Zakon o specijalnom statusu Donbasa

Ukrajinski Zakon o specijalnom statusu Donbasa /regioni Donjeck i Lugansk/ stupio je danas na snagu nakon što je objavljen u zvaničnom službenom glasniku parlamenta - "Glas Ukrajine".

Svijet 18.10.2014 | 14:55
Zakon o specijalnom statusu Donbasa

Na internet stranici ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka 16. oktobra je saopšteno da je potpisao Zakon o specijalnom statusu Donbasa.

Prema mišljenju premijera Donjecke Narodne Republike /DNR/ Aleksandra Zaharčenka, ovaj zakon znači priznanje njihove i nezavisnosti Luganske Narodne Republike /LNR/.

"Šta znači specijalni status? To je priznanje činjenice da ukrajinski zakoni ovdje ne vrijede. To je, de fakto, priznanje nezavisnosti", ocijenio je Zaharčenko.

Ukrajinski parlament odobrio je 16. septembra Zakon o samoupravi u dijelovima regiona Donjeck i Ligansk, kojim je predviđeno da se izbori na lokalnom nivou održe 7. decembra i garantuje pravo ljudima da koriste ruski ili bilo koji drugi jezik.

Lideri DNR i LNR ističu da žele punu nezavisnost od Ukrajine, te su za 2. novembar raspisali izbore za regionalne i lidere zakonodavnih tijela.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

19.10.2014 18:19

Tako treba. Polovični "mir" je najgori i dugo traje uz mnogo žrtava. Treba ići da kraja i završiti stvar. Na žalost biće žrtava. Mogu da zamislim koliko je ukrajinskim fašistma bilo teško da donesu ovu odluku ali uzalud...

ODGOVORITE