Нови захтјеви за нову владу Српске

Иако још нема званичног договора која странка би могла да саставља Владу Републике Српске, синдикалци и послодавци нису чекали па су већ саставили списак главних захтјева које ће послати на адресу Трга Републике.

Република Српска 19.10.2014 | 19:51
Нови захтјеви за нову владу Српске

Ишчекујући формирање нове Владе, представнцици Уније удружења послодаваца су већ сјели за заједнички сто са представницима Привредне коморе како би утаначили детаље око захтјева које ће ставити пред нове министре.

Порези и доприноси на плате су изгледа свим послодавцима болна тачка, па из Уније траже да се тај проценат смањи на 52 одсто. Неизбјежан је и закон о раду, око кога су се прошле године ломила копља.

Али оно што је изненађујуће, у Унији желе да аминују и одабир новог министра у области привреде и индустрије. Имају и додатни захтјев, да управо тај министар буде и потпредсједник Владе Републике Српске.

Чињеница је да би резови могли да буду болни, и да чак изведу грађане и на улицу. Измјене или нови закон о раду није могао да буде донесен у изборној години, због такозваног социјалног мира. Послодавци након избора задовољно трљају руке и очекују да би се о новом закону о раду поново могло причати.

У Савезу синдиката већ сијевају варнице. Било какве приче или договора око доношења новог Закона о раду неће бити ни послије избора – поручује Ранка Мишић.

У Савезу синдиката имају одавно постављене и јасно дефинисане захтјеве које ће ставити на сто новоформиране Владе Републике Српске.

Поред изричитог НЕ новом Закону о раду, синдикалци захтијевају првенствено смањење стопе незапослености, што је уско повезано са сузбијањем корупције у економији и при запошљавању.

Република Српска коначно мора да добије простор за здраве инвестиције, али и министарство рада које би се заиста позабавило пољем рада и радничким правима, категорични су у синдикату.

Захтјеви и једних и других су јасни. Само још да се формира Влада Републике Српске, односно Народна скупштина. А прије свега тога неопходни су изгледа званични резултати ЦИК – а, али и коначни договори политичких странака који су тек на самом почетку.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЗЕ-А

19.10.2014 16:26

Врућа социјална питања неће нестати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука 1

19.10.2014 16:58

На сва та питања Савез за промјене има одговор. Дајмо им сансу бице нам боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

19.10.2014 17:06

Јел то Мишићка добила задатак да ври притисак на Савез за промјене? Она је дакле та која ће правити проблеме новој влади. Па ће након демонстрације које ће она извести Додик опет да се појави као избавитељ. Давно се ње требало ријешити. Она је Додин играч. Превише су провидни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не заборавите

19.10.2014 18:51

Не заборавите да је влада хтјела на поцетку године да измјени закон о раду на целу са Петром Дјокицем, али Мисицка није дала.Наравно закон о раду је требао да буде донесен на стету радника

ОДГОВОРИТЕ
Name

удри

19.10.2014 22:06

Ово су све црвени играци,никад озбиљног бунта,само прица.

ОДГОВОРИТЕ