Kobane: Veliki gubici u redovima ID

Ekstremisti Islamske države pretrpeli su velike gubitke u današnjim borbama za sirijski grad Kobane, a borbe sa džihadistima traju i u Iraku.

Svijet 19.10.2014 | 16:56
Kobane: Veliki gubici u redovima ID

Nova postavljenja visokih bezbednosnih zvaničnika u tim zemljama naišla su na pozitivne ocene SAD.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da postavljenja ministara za odbranu i unutrašnjih poslova nakon sedmica odlaganja predstavljaju "veoma pozitivan korak napred" u borbi protiv IS u Iraku.

Avioni koalicionih snaga predvođenih SAD nastavili su danas sa vazdušnim udarima na položaje džihadista oko Kobanea, severnog sirijskog grada na granici sa Turskom, kao podrška kurdskim braniocima tog grada, u nastojanju da se spreči novi pokušaj IS da oseku puteve snabdevanja.

Kurdski borci, koji se nalaze na udaru IS više od mesec dana, vodili su danas žestoke ulične borbe, ali prva linija odbrane ostaje nepromenjena, rekao je jedan kurdski zvaničnik, dodajući da su zabeležena najmanje dva samoubilačka bombaška napada džihadista.

"(IS) je dovela pojačanje...i žestoko napala", kazao je Idris Nasen u telefonskom razgovoru za AFP. "Ali zahvaljujući vazdušnim napadima i odgovoru (kurdskih boraca) oni nisu ostvarili nikakav napredak", istakao je Nasen.

Prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, grupe za monitoring sa sedištem u Londonu, od subote do nedelje ujutro u borbama je poginuo 31 džihadista.

U vazdušnim udarima kooalicionih snaga poginulo je 15, a u uličnim borbama 16, među kojima dva bombaša samoubice, dok je na kurdskoj strani poginulo sedam boraca.

U protekla četiri dana tela najmanje 70 ekstremista IS prebačena su u mrtvačnicu u gradu Tel Abjadu, naveli su medicinski zvaničnici i očevici. Američka vojska je saopštila da ima ohrabrujućih znakova u bici za Kobane, ali da napadi možda neće sprečiti pad tog grada, kao i da njihov prioritet ostaje borba protiv IS u Iraku.

Vašington je izrazio zadovoljstvo jučerašnjom odlukom iračkog parlamenta da popuni preostala mesta u vladi, uključujući postavljenje Sunita za ministra odbrane i šiita za ministra unutrašnjih poslova.

Irački premijer Hajdar al-Abadi najavio je da sutra odlazi u Teheran kako bi sa svojim drugim ključnim saveznikom razgovarao o nastavku borbe protiv IS.

Džihadisti su dobro utvrđeni u delovima Iraka i Sirije gde su u junu proglasili Islamski kalifat.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Eeeee

19.10.2014 18:44

e cim ste vi to rekli za par dana ce ga osvojiti

ODGOVORITE