partizana nad Borcem u Čačku od 10:0. U to vreme negde u Bijeljini i Negotinu dve bebe, Mihailo Ristić i Predrag Rajković su se igrale sa zvečkama i učili prve korake, nervozni dok su im rasli prvi zubići. Godinu dana kasnije Saša Ilić je vodio bitku sa Robertom Prosinečkim u duelu Partizana i Kroacije. Tačno četiri meseca posle toga se rodio Luka Jović. Tadašnji tinejdžer i tri pomenute bebe su sinoć na travnjaku stadiona u Humskoj vodili bitku u 147. večitom derbiju.

Pobednika je odlučila bomba Nikole Drinčića. Kao i uvek kada je svetkovina našeg fudbala u pitanju, navijači će drugačijim očima posmatrati stvari. Pobednička crno-bela strana tvrdi da je moglo da bude i ubedljivije, poraženi crveno-beli žale za promašenim šansama i kažu da bi se stvari drugačije odvijale da je jedna od Jovićevih šansi pretvorena u gol... O taktikama i analizama Nikolićeve i Lalatovićeve postavke igre može dugo da se diskutuje i analizira, ali jedan dokaz je neoboriv: Partizan je slavio sa znatno iskusnijim timom. Crno-beli „matorci“ su očitali lekciju crveno-beloj „deci“. Presudan faktor? Možda...

Marko Nikolić je verovao u iskusnije i starije igrače. I pobedio. Nenad Lalatović se kockao sa mlađim i neiskusnijim adutima. I izgubio.

Startna postava koju je trener Partizan sinoć je ukupno imala 313 godina! U proseku 28,45 godina. Na drugoj strani, Lalatović je imao potpuno drugačiji rezon i rizikovao sa mladim igračima. Njegovih startnih 11 je ukupno imalo 259 godine, ili 23,5 u proseku. Dakle, Partizan je u proseku bio skoro pet godina stariji od Zvezde.

Da li je ova razlika u iskustvu presudila procenite sami. Obe strategije imaju svoje prednosti i mane. Nikolić je ostvario pobedu i to se jedino računa. Ali, tokom utakmice je morao da menja iskusnije Sašu Ilića i Driničića koji nisu imali snage da izdrže na terenu do kraja. To je rizik koji sa sobom nosi vera u fudbalere koji su na zalasku karijera...

Nenad Lalatović je u prvu postavu gurnuo trojicu tinejdžera. Ristić i Jović zajedno imaju manje godina nego Saša Ilić, ali na terenu su bili u senci Partizanovog veterana koji je pokazao klasu dok je imao snage. Da je Lalatović pobedio verovatno bi uživao u pohvalama kako je lansirao novu Zvezdu i u perspektivi doneo klubu preko potrebne milione.

Zanimljivo je videti i kakav je bio prosek godina u prošlom derbiju. Tada je situacija bila obrnuta. Marko Nikolić je izveo tim koji je u proseku imao 24,8 godina. Tada su igrali: Lukač (28 godine u tom trenutku) - Vulićević (28), Trajković (24), Stanković (26), Volkov (27), Drinčić (29), Brašanac (22), Ninković (19), Živković (17), Lazović (30), Škuletić (23).

Na drugoj strani, Slaviša Stojanović je imao znatno iskusniji i stariji tim. Zvezdin tim je u proseku bio stariji skoro četiri godine. Igrali su Bajković (29), Pečnik (28), Kelhar (30), Pavićević (33), Mijailović (32), Milijaš (30), Gogić (28), Kovačević (22), Lazović (23), Ninković (29) i Mrđa (30).

I opet je Nikolić pobedio!

Zvezdina eventualna „odbrana“ može da bude to što je situacija takva da se i u derbiju mora misliti na budućnost kluba. Rezultat nije jedino o čemu treba da se brine. Klub je u takvoj finansijskoj krizi da su buduće prodaje Rajkovića, Ristića i Jovića jedini spas. Zato je derbi bio izlog u kojem su ovi talentovani momci jednostavo morali da se nađu.

Na drugoj strani, Partizan će teško zaraditi novac svim onim fudbalerima koji su sinoć istrčali na tereni. Mnogi od njih su u poznim godinama i sledi im eventualno jedan solidan transfer. Verovatno ne u neku od jačih evropskih liga... Za razliku od Lalatovića, Nikolić nije „dizao cenu“ Partizanovim najvrednijim draguljima Pantiću i Živkoviću koje je ostavio na klupi. Ali je ostvario rezultat.

Komentari / 0

Ostavite komentar