Кобане: Велики губици у редовима ИД

Екстремисти Исламске државе претрпели су велике губитке у данашњим борбама за сиријски град Кобане, а борбе са џихадистима трају и у Ираку.

Свијет 19.10.2014 | 16:56
Кобане: Велики губици у редовима ИД

Нова постављења високих безбедносних званичника у тим земљама наишла су на позитивне оцене САД.

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да постављења министара за одбрану и унутрашњих послова након седмица одлагања представљају "веома позитиван корак напред" у борби против ИС у Ираку.

Авиони коалиционих снага предвођених САД наставили су данас са ваздушним ударима на положаје џихадиста око Кобанеа, северног сиријског града на граници са Турском, као подршка курдским браниоцима тог града, у настојању да се спречи нови покушај ИС да осеку путеве снабдевања.

Курдски борци, који се налазе на удару ИС више од месец дана, водили су данас жестоке уличне борбе, али прва линија одбране остаје непромењена, рекао је један курдски званичник, додајући да су забележена најмање два самоубилачка бомбашка напада џихадиста.

"(ИС) је довела појачање...и жестоко напала", казао је Идрис Насен у телефонском разговору за АФП. "Али захваљујући ваздушним нападима и одговору (курдских бораца) они нису остварили никакав напредак", истакао је Насен.

Према подацима Сиријске опсерваторије за људска права, групе за мониторинг са седиштем у Лондону, од суботе до недеље ујутро у борбама је погинуо 31 џихадиста.

У ваздушним ударима кооалиционих снага погинуло је 15, а у уличним борбама 16, међу којима два бомбаша самоубице, док је на курдској страни погинуло седам бораца.

У протекла четири дана тела најмање 70 екстремиста ИС пребачена су у мртвачницу у граду Тел Абјаду, навели су медицински званичници и очевици. Америчка војска је саопштила да има охрабрујућих знакова у бици за Кобане, али да напади можда неће спречити пад тог града, као и да њихов приоритет остаје борба против ИС у Ираку.

Вашингтон је изразио задовољство јучерашњом одлуком ирачког парламента да попуни преостала места у влади, укључујући постављење Сунита за министра одбране и шиита за министра унутрашњих послова.

Ирачки премијер Хајдар ал-Абади најавио је да сутра одлази у Техеран како би са својим другим кључним савезником разговарао о наставку борбе против ИС.

Џихадисти су добро утврђени у деловима Ирака и Сирије где су у јуну прогласили Исламски калифат.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Еееее

19.10.2014 18:44

е цим сте ви то рекли за пар дана це га освојити

ОДГОВОРИТЕ