Politika EU kreće od lokalnog nivoa

Brčko je danas i sutra domaćin dvodnevne Konferencije predsjednika regionalnih skupština BiH, Srbije i Hrvatske, na kojoj se na inicijativu Instituta regija Evrope, razgovara o primjeni EU politika.

Bosna i Hercegovina 20.10.2014 | 21:47
Politika EU kreće od lokalnog nivoa

Konferenciji prisustvuje oko 90 zvaničnika iz pomenutih zemalja i predstavnika više međunarodnih organizacija u BiH, među kojima su delegacije Evropske unije i Savjeta Evrope.

Prva rečenica u izvještaju Evropske komisije za proširenje kada je riječ o BiH već godinama se ne mijenja i glasi – s izuzetkom Brčko distrikta - nema napretka, rekao je u izjavi za novinare predsjednik Instituta regija Evrope prof. Dr Franc Šausberger nakon sastanka sa zvaničnicima Vlade i Skupštine distrikta.

Tolereancija, razumijevanje i kompromis nisu znaci slabosti već političke snage da se ide brže ka Evropi, rekao je Šausberger afirmišući takav pristup distrikta u ispunjavanju standarda.

Konferencija ima za cilj da afirmiše aktivnije učešće regija u bavljenju pitanjima iz mape puta i prihvatanju definisanih zadataka u procesu integracija, posebno provođenja odluke „Sejdić-Finci“, jer je primjer Brčkog, gdje u vlasti pod jednim krovom sjede i odlučuju predstavnici tri naroda i dvije nacionalne manjine, očigledan i primjenljiv.

Učesnici Konferencije predsjednika regionalnih Skupština BiH, Srbije i Hrvatske, nakon dvodnevnog zasijedanja i razmjene iskustava potpisaće zajedničku izjavu o obavezama regija u primjeni EU politika.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

eu

20.10.2014 22:19

Tako je ..idemo naprjed,dosta vise javasluka. Hocemo posla i kredita.

ODGOVORITE