Закон о специјалном статусу Донбаса

Украјински Закон о специјалном статусу Донбаса /региони Доњецк и Луганск/ ступио је данас на снагу након што је објављен у званичном службеном гласнику парламента - "Глас Украјине".

Свијет 18.10.2014 | 14:55
Закон о специјалном статусу Донбаса

На интернет страници украјинског предсједника Петра Порошенка 16. октобра је саопштено да је потписао Закон о специјалном статусу Донбаса.

Према мишљењу премијера Доњецке Народне Републике /ДНР/ Александра Захарченка, овај закон значи признање њихове и независности Луганске Народне Републике /ЛНР/.

"Шта значи специјални статус? То је признање чињенице да украјински закони овдје не вриједе. То је, де факто, признање независности", оцијенио је Захарченко.

Украјински парламент одобрио је 16. септембра Закон о самоуправи у дијеловима региона Доњецк и Лиганск, којим је предвиђено да се избори на локалном нивоу одрже 7. децембра и гарантује право људима да користе руски или било који други језик.

Лидери ДНР и ЛНР истичу да желе пуну независност од Украјине, те су за 2. новембар расписали изборе за регионалне и лидере законодавних тијела.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

19.10.2014 18:19

Тако треба. Половични "мир" је најгори и дуго траје уз много жртава. Треба ићи да краја и завршити ствар. На жалост биће жртава. Могу да замислим колико је украјинским фашистма било тешко да донесу ову одлуку али узалуд...

ОДГОВОРИТЕ