Политика ЕУ креће од локалног нивоа

Брчко је данас и сутра домаћин дводневне Конференције предсједника регионалних скупштина БиХ, Србије и Хрватске, на којој се на иницијативу Института регија Европе, разговара о примјени ЕУ политика.

Босна и Херцеговина 20.10.2014 | 21:47
Политика ЕУ креће од локалног нивоа

Конференцији присуствује око 90 званичника из поменутих земаља и представника више међународних организација у БиХ, међу којима су делегације Европске уније и Савјета Европе.

Прва реченица у извјештају Европске комисије за проширење када је ријеч о БиХ већ годинама се не мијења и гласи – с изузетком Брчко дистрикта - нема напретка, рекао је у изјави за новинаре предсједник Института регија Европе проф. Др Франц Шаусбергер након састанка са званичницима Владе и Скупштине дистрикта.

Толереанција, разумијевање и компромис нису знаци слабости већ политичке снаге да се иде брже ка Европи, рекао је Шаусбергер афирмишући такав приступ дистрикта у испуњавању стандарда.

Конференција има за циљ да афирмише активније учешће регија у бављењу питањима из мапе пута и прихватању дефинисаних задатака у процесу интеграција, посебно провођења одлуке „Сејдић-Финци“, јер је примјер Брчког, гдје у власти под једним кровом сједе и одлучују представници три народа и двије националне мањине, очигледан и примјенљив.

Учесници Конференције предсједника регионалних Скупштина БиХ, Србије и Хрватске, након дводневног засиједања и размјене искустава потписаће заједничку изјаву о обавезама регија у примјени ЕУ политика.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

еу

20.10.2014 22:19

Тако је ..идемо напрјед,доста висе јаваслука. Хоцемо посла и кредита.

ОДГОВОРИТЕ