Меркел: Савезници треба да помогну Украјини да плати гас

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је данас украјинске савезнике да помогну тој ратом захваћеној земљи да плати дуг за гас Русији, забринута због испорука тог енергента током предстојеће зиме, пренео је Франс прес.

Свијет 21.10.2014 | 08:40
Меркел: Савезници треба да помогну Украјини да плати гас

"Свако мора да допринесе, укључујући Словачку", рекла је Меркелова у Братислави после разговора са словачким премијером Робертом Фицом, истичући да се решење тражи и да га још нема "а зима већ долази", навела је француска агенција.

ТАС С преноси да је немачка канцеларка рекла да је за гарантовање снабдевање Украјине гасом потребно наћи средства за давање кредита.

"Ради се о томе да нађемо кредит, који ће омогућити превазилажење ситуације. Прешли смо добар део пута, али до циља нисмо стигли. Док је још могуће, ЕУ би желела да пронађе конкретна решења, али су потребни даљи преговори", рекла је Меркелова током једнодневне радне посете Словачкој.

Премијер Словачке, која се много ослања на руски гас и тај енергент по налогу ЕУ прослеђује Украјини, рекао је да се словачки део одговорности састојао у осигурању реверзибилних испорука гаса Украјини али да ништа неће функционисати "уколико Украјина буде чека да нешто за решавање њених проблема учине сви, само не она сама", наводи руска новинска агенција.

У Бриселу ће сутра бити одржан трилатерални састанак Русије, Украјине и Уније о гасу, на ком ће учествовати министри енергетике Русије и Украјине, Александар Новак и Јуриј Продан, и европски комесар за енергетику Гинтер Етингер.

Учесници преговора треба да утврде услове испорука руског природног гаса Украјини за прелазни споразум, најавила је агенција Прајм.

Одсуство споразума ставља у питање стабилност испорука руског гаса земљама ЕУ, који се транспортује у транзиту преко Украјине, због велике вероватноће узимања гаса током зимског периода ради задовољавања сопствених потреба Украјине, наводи та руска агенција.

Прајм подсећа да је 17. октобра тема решавања гасног спора с Украјином била једна од главних на преговорима у Милану у оквиру самита АСЕМ председника Русије и Украјине, Владимира Путина и Петра Порошенка, Меркелове и председника Француске Франсоа Оланда.

После сусрета руске и украјинске делегације указали су се елементи компромисног решења, чија се потврда очекује на сутрашњим преговорима - да Украјина плати 1,45 милијарди долара на име гашења дуга до краја октобра и још 1,65 милијарди долара до краја 2014.

Поред тога, наводи агенција, усаглашена је привремена цена од 385 долара за хиљаду кубних метара гаса, по којој ће се остваривати испоруке током зиме уз авансно плаћање.

Претходна рунда трилатералних преговора била је одржана у Берлину 26. септембра, када је био припремљен пакет-споразум који је требало да усагласе владе.

Меркел изјавила је синоћ да је дуг пут до примирја у Украјини.

"На жалост, дуг је пут до примирја у Украјини имајући у виду број убијених од кад је договор (о примирју) постигнут", рекла је Меркелова на конференцији за новинаре после сусрета са словачким премијером Робертом Фицом.

Меркелова је истакла да територијални интегритет Украјине мора бити гарантован и то "не само на папиру", преноси АП.
"Договор о прекиду ватре мора бити поштован у свим његовим одредбама", истакла је немачка канцеларка.

Споразум о прекиду ватре почетком септембра постигли су украјински председник Петро Порошенко, председник Русије Владимир Путин и представници проруских снага, али се он често не поштује, наводи агенција.

УН процењују да је више од 300 људи убијено од постизања споразума о прекиду ватре на истоку Украјине прошлог месеца, а да је најмање 3.660 изгубило живот у сукобима у протеклих шест месеци.

Европска унија верује да су прекид ватре и мировни план помогли да се смањи интензитет борби између владиних и проруских снага на истоку Украјине, али осуђују бројна кршења постигнутог споразума, саопштено је синоћ после састанка Савета ЕУ на нивоу шефова дипломатије а преноси АФП.

Министри спољних послова земаља-чланица Уније навели су у саопштењу да очекују да све стране испуњавају обавезе које су преузеле споразумом постигнутом у Минску у оквиру Контакт-групе, наглашавајући "одговорност Русије у том контексту", наводи француска агенција.

Министри су, такође, позвали на "повлачење нелегалних оружаних група, војне опреме, бораца и плаћеника" из Украјине и заложили се да мисија ОЕБС обезбеди сталан надзор украјинско-руске границе.

У коминикеу се истиче да избори заказани за недељу треба да се одрже без сметњи и наглашава да ЕУ "неће признати резултате избора које организују побуњеници", наводи АФП.

Актуелне санкције уведене Русији због улоге у украјинској кризи не помињу се, а то питање ће бити расправљено у четвртак и петак на самиту лидера ЕУ у Бриселу, додаје француска агенција.

Према дипломатским изворима агенције, нема велике жеље да се или проширују или ублажавају санкције, будући да су земље-чланице свесне колико је тешко достићи сагласност о њима, уз јаке резерве неких чланица због довођења у опасност трговинских и политичких веза са Русијом.

Руска новинска агенција ТАС С преноси да су министри иностраних послова ЕУ истакли да је достизање прелазног споразума Русија-Украјина-ЕУ о гасу изузетно важно за обезбеђење испорука и транзита тог енергента за предстојећу зиму.

"Савет наглашава неопходност да све стране хитно постигну договор на основу протокола предложеног на последњем трилатералном састанку", наводи се у изјави.

Шеф дипломатије Луксембурга Жан Аселборн после састанка министара изјавио је ТАС С-у да 28 министара није данас разматрало питање издвајања две милијарди евра помоћи Украјини.

"Не мислим да ММФ или било која друга међународна институција може да плати Русији гас, али схватам да треба да се поштује принцип плаћања по праведној цени. Управо зато водимо трилатералне преговоре", рекао је Аселборн.

Руска агенција пренела је из Прага изјаву премијера Словачке Роберта Фица, који се срео са немачком канцеларком Ангелом Меркел, да је Братислава спремна да помогне Кијеву, али да је неопходно да Украјина сама решава своје проблеме.
"Имам такав утисак да Украјина очекује решење својих проблема од свих, осим од саме себе", рекао је Фицо.

Нико није погинуло нити повређен у великој експлозији која је јјуче ујутро затресла нешто иза поднева по локалном времену једно хемијско постројење у Доњецку, граду под контролом проруских снага на истоку Украјине, саопштиле су локалне власти а пренеле агенције.

Регионалне власти су саопштиле да у атмосфери нема опасних хемикалија и да није пређена њихова максимално дозвољена концентрација, пренео је АФП.

Представник украјинске власти је негирао да је експлозију проузроковао пројектил кијевских оружаних снага, додајући да влада у Кијеву нема никакве везе с тим инцидентом.

Како наводи "Раша тудеј" (РТ), услед експлозије су попуцала прозорска стакла на кућама у радијусу од неколико километара.

Локалне проруске снаге су саопштиле да је постројење погођено балистичким пројектилом "Точка-У", а новинари РТ сада покушавају да провере ту информацију на лицу места.

Дописник РТ Роман Косарев је на свом налогу на Твитеру написао да се експлозија чула у читавом Доњецку.

Према проценама Уједињених нација, више од 300 људи погинуло је откако је саопштен прекид ватре, а најмање 3.660 људи у шест месеци сукоба, наводи АФП.

Коментари / 0

Оставите коментар